Aanbevelingen voor mooie en gezonde voeten

Deze tips zijn erg interessant en wanneer je ze goed opvolgt, zullen je voeten er niet alleen veel mooier uitzien, maar het zal je ook heel wat pijn en problemen besparen.
Aanbevelingen voor mooie en gezonde voeten

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Gezonde voeten zijn niet alleen esthetisch belangrijk, maar ook voor je gezondheid. Ze laten je toe op een normale manier te lopen zonder pijn of ongemak, of je nu schoenen draagt of blootsvoets rondloopt. Volg onderstaande aanbevelingen op, zodat je het hele jaar lang mooie en gezonde voeten hebt.

Schoenen: vriend en vijand

open schoenen

Het is belangrijk te weten welke schoenen je draagt. Een recente studie toonde aan dat vrouwen gemiddeld twintig paar verschillende schoenen hebben, waarvan ze er vijf regelmatig dragen.

Het model dat ze kopen respecteert niet altijd de natuurlijke anatomie van de voet en veroorzaakt veel pijn bij het wandelen of wanneer men ze lange tijd draagt. Schoenen met hoge hakken zijn nog erger, ook al zien ze er leuk en stijlvol uit.

Ook al kopen vrouwen veel meer schoenen dan mannen, beide geven ze veel minder om hun voeten en tenen dan ze zouden moeten. Het is één van de meest vergeten delen van het lichaam. En dat zou het geval niet mogen zijn, omdat voeten essentieel zijn voor het staan en om zich voort te bewegen.

Manicures zijn bijvoorbeeld populairder dan pedicures en je vindt veel meer crèmes voor je handen, gezicht en benen dan voor je voeten.

Thuisremedies zijn erg goed en effectief en daarom moet je af en toe eens de tijd nemen dit zeer belangrijke deel van je lichaam te ‘verwennen’.

Tips voor mooie voeten

gelakte teennagels

Deze tips zijn erg interessant en wanneer je ze goed opvolgt, zullen je voeten er niet alleen veel mooier uitzien, maar het zal je ook heel wat pijn en problemen besparen.

Vermijd extra gewicht

Overtollig gewicht veroorzaakt veel leed aan voeten en enkels. Obesitas heeft bovendien ook invloed op beenderen, cardiovasculair stelsel etc.

Bij elke stap die je neemt, werkt je dubbele lichaamsgewicht in op je voeten. Voeg daarbij nog eens een schoen, die je voetzool niet volledig ondersteunt, en je kunt je wel inbeelden dat de problemen nog erger worden.

Koop een schoen die past bij jouw type voet

Er zijn drie types voeten de:

Je grote teen is bovendien niet altijd de langste. Dit is een zeer belangrijk detail als je schoenen koopt. Ze zouden steeds van leder en flexibele materialen gemaakt moeten zijn, zodat je voeten beter kunnen ademen.

Probeer de schoenzool te plooien. Wanneer deze te hard is, koop ze dan niet. Daarnaast moet je teen het uiteinde van de schoen ook niet raken en hebben ze bij voorkeur veters, omdat je voeten zwellen gedurende de dag. Wanneer je gespen hebt, zal de schoen zich daar niet aan aanpassen.

Voethygiëne

Dit punt is erg belangrijk.

  • Gebruik natuurlijke zeep en een puimsteen voor harde oppervlakten, zoals de hiel.
  • Droog je voeten goed af (ook tussen je tenen) om schimmels te vermijden.
  • Gebruik crèmes op droge gebieden, vooral tijdens de zomer als je open schoeisel draagt.

Gebruik de juiste schoen voor elke gelegenheid 

De maximale hoogte van de hakken is 5 cm voor vrouwen, 4 cm voor mannen en 1,3 cm voor kinderen. De hiel moet ook breed zijn. Smalle hakken bieden geen bescherming bij het stappen. Platte schoenen zijn evenmin aan te raden, omdat ze pijn in de voetzool en een slechte circulatie kunnen veroorzaken.

Gebruik schoenen passend bij de gelegenheid: werk, sport, feesten etc.

Te allen tijde sokken dragen 

zolen van blote voeten

Zelfs in de zomer draag je het beste sokken. Er bestaan zeer dunne, bijna onwaarneembare soorten. Je kan ze ook in huis dragen. Ze voorkomen blaren, schade aan de hielen en zweten. We raden je aan katoenen sokken te gebruiken, aangezien synthetische sokken je meer zullen doen zweten.

Knip je nagels in een rechte lijn 

Zo voorkom je ingroeiende teennagels, één van de meest voorkomende voetproblemen. Let hier vooral op als je veel sport of wandelt, want ze kunnen erg pijnlijk zijn. Om het probleem van ingroeiende teennagels te verhelpen:

  • Plaats je je voeten twee keer per dag gedurende vijftien minuten in een emmer met warm, gezouten water, totdat de ontsteking verdwenen is.
  • Knip de nagel vervolgens recht af, zodat het niet meer kan ingroeien.

Misschien ook interessant om te lezen:
Last van ingegroeide teennagels? 5 natuurlijke oplossingen

Bescherm je voeten op openbare plaatsen 

Hiermee bedoelen we zwembaden of kleedkamers. Wandel zo weinig mogelijk blootsvoets, om geen wratten, schimmels of aandoeningen aan je hielen te krijgen. Als je graag je schoenen uitdoet als je van het werk thuiskomt, laat dan je sokken aan.

Verwen je voeten een keer per week 

Het kan bijvoorbeeld een perfecte manier zijn om het weekend te starten.

  • Wanneer je vrijdagavond televisie kijkt na het avondmaal, doe je voeten dan in een bak water met een soort etherische olie of zout.
  • Laat ze twintig minuten weken en droog ze dan goed af, eerst met een handdoek en dan met een haardroger.
  • Een lekkere voetmassage is ook geen slecht idee. Vraag het aan je partner of doe het zelf.
  • Gebruik erna steeds een olie of vochtinbrenger. Wrijf je voeten ermee in, beginnend bij de hiel en eindigend bij de tenen.

Foto’s: D Sharon Pruitt, Pedro Ribeiro Simoes, Kristine Full, Sharona Gott en Andrea Rinaldi. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.