10 trucs om hoge hakken te dragen

Als je de hele dag hakken moet dragen en ze pijn veroorzaken, dan zullen deze trucs om hoge hakken te dragen helpen om dat ongemak te verminderen of het te laten verdwijnen.
10 trucs om hoge hakken te dragen

Geschreven door Andrea Caillet Bois

Laatste update: 07 november, 2022

In dit artikel bekijken we 10 handige trucs om hoge hakken te dragen. Op die manier kun je ze dragen terwijl je zo min mogelijk pijn hebt.

Momenteel moeten veel vrouwen zich formeel kleden voor het werk of voor een evenement en besluiten dan om hoge hakken te dragen. Voor de meeste vrouwen zijn deze schoenen allesbehalve comfortabel.

Voor veel mensen gaat het bij het dragen van hakken niet alleen om het verbeteren van je imago, maar om er slanker of intelligenter uit te zien. Het is ook een manier om je kleding en het imago dat je wilt hebben te begeleiden.

Desondanks zijn hakken voor velen erg ongemakkelijk en kunnen ze zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je op zoek bent naar een paar trucs voor het dragen van hoge hakken en om ervoor te zorgen dat ze comfortabel zijn, dan hebben we ze voor je.

10 trucs voor het dragen van hakken en het voorkomen van ongemak

Bij het dragen van hakken is het gewicht dat je voeten gewoonlijk dragen volledig verschoven.

Wanneer je de hielhoogte verhoogt, dan moet de voorkant van je voet tot 75% meer gewicht dragen dan het gewend is. Daardoor kan het je voeten en knieën beschadigen. Het kan zelfs de uitlijning van je wervelkolom veranderen.

Profiteer van deze trucs voor het dragen van hakken en minimaliseer de nadelige effecten van het dragen van hakken.

1. Wen aan hen

Als je je hoge hakken voor de eerste keer draagt, dan moet je ze niet de hele dag aanhouden. In plaats daarvan zou je ze beetje bij beetje in moeten lopen.

Probeer er geleidelijk aan te wennen en begin met hakken die niet hoger zijn dan 4 centimeter. Als je er dan aan gewend bent geraakt, kun je naar een hogere hak gaan.

2. Begin met brede hakken

bruine schoen met hak

Het is zonder twijfel een beter idee om te beginnen met brede hakken voordat je overstapt naar smallere hakken. Door het ondersteuningsgebied te vergroten, neemt je ongemak af.

Naarmate de tijd verstrijkt en je eraan gewend raakt, dan kun je overstappen op smallere en hogere hakken zonder jezelf zoveel pijn en leed te bezorgen.

3. Neem kleine pauzes

vrouw met een ontblote voet

We raden je aan om pauzes te nemen met elk type hak, zelfs als deze laag is. Dit zal je benen en voeten laten rusten en de bloedsomloop verbeteren.

Als je kunt, geef jezelf dan een kleine kuit-massage om mogelijke krampen te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.

4. Draag de juiste maat schoen

Hoewel het vrij logisch lijkt, dragen we vaak schoenen die te groot of te klein zijn en die ons meer pijn bezorgen.

  • Als ze te klein zijn, doen ze pijn en kunnen ze blaren veroorzaken.
  • Aan de andere kant, als ze te groot zijn, zal je voet gaan glijden en dit zal meer kracht op de voorkant van je voet plaatsen, omdat je probeert de schoen niet uit te laten gaan. Hoe dan ook, het is schadelijk voor je voeten.

5. Probeer hakken te vinden met een enkelsluiting

Als er een enkelsluiting is of als de wreef niet helemaal ontbloot is, dan kunnen ze veel gemakkelijker worden aangepast. Je hoeft dan geen extra kracht te gebruiken om te voorkomen dat je voet uit de schoen glijdt en het zal langer duren voordat je voeten uitgeput raken.

Een andere truc voor het dragen van hakken is het vinden van degenen met een ‘halslijn’ in de vorm van de letter T.

6. Inlegzolen

In de winkel kun je kleine inlegzolen vinden die onder twee verschillende delen van de voet te plaatsen zijn. Afhankelijk van waar je het meeste last van hebt, kunnen ze onder je tenen of onder je hiel worden geplaatst.

Deze inlegzolen ontlasten de druk van het gewicht dat zich in dit gebied bevindt. We raden je aan ze in je tas te bewaren en ze te gebruiken wanneer de pijn begint.

7. Hydrateer je voeten

vrouw met pot crème

Het is uiterst belangrijk dat je je voeten gehydrateerd houdt met vochtinbrengende crème, zodat je schuren kunt voorkomen. Eén van de meer creatieve trucs voor het dragen van hakken is om de crème in je schoen aan te brengen en deze rondom te verspreiden, zodat je het materiaal van de schoen kunt verzachten.

8. Koel je schoenen

Deze tip is perfect voor schoenen die te klein zijn en je pijn doen.

  • Plaats zakken water in je schoenen en doe ze in de vriezer.
  • Als het van een vloeibare naar een vaste toestand wisselt, dan zal het water meer druk uitoefenen op de schoen.
  • Dat zal ervoor zorgen dat de schoenen uitzetten.

9. Plateauzolen

Het kiezen voor plateauzolen, betekent voor schoenen kiezen met een dikkere zool. Deze truc geeft je de hoogte van hakken zonder dat je voet het merkt. Deze zolen zorgen voor een kleiner verschil in hoogte tussen je tenen en je hakken.  Je voeten en benen voelen zich daardoor ontlast.

10. Vermijd dunne zolen

Dunne zolen bieden weinig steun voor de onderkant van je voeten. Rubberzolen zijn beter, omdat ze druk absorberen tijdens het lopen en de pijn in de voetzolen zullen verlichten.

Volg dus deze tips voor het dragen van hoge hakken en je ziet er geweldig uit zonder het ongemak of de pijn. Probeer ze uit en vertel ons dan over je ervaring! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barnish MS, Barnish J“High-heeled shoes and musculoskeletal injuries: a narrative systematic review”, BMJ Open. 2016 Jan 13;6(1):e010053.
  • Spine Health Institute, Florida Hospital: “HOW HIGH HEELS AFFECT YOUR BODY“, s.f.
  • Sebastián Valderrama, Patricia Castaño Rivera, Sandra Milena Velásquez, “Revisión sobre la evolución del zapato de tacón según un contexto histórico y su efecto en la salud de sus usuarios”, ICONOFACTO VOL. 13 Nº 20 / PÁGINAS 160 – 177

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.