7 ideeën om je kleding op te ruimen als je geen kast hebt

In dit artikel kun je lezen over enkele ideeën om eenvoudig en goedkoop een geïmproviseerde kast te maken van gerecyclede spullen. Het kan ook een geweldige manier zijn om je huis een originele en speciale touch te geven.
7 ideeën om je kleding op te ruimen als je geen kast hebt

Geschreven door Paula Heidemeyer

Laatste update: 09 augustus, 2022

Kleding kan zorgen voor ontzettend veel zorgen als je niet weet hoe je je kast overzichtelijk kan inrichten. Maak je in ieder geval geen zorgen als je thuis geen kasten hebt. Wij geven je enkele geweldige ideeën om je kleding op te ruimen en organiseren.

Soms hebben we geen andere keuze dan wonen in kleine appartementen. Die hebben vaak niet veel kastruimte of zelfs helemaal geen ruimte voor een kast. Dat kan een probleem zijn als je al je kleding wilt opruimen.

Er zijn veel creatieve en eenvoudige manieren om je kleding efficiënt te organiseren en op te ruimen. Je hoeft alleen de volgende adviezen en trucs te lezen en deze vervolgens in praktijk te brengen.

Zeer rommelige kast

Ideeën om je kleding op te ruimen wanneer je geen kast hebt

Als je van knutselen houdt kun je verschillende soorten kasten maken en ze versieren, schilderen en aanpassen zoals jij dat wilt.

  • Maak een kast van verschillende houten planken. Plaats ze op een praktische hoogte, zo kun je er makkelijk bij en zullen ze je niet in de weg zitten. Nadat je ze hebt opgehangen, koop je wat kleurrijke dozen van textiel of lichte houten kistjes om je kleding in op te ruimen.
  • Koop plastic laden. Ze zijn goedkoop en je kunt ze (als je dat wilt) decoreren zodat het bij jouw kamer past. Deze plastic laden zijn niet alleen eenvoudig te vinden in de winkels, ze zijn ook gemakkelijk te gebruiken en te verplaatsen doordat ze wieltjes hebben.
  • Indien mogelijk kun je een metalen staaf of kledingroede ophangen, van de ene kant naar de andere van het bovenste deel van de muur. Je zou deze kunnen gebruiken om je kleding op te hangen als een soort kledingrek. Zolang je je kleding georganiseerd houdt, kun je een aangename en overzichtelijke ruimte creëren in je kast.
  • Als je thuis twee ladders hebt kun je ze gebruiken om een goedkope, kleine kast te maken zonder dat het te veel moeite kost. Plaats een houten plank op de lagere treden van de ladders om ruimte te maken voor je schoenen. Plaats op het bovenste gedeelte van de ladder twee kledingroedes om ruimte te creëren en hangend je kleding op te ruimen.

Organisatie van kleding en handige opslagmethoden

Als je thuis niet veel ruimte hebt om je kleding op te ruimen, zul je waarschijnlijk een aantal technieken willen weten om ruimte te besparen en om een rustgevende omgeving te creëren. We willen je op een aantal manieren laten kennismaken met deze technieken zodat je het zelf uit kunt proberen.

1. Doneer de kleding die je niet meer gebruikt

Hebben je kledingstukken geen persoonlijke waarde meer? Dan kun je beginnen met het weghalen en doneren van kleding die je niet meer gebruikt om meer ruimte te maken in je kast.

Het is een goed idee om jezelf af te vragen of je echt al je kleding aantrekt. De kleding waarvan je weet dat je het niet vaak aantrekt kun je dan wegdoen.

Als je veel kledingstukken hebt die op elkaar lijken, houd dan alleen degene die je het leukst vindt. Als je klaar bent met het sorteren, heb je (ongeveer) de helft van je vorige stapel. Zo heb je al snel voldoende ruimte om je kleding op te ruimen.

2. Sorteer je kleding aan de hand van het seizoen

Sorteer je kleding

Denk aan de tijd van het jaar en berg je kleding op die je tijdens het huidige seizoen niet meer aantrekt. Het geeft een goed gevoel als je een opslagruimte kunt creëren waar je je kleding of andere spulletjes op kunt ruimen.

Als je echter geen extra ruimte hebt kun je jouw kleding volgens de seizoenen sorteren in je kast, dan kun je gemakkelijker vinden welke kleding je op een bepaald moment aan zal trekken.

3. Hang je kleding op

Je zou kunnen denken dat veel van je kleding niet hoeft worden opgehangen, maar verticale organisatie is altijd beter. Als je je kleding op dunne kledinghangers ophangt, kun je meer kleding in een kleinere ruimte kwijt.

Je kunt je kleding in verschillende categorieën indelen:

  • eerst kun je shirts ophangen
  • dan de truien en vesten
  • tot slot je broeken

Ook kun je langere kleding, zoals lange vesten of jassen, aan het ene uiteinde hangen van je kast en je kortere kleding aan de andere kant. Zo heb je een goed overzicht in je kast.

Dit zijn enkele adviezen van ons om je huis op orde te houden of te krijgen, ook als je geen kast hebt. Laat je fantasie de vrije loop en je zult genoeg ideeën bedenken om je kleding op te ruimen. Dus ga je gang en probeer het zelf! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.