Olievlekken uit kleding verwijderen met deze zes trucjes

Vind je het moeilijk om olievlekken uit je kleding te verwijderen? Probeer dan deze geweldige natuurlijke trucjes!
Olievlekken uit kleding verwijderen met deze zes trucjes

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kan veel tijd kosten om olievlekken uit kleding te verwijderen. Er bestaan chemische middelen die deze taak gemakkelijker maken. Maar toch is het beter dat je minder agressieve alternatieven probeert die zorg dragen voor je kleding.

Het probleem met deze stoffen is dat ze heel gemakkelijk in de kledingstof binnendringen. Ze zijn ook bestand tegen de gebruikelijke wasmiddelen. Dit is de reden dat je nog andere aanvullende ingrediënten zal nodig hebben om erin te slagen deze vlekken volledig te verwijderen.

Gelukkig bestaan er oude trucjes die natuurlijke elementen gebruiken en waarmee je deze olievlekken uit kleding kan laten verdwijnen. Over welke middelen gaat het en welke zijn de meest doeltreffende? Dit is het onderwerp waarover we het in dit artikel zullen hebben!

Olievlekken uit kleding verwijderen

Huismiddeltjes om olievlekken uit kleding te verwijderen

Wanneer we kleding wassen dan is het verwijderen van olievlekken uit kleding één van de grootste bronnen van problemen. Soms kan je deze vlekken verwijderen door je kleding op de gebruikelijke manier te wassen. Maar op andere momenten is het een echte uitdaging.

Deze vlekken komen vaak voor wanneer je in de keuken met voedingsmiddelen omgaat of als je per ongeluk iets morst terwijl je eet. Ze treden ook vaak op bij de personen die met olieachtige of vette bestanddelen werken, zoals monteurs.

Een van de voornaamste trucjes om olievlekken op een succesvolle manier te verwijderen is door zo vlug mogelijk te handelen. Dan heeft het vet de tijd niet om in de stof door te dringen.

1. Zout aanbrengen

Olievlekken uit kleding verwijderen met zout

Wanneer olievlekken op fluwelen stoffen zoals suède terechtkomen dan kan je het beste zout aanbrengen. Dit vergemakkelijkt het wassen. Want dankzij de absorberende werking voorkomt dit ingrediënt dat de olie in de stof doordringt.

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf veel zout op de olievlek. Laat het dan gedurende twee tot drie uren inwerken.
 • Na die tijd schrob je het zachtjes met een borstel. Daarna was je het op de normale manier.

2. Witte azijn

Azijn

Witte azijn is de ‘koning’ van de groene schoonmaakproducten. Het is ook één van de beste ingrediënten die je kan gebruiken om olievlekken uit kleding te verwijderen. Dankzij de biologische zuren die het bevat, breekt het de resten af en zorgt het ervoor dat je kleding echt zacht is.

Hoe gebruik je het?

 • Giet wat witte azijn op de vlek. Laat het dan gedurende 30 minuten inwerken.
 • Na die tijd was je het kledingstuk met warm water en gewone zeep.

3. Maïsmeel

Met maïsmeel olievlekken uit kleding verwijderen

Dit is een natuurlijk ingrediënt dat recente olievlekken uit kleding kan verwijderen. Het laat ze niet altijd volledig verdwijnen. Maar als je het maïsmeel onmiddellijk aanbrengt, dan ‘verzacht’ het deze vlekken. Het gevolg is dat ze dan gemakkelijker te verwijderen zijn in de wasmachine.

Hoe gebruik je het?

 • Strooi wat maïsmeel op de getroffen plek. Laat het dan enkele minuten inwerken.
 • Schrob het daarna met een borstel. Nu kan je het kledingstuk in de wasmachine doen.

4. Zuiveringszout

Olievlekken uit kleding verwijderen met zuiveringszout

Zuiveringszout is een middel dat je voor vele verschillende doelen kan gebruiken. Het is bovendien al sinds de oude tijden in gebruik als ingrediënt van vele huishoudelijke schoonmaaktrucjes. Zuiveringszout heeft een blekend effect en werkt samentrekkend. Daarom is het een geweldige keuze om hardnekkige vlekken te verwijderen zoals bijvoorbeeld de vlekken die olie achterlaat.

Hoe gebruik je het?

 • Breng wat zuiveringszout aan op het kledingstuk met de vlekken. Verdeel het gelijkmatig met een borstel.
 • Laat het dan gedurende 40 minuten inwerken. Daarna spoel je het kledingstuk uit.

5. Talkpoeder

Olievlekken uit kleding verwijderen met talkpoeder

We raden sommige talkpoeders af omdat ze chemische bestanddelen bevatten. Maar je kan de meeste soorten talkpoeder gebruiken om vetvlekken te verwijderen. Omdat talkpoeder een absorberend effect heeft, is het dus handig om olievlekken uit kleding te verwijderen.

Hoe gebruik je het?

 • Wrijf een ruime hoeveelheid talkpoeder op het kledingstuk met de vlekken. Laat het dan gedurende tien minuten inwerken.
 • Schrob het kledingstuk dan op een krachtige manier met een borstel. Daarna spoel je het kledingstuk uit.

6. Citroensap

Dit is één van de beste natuurlijke middelen om olievlekken uit kleding te verwijderen. Want citroensap bevat citroenzuur. Dit is één van de beste actieve bestanddelen die er bestaan om vet te verwijderen.

Hoe gebruik je het?

 • Pers het sap uit van een verse citroen. Wrijf het dan in op de vlek.
 • Laat het gedurende tien minuten inwerken. Daarna week je het kledingstuk in warm water.
 • Voeg wat wasmiddel toe en was het kledingstuk op de normale manier.

Vanaf nu kun je het eenvoudig houden. Gebruik deze natuurlijke trucjes om vlekken van olie en vet uit je kleding te verwijderen. Probeer vandaag nog het ingrediënt dat jou het meest is opgevallen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.