Recept voor organisch zelfgemaakt wasmiddel

4 juni 2015

Iedereen weet het: de chemische stoffen die deel uitmaken van onze wasverzachters en wasmiddelen behoren tot de stoffen die grote schade aanbrengen aan het milieu. Tv-commercials verkopen ons de geweldige geuren en hun effectiviteit bij het wegwerken van vlekken, maar is er geen alternatief dat net zo effectief en minder vervuilend is? Jawel! We zullen in dit artikel uitleggen hoe je organisch zelfgemaakt wasmiddel maakt.

De voordelen van het maken van je eigen organische wasmiddel

organisch

 

Het gaat niet alleen om het vinden van een alternatief dat een beetje goedkoper is. We hebben het ook niet over het starten van een hippielevensstijl. Wat we bedoelen is gewoon op zoek gaan naar een manier om jezelf te omgeven met elementen, die goed zijn voor je gezondheid.

Je moet in gedachten houden dat er veel giftige stoffen zijn, die binnendringen in je kleding met deze zepen en wasmiddelen. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je huid en die van je kinderen, maar beetje bij beetje kunnen al deze chemische elementen andere ziekten veroorzaken, zonder dat je je daarvan bewust bent. Het is niet alleen goed voor de planeet om dit soort natuurlijk wasmiddel te gebruiken, maar het is ook goed voor je eigen gezondheid.

We moeten ook vermelden dat dit wasmiddel 100% biologisch afbreekbaar is. Het zal je kleding glad en schoon maken, maar bovenal zul je merken dat wanneer je je kleren uit de wasmachine haalt, je niet de kenmerkende parfum zal ruiken. Het is echter wel natuurlijker en gezonder, dus maak je geen zorgen!

Hoe maak je je eigen organische wasmiddel

kleding

Dit heb je nodig:

 • Een rasp of keukenmachine
 • Een weegschaal om de hoeveelheden af te meten
 • 75 gram natuurlijke zeep (bijvoorbeeld Marseillezeep, dit werkt meestal heel goed)
 • 1 glas baking soda (zuiveringszout)
 • 1,5 liter water
 • Een groot glas of een tweeliterfles om het wasmiddel in te doen
 • 20 druppels essentiële olie naar eigen smaak, om het wasmiddel een bepaalde geur te geven, bijvoorbeeld lavendel of rozenbottel

Hoe maak je het organische wasmiddel

 • Het duurt niet langer dan 15 minuten. Het eerste wat je doet is het raspen van de natuurlijke zeep. Als je dit met de hand doet zal het moeilijker gaan, dus raden we aan om hier een keukenmachine voor te gebruiken, zodat je je handen niet verwondt.
 • Wat is de volgende stap? Simpel, zodra de zeep geraspt is, doe je het in de fles die je ervoor wilt gebruiken. Voeg vervolgens het zuiveringszout toe aan de fles.
 • Verwarm nu de anderhalve liter water. Het moet aan de kook gebracht worden, dus moet je bijzonder voorzichtig zijn, zodat je jezelf niet brandt wanneer je het in het glas of de fles giet.
 • Doe het langzaam en roer het af en toe door, zodat alle ingrediënten goed met elkaar vermengd raken. Zodra het allemaal is gemengd, voeg je de 20 druppels essentiële olie toe. Je zult merken dat het geweldig ruikt en bovendien is het een volledig biologisch en natuurlijk wasmiddel. Geloof het of niet, maar het is nu klaar.
 • Let op dat je na een week zult zien dat de textuur van het wasmiddel zal zijn veranderd. Maak je geen zorgen, het is nog steeds hetzelfde en je kunt het gebruiken totdat het op is. De hoeveelheid wasmiddel, die je in de wasmachine moet gebruiken is dezelfde die je normaal gesproken gebruikt met industriële zeep. Je kunt geweldige resultaten verwachten!
Bekijk Ook