Ruimte besparen in huis: enkele geweldige tips

Naast het besparen van ruimte, kan het ook helpen om gebruik te maken van een aantal decoratietrucs om je kamers in huis groter te laten lijken en meer rust te creëren. 
Ruimte besparen in huis: enkele geweldige tips

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Tegenwoordig ervaren veel moderne gezinnen een gebrek aan ruimte in huis. Ruimte besparen in huis kan echter op een hoop verschillende manieren. 

Gelukkig is het helemaal niet nodig om al je bezittingen op ongeordende stapels door het huis te laten slingeren. Vandaag leggen we namelijk uit hoe enkele innovatieve meubeldesigns of organisatietrucs een positief verschil kunnen maken in je leven.

Begin nu met ruimte besparen in huis

Er zijn genoeg redenen waarom je wellicht meer ruimte in huis zou willen hebben. Werk, kinderen, een verhuizing … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis. Als jij één van deze mensen bent, zul je vast en zeker graag een werkruimte willen hebben die je leefruimte niet hindert en vice versa. Vergeet niet dat het om je mentale gezondheid te verbeteren, belangrijk is om je werkomgeving gescheiden te houden je leefomgeving. 

Aan de andere kant merken stellen met jonge kinderen plotseling dat hun huis vol speelgoed zit. Het speelgoed ligt verspreid door het hele huis:

 • op de vloer
 • in de slaapkamer
 • zelfs in de badkamer

Het is belangrijk om een goede plek te creëren om het speelgoed op te bergen, om de balans te bewaren en de algemene orde in huis te herstellen.

Aan de andere kant merken we ook dat kleine appartementen voor alleenstaanden steeds populairder beginnen te worden. Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe je al je spullen in zo’n kleine ruimte kunt krijgen.

Het besparen van ruimte zou een prioriteit moeten zijn, omdat leven in een schone, ruimtelijke omgeving goed is voor je fysieke, mentale en spirituele gezondheid. Bereid jezelf voor om je huis te veranderen met behulp van de fantastische ideeën die we vandaag met je zullen delen.

Creëer een grotere leefomgeving

Ruimte besparen in huis en zo veel meer ruimte creëren

De eerste tip die we gaan delen heeft te maken met de architectonische inrichting van je huis. Kies of wijzig je woning, indien mogelijk, aan de hand van de volgende ideeën.

Ga op zoek naar open ontwerpen

 • Streef naar een leefomgeving waarin de verschillende ruimtes niet van elkaar worden afgescheiden, zoals de woonkamer, de eetkamer en de keuken.
 • Dit geeft je huis een frisse, ruimere uitstraling.

Maak gebruik van je buitenruimte

Mooie tuin met allemaal plantjes erin
 • Probeer je tuin, als je deze hebt, zo veel mogelijk te versieren om hem bij je woonruimte te betrekken.
 • Hierdoor kun je makkelijker ontspannen en genieten van een natuurlijke omgeving.

Ruimte besparen in huis door schuifdeuren

Probeer traditionele deuren te vervangen door schuifdeuren of vouwdeuren. Hierdoor zal je meer het gevoel van een open ruimte creëren.

Voeg een tweede halve verdieping toe

 • Dit wordt binnen de designwereld ook wel een ‘entresol‘ genoemd. Een halve verdieping is vooral ideaal als je een huis met hoge plafonds hebt.
 • Op deze manier kun je twee woonruimten in dezelfde kamer creëren.

Laat glazen wanden plaatsen

Grote ramen om het gevoel van meer ruimte in huis te creëren

In lijn met het concept van een open ruimte, kun je ervoor kiezen om ondoorzichtige glazen wanden in je huis te laten plaatsen die voor natuurlijk licht zorgen.

Decoreer en maak gebruik van de beschikbare ruimte die je hebt

De volgende tips zullen je helpen om meubilair te kiezen dat het meest functioneel is voor jouw huis en er daarnaast natuurlijk ook voor zorgt dat je huis er het mooiste uitziet.

Gebruik je trap voor opslag

Trappen zijn de ideale plek om dingen in je huis op te bergen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de treden om lades in te bouwen. Ook is het mogelijk om van de ruimte onder je trap een kast te maken, als dit niet al gedaan is.

Gebruik opklapbare meubels

Waarschijnlijk heb je dit al eens eerder gezien en weet je dat het ongelooflijk handig is. Tafels of bedden die direct in de muur kunnen worden geklapt, besparen enorm veel ruimte.

Voeg spiegels toe ter decoratie

Spiegels creëren de illusie dat een ruimte groter is dan hij in werkelijkheid is, waardoor een ruimte veel minder klein aanvoelt.

Sluit de opslagruimten onderaan af

Door de bovenste planken in je huis open te laten en de onderste af te sluiten, trek je de aandacht naar boven en dit zorgt ervoor dat een ruimte veel groter aanvoelt.

Verwerk licht in je decoratie

Vergeet niet dat natuurlijk licht je huis er veel mooier uit kan laten zien. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk zonlicht en verminder het aantal verlichtingsarmaturen in je huis.

Kies voor lager meubilair

Om de optische illusie van een grotere ruimte te creëren, kan het helpen om te kiezen voor laag meubilair in plaats van groot meubilair.

Houd rekening met de kleuren die je kiest

Houd er bij het inrichten van je huis rekening mee dat kleur invloed kan hebben op de manier waarop je een ruimte waarneemt. Gebruik daarom lichte kleuren zoals wit en grijs voor een gevoel van netheid en duidelijkheid. Dit is vooral handig in de keuken en badkamers.

Ruimte besparen in huis door te reorganiseren

Nu je wat ideeën hebt die ruimte besparen in huis, is het tijd om aan de slag te gaan.

Vergeet niet dat een nette en schone ruimte zorgt voor een geordende en zuivere geest. Dit kan ervoor zorgen dat je thuis beter kunt werken, meer zult ontspannen en kortom een positiever leven zult leiden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Serrano Pascual, A. (1994). El hogar y sus objetos: un análisis semio-sociológico. Política y Sociedad.
 • Nina, R. (2006). La vida cotidiana del hogar. Revista de Ciencias Sociales.
 • CupaStone. (2014). Piedra natural, el mejor revestimiento de pared para crear espacios originales y cálidos | CUPA STONE.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.