Zeven geweldige manier om je geest te ontspannen

Gedurende de dag maak je momenten mee van stress, spanning, angst en kan je zelfs momenten hebben dat je wel weg zou willen rennen om je te verstoppen voor dit soort situaties. Wat is de beste manier om met deze negatieve emoties om te gaan, zodat ze je gezondheid niet zullen schaden?
Zeven geweldige manier om je geest te ontspannen

Laatste update: 28 januari, 2021

In het artikel van vandaag zullen we zeven makkelijke manieren met je doornemen om je geest te ontspannen op de momenten dat je het het meest nodig hebt. Dit zijn praktische strategieën die je kunnen helpen en we nodigen je uit om ze samen met ons te leren.

1. Jouw verstopplekje, je veilige haven

Jouw verstopplekje, je veilige haven

Hier is een simpel voorbeeld om je deze eerste tip te helpen begrijpen.

  • Stel je voor dat je op je werk bent met duizend dingen die je nog moet doen en overal waar je kijkt is meer spanning, herrie, collega’s die dingen van je willen weten, zo veel dingen…
  • Of stel je voor dat je net een hevige ruzie met je partner hebt gehad en je realiseert je dat je je kinderen ook nog naar school moet brengen.

Hoe kun je op zo’n moment de tijd maken om te ontspannen, al is het maar een seconde?

Denk een een lege kamer. Dit is een persoonlijke plaats van kalmte en rust waar je de deur achter je dicht kunt doen en alleen kunt zijn. Achter die deur is geluid en stress, maar je bent veilig in je intieme, rustige ruimte. Je kunt hier vervolgens blijven tot dingen overwaaien, en rustig blijven. Er is geen druk.

2. Een witte muur om je geest te ontspannen

Een witte muur om je geest te ontspannen

Deze oefening is makkelijk een heel effectief. Ieder van ons heeft wel eens momenten ervaren waarbij we overrompeld werden door eindeloze zorgen, angsten en stress. Je wordt als het ware aangevallen door negatieve emoties waardoor je je verlamd voelt.

Als dit gebeurt, moet je die reeks gedachten meteen afbreken met de gedachte en het beeld van een witte muur voor je. Laat dit eindeloze wit je kalmeren en geruststellen. Probeer het. Stop met piekeren en los je angsten op dankzij dit beschermende beeld tegen de stroom negatieve energie.

3. Richt je op je ademhaling

Richt je op je ademhaling

Stress en angst zorgen ervoor dat je sneller gaat ademen en hierdoor gaat je hart sneller kloppen dan het zou moeten. Opeens, en zonder het te realiseren, ga je ten onder aan spierspanning en hoofdpijn.

Als dit gebeurt, probeer je dan te concentreren op het vertragen van je ademhaling.

  • Begin door een hand op je buik te leggen en diep in te ademen. 
  • Voel hoe je buik beweegt met iedere ademhaling.
  • Neem vervolgens een paar seconden rust met iedere ademhaling en let erop hoe de lucht uit je lichaam verdwijnt en voel tegelijkertijd hoe het gewicht van je wordt afgenomen.

Het is heel ontspannend voor je lichaam en het helpt ook bij het ontspannen van de geest.

Om meer te weten te komen, lees ook:
Ontdek 4 ademhalingstechnieken om stress te bestrijden

4. Schrijf

Schrijven

Een simpele en therapeutische manier om je geest te ontspannen, is door altijd een schrijfblok bij je te hebben. Het is een simpele manier om alle zorgen waar je over piekert op te schrijven.

Laat je angsten en stress los door woorden en als je wilt kun je later alle bladzijden verbranden als een laatste bevrijding. Je kunt ze ook een dagboek bewaren, waarin je niet alleen je zorgen maar ook je hoop en dromen kwijt kunt. Dag na dag kan dit dagboek je beste vriend zijn, je persoonlijke ontsnappingsroute.

5. Krijg een beetje zon, ga wandelen in het gras

Krijg een beetje zon, ga wandelen in het gras

Als je je overrompeld voelt of als angst en dagelijkse zorgen je zo van streek hebben gemaakt dat je ontzettend gestrest bent, aarzel dan niet langer: maak dan een lange wandeling door een park, bos, het strand of de bergen.

Voel de zon op je huid en laat de kalmte over je heen komen als het licht je huid streelt. Het is alsof je terugreist in de tijd naar de origine van de mensheid en we verzekeren je dat er niets meer therapeutisch is dan een dagelijkse wandeling door de natuur.

6. Vind iemand die naar je luistert

Vind iemand die naar je luistert

Ergens in je sociale kring weet je dat er een persoon is die oprecht naar je wilt luisteren met empathieDie persoon helpt je je geest te laten ontspannen voor een tijdje, terwijl jij de dingen beschrijft die je ongelukkig maken, waar je je zorgen over maakt of die stress veroorzaken.

Soms ben je niet op zoek naar advies of iemand die je vertelt wat je moet doen. Vaak heb je echter gewoon iemand nodig om te luisteren. Nadat je van dit gewicht af bent, kun je diegene vragen of hij/zij je kan helpen besluiten wat je volgende stappen zullen zijn.

7. Ga op zoek naar je persoonlijke ruimte

Ga op zoek naar je persoonlijke ruimte

Iedereen heeft persoonlijke ruimte nodig waar ze kunnen ontspannen en zichzelf kunnen zijn. Sommige mensen kunnen het vinden door naar muziek te luisteren en hun ogen dicht te doen. Anderen gaan liever tekenen, dansen of leren breien – het maakt niet uit wat je doet.

Wat belangrijk is, is dat je een soort van methode of hobby hebt die je helpt je spanningen los te laten en gewoon jezelf zal zijn, waardoor je je zorgen kwijt kunt raken.

Tot slot is het belangrijk dat je ontdekt wat het beste werkt voor je om je geest te ontspannen. Iedereen is uniek en speciaal en niet iedereen zal voordeel halen uit hetzelfde advies. Doe het rustig aan en probeer alle tips die we hier hebben gegeven uit, zodat je kunt zien wat het beste werkt voor jou.

Denk eraan om jouw leven en geluk altijd op nummer één te zetten. Geef dus niet zo veel van jezelf aan anderen tot het punt waarop je niet meer om jezelf geeft. Geef je hart en geest wat ze verdienen en verdedig je persoonlijke ruimte, privacy en vrijheid. Verlies ze niet uit het oog! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.