De gevolgen van te veel nadenken

Te veel nadenken kan onevenwichtigheid veroorzaken. Wanneer je jezelf hier dus op betrapt, is het belangrijk om je te herinneren dat de dingen die jou zo overweldigen alleen maar bestaan in je hoofd.
De gevolgen van te veel nadenken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn genoeg mensen die veel te weinig nadenken en anderen die juist veel te veel nadenken. Geen van beide uitersten is positief. Te veel nadenken kan immers ernstige gevolgen hebben.

Ben jij zo iemand die over alles wat je overkomt veel te veel nadenkt? Heb je weleens nachten lang wakker gelegen in bed omdat je maar niet kon stoppen met nadenken?

Te veel nadenken kan je grootste vijand worden. Daarom is het belangrijk dat je deze verschrikkelijke gewoonte vanaf nu een beetje beter leert te begrijpen.

Te veel nadenken voorkomt dat je nieuwe dingen probeert

Mensen die te veel nadenken, brengen veel meer tijd door in hun hoofd dan in de werkelijkheid. Dankzij hun traagheid blijven ze voortdurend nadenken. Ze denken namelijk dat dit iets is waar ze niet aan kunnen ontkomen.

Er zijn genoeg mensen die schuilen in hun gedachten en al hun avonturen in hun hoofd beleven. Wat gebeurt er echter in het echte leven van deze mensen? Waarom zou je wat er zich in je hoofd afspeelt niet in praktijk brengen? In werkelijkheid kan het leven van deze mensen erg saai zijn.

Soms maken deze mensen niks boeiends mee. Dat komt omdat ze niet durven te handelen naar hun gedachten. Misschien zijn ze te bang om iets te doen. Maar waar zijn ze dan precies zo bang voor?

Wanneer je te veel nadenkt, sta je niet genoeg stil bij het hier en nu. Het is ongetwijfeld zo dat je bezig bent met herinneringen uit het verleden of je wensen voor een veelbelovende toekomst.

Wat vooral zorgwekkend is, is dat te veel nadenken ervoor zorgt dat je je echte leven niet beleeft. Je beleeft je leven immers slechts op een passieve manier. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je de dingen die in je hoofd rond dwarrelen toe kunt passen in het echte leven. Zo kun je ze omzetten in echte ervaringen.

Gedachten en zorgen

Mensen die te veel nadenken, kampen met nog een ander frequent probleem: zorgen.

Wanneer je te veel nadenkt, dan komt dit vaak doordat je je ergens zorgen over maakt. Het maakt niet uit of dit nu te maken heeft met je verleden, je toekomst, je huidige situatie of de mensen om je heen. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je in een draaikolk belandt waar je maar moeilijk uit kunt ontsnappen.

Soms heb je het misschien niet eens door, maar zijn de dingen waar je je zoveel zorgen over maakt je aandacht eigenlijk helemaal niet waard. Het kan zijn dat je onzekerheden overal de boosdoeners van zijn.

Piekeren

Heb je een bepaalde gebeurtenis weleens keer op keer opnieuw beleefd in je hoofd? Misschien was het een verhaal dat je aan een vriend vertelde of een situatie waarin iemand erg boos werd. Je blijft het scenario maar herhalen en je bedenken hoe de situatie anders had kunnen eindigen.

Het is volkomen nutteloos om voortdurend het verleden op te rakelen, omdat je het verleden nu eenmaal niet kunt veranderen. Daarom heeft het ook totaal geen zin om je zorgen te maken over wat je gedaan hebt. Het verstandigst is om je gewoon te richten op het heden en verder te gaan met je leven.

Als je voortdurend elk detail van je leven analyseert, elke interactie, elke stap die je genomen hebt, dan is nu het moment om hiermee op te houden.

Om dit iets makkelijker te maken, hebben we een aantal tips voor de momenten waarop je het gevoel hebt alsof het werkelijk onmogelijk is om je gedachten een halt toe te roepen.

Tips om niet meer zoveel na te denken

  • Praat met een vriend: Dit kan je helpen om te voorkomen dat je gedachten doelloos afdwalen. Praat over de dingen waar je je zorgen over maakt om twijfels uit de weg te ruimen en te voorkomen dat je te veel nadenkt over een situatie die waarschijnlijk helemaal niet zoveel aandacht verdient.
  • Schrijf je gedachten op: Een dagboek bijhouden kan erg gunstig zijn om stoom af te blazen en je gevoelens uit te drukken. Op die manier kun je jezelf bevrijden van al die beklemmende gedachten die jou zo overweldigen en zul je in staat zijn om deze gedachten vanuit een ander perspectief te bekijken.
  • Probeer jezelf af te leiden: Dit kun je doen door iets te doen wat je leuk vindt of door iets nieuws uit te proberen waar je in geïnteresseerd bent. Door jezelf voortdurend af te leiden, kun je voorkomen dat je geest alsmaar bezig is met die vervelende gedachten die door je hoofd spoken. Soms denken mensen te veel na omdat ze veel te veel vrije tijd hebben.
  • Wees je ervan bewust en blijf voortdurend ‘En nu ophouden!’ tegen jezelf herhalen: Als je weet dat je niet in staat bent om iets waar je je zorgen over maakt naast je neer te leggen, probeer dan ‘Genoeg!’ tegen jezelf te zeggen. Op die manier dwing je jezelf om over iets anders na te denken en jezelf te bevrijden uit die lus waar je in vast bent komen te zitten.

Herhaal deze tips zo vaak als nodig is.

Is het wel het waard om je ergens over druk te maken?

Zorgen

 

Is het weleens voorgekomen dat je ergens veel te veel over nadacht? Soms is het zeer makkelijk om veel meer belang te hechten aan dingen dan ze eigenlijk verdienen.

Als een vriend niet meer zo vaak contact met je opzoekt als voorheen, als je denkt dat hij op je neer kijkt, dan kan het ook zijn dat dit slechts jouw eigen verbeelding is. Probeer niet te veel na te denken over dingen die jouw zorgen helemaal niet verdienen.

Soms zit het allemaal tussen je oren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.