Wees gelukkig zonder het sprookje of het gelukkige einde

Anders dan sprookjes hebben verhalen uit het echte leven niet altijd een gelukkig einde. Maar de magie komt vanzelf als je weet hoe je van de kleine pleziertjes in het leven kunt genieten.
Wees gelukkig zonder het sprookje of het gelukkige einde

Laatste update: 20 februari, 2019

Iedereen leert vanaf zijn kindertijd dat verhalen altijd een gelukkig einde hebben.

  • Het is alsof de wereld harmonie bereikt precies op die laatste bladzijde waarop alles mooi wordt en het einde fantastisch is.
  • Stellen genieten van een lang en gelukkig leven, alle problemen zijn opgelost en de gemene mensen en dingen verdwijnen op magische wijze.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de originele sprookjes van Hans Christian Andersen of de gebroeders Grimm niet zo veilig zijn als de versies van Walt Disney. De prinsessen uit die eerdere verhalen hadden meestal geen gelukkig huwelijk of een heel koninkrijk dat aan hun voeten lag.

Balans

Zowel de geest van de kinderen als die van de volwassenen heeft een balans nodig en het idee dat alles goed komt en zal eindigen met eeuwig geluk is daar onderdeel van.

Het is tijd om voorzichtig en realistisch te zijn en om te stoppen met het idealiseren van bepaalde concepten, zoals emotionele relaties. In het artikel van vandaag nodigen we je uit om op dit onderwerp te reflecteren.

De beste verhalen hoeven geen gelukkig einde te hebben

Je hebt zonder twijfel wel meerdere herinneringen die, zonder dat ze geen idyllisch gelukkig einde hebben, toch waarde hebben voor je als herinnering en ervaring.

Die relatie die zo veel tranen heeft veroorzaakt toen je een tiener was en waar je met zo veel moeite overheen bent gekomen, maar waar je ook heel veel van hebt geleerd… Zelfs vandaag is dat nog een magische herinnering.

Dat is maar één voorbeeld – we hebben allemaal ervaringen die niet zo gingen als we verwachtten, maar we hebben er geen spijt van.

Uiteindelijk hoeven de beste verhalen geen gelukkig einde te hebben om geweldige verhalen te zijn, prachtige geschiedenissen.

Van Klif Zweven

Wees gelukkig zonder het verhaal

Tal Ben-Shahar is een psycholoog en professor aan Harvard, die ook verschillende boeken heeft geschreven die je leren om gelukkig te zijn.

Hoe vreemd het ook lijkt, het idee om mensen te voorzien van middelen waardoor ze meer kunnen bereiken als mens is vrij nieuw, maar er is altijd veel interesse voor geweest.

  • Dr. Ben-Shahar is hier een goed voorbeeld van. Door middel van boeken zoals “Kies het leven dat je wilt” en “Gelukkiger”. Hij beschrijft daarin hoe mensen naar antwoorden op existentiële leegtes zoeken door positieve psychologische benaderingen.
  • Het benadrukt dat het belangrijk is om niet te veel waarde te hechten aan gelukkige verhalen. Ook stelt hij dat je niet de misvatting moet hebben dat je naar het eeuwige geluk moet streven.
  • Het eerste dat je moet vermijden is het voeden van hoge verwachtingen en het zoeken naar perfectie. Het is beter om nederig en realistisch te zijn en dat je vooral waardeert wat je hebt.
  • Een vergissing die veel mensen maken, is dat ze al hun geluk richten op “het krijgen wat ze willen” (een levenspartner, een perfect huis, een droombaan).
  • Dromen is nooit verkeerd en het voeden van verwachtingen ook niet. Maar het is verstandig als je dat doet met een beetje perspectief en met je voeten stevig op de grond.

Sprookjes (hoge verwachtingen, fantasieën, verkeerde idealen) zijn gevangenissen voor persoonlijke groei.

Als je niet bereikt wat je van plan was, zal je de schaduw van ongelukkigheid beginnen te voelen.

Dus… wat als je genoegen neemt met iets minder?

Vrouw met Vogel

Het beste moment is nu

Een andere valkuil waar mensen vaak in vallen is dat ze al hun dromen en hoop op morgen vestigen.

Als je iets bereikt, kun je iets anders gaan doen – als je de perfecte partner vindt, zul je je eindelijk heel voelen; als je die vakantie neemt, zul je voor altijd rustig en ontspannen zijn.

Dit soort redenering is niet geschikt of gezond voor je emotionele welzijn. Je kunt je taken, activiteiten en afspraken uitstellen, maar je geluk zou nooit op een laag pitje moeten worden gezet. 

  • Het beste moment is nu. Denk niet dat je alleen maar gelukkig zult zijn als je je perfecte partner vindt. Probeer gelukkig te zijn met wie je nu bent en wat je nu hebt.
  • Je hebt niemand nodig om je goed te voelen. Voel je goed nu, met jezelf.
  • In plaats van altijd te denken aan de naderende vakantie als dat moment waarop je eindelijk de tijd kan nemen om je stress te verwerken, probeer je naar die simpele momenten van rust te zoeken aan het eind van iedere dag. Het zal therapeutisch en gezond zijn.

Concluderend

Als conclusie zijn verhalen en sprookjes geweldige bronnen om de fantasie van kinderen en volwassenen te stimuleren. Maar volwassenen moeten begrijpen dat het een slecht idee is om die magische perfectie te zoeken om gelukkig te zijn.

De geweldigste momenten van het leven zullen niet altijd een gelukkig einde hebben. Maar het zijn wel prachtige momenten die het waard zijn om te leven – en het leven is tenslotte alleen maar een aaneenschakeling van momenten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. London: Worth.
  • Ben-Shahar, T. (2011). La búsqueda de la felicidad. Barcelona: Alienta.
  • Maslow, A. (2003). A theory of human motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.