Waar hebben mensen spijt van voordat ze sterven?

Spijt hebben voordat we sterven, spijt over dingen die we niet gedaan hebben terwijl we ze wel wilden doen, heeft geen zin. We kunnen spijt alleen voorkomen als we er tijdens ons leven rekening mee houden en ernaar streven om het leven van onze dromen te leiden.
Waar hebben mensen spijt van voordat ze sterven?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ergens spijt van hebben is iets dat veel mensen ervaren wanneer ze weten dat de dood nabij is. Het is een gevoel van leegte, van terug willen gaan om meer te profiteren van de tijd die ze hadden.

Het lijkt er echter op dat we ons pas realiseren hoeveel het leven waard is op het moment dat de dood voor de deur staat.

Maar is het het werkelijk waard om te wachten tot deze situatie zich voordoet? In plaats daarvan kunnen we namelijk ook ons best doen om nergens spijt van te hebben voordat we sterven.

Spijt hebben voordat we sterven is zinloos

Spijt hebben voordat we sterven is iets dat ons helemaal niet helpt. Daarom delen we in dit artikel een aantal dingen waar de meeste mensen spijt van hadden op hun sterfbed zodat we ervan kunnen leren. 

Door deze dingen op te schrijven en in gedachten te houden voorkom je dat je op de automatische piloot leeft zonder aandacht te schenken aan dingen waar je in de toekomst misschien spijt van zult hebben.

Laten we eens kijken naar wat ze zijn.

1. ‘Ik heb er spijt van dat ik niet het leven heb geleid dat ik wilde’

Dit is een van de meest voorkomende dingen waar mensen spijt van hebben. Het komt voort uit onzekerheid, wat ons verhindert om beslissingen te nemen en het leven te leiden dat we willen.

Het komt vaak door de zoektocht naar externe goedkeuring en naar verschillende meningen:

  • ‘Pas op, dat is gevaarlijk’
  • ‘Ik zou mijn geld daar niet aan uitgeven als ik jou was’
  • ‘Dat idee zal je toch zeker wel loslaten?’
  • … en veel onzekerheden waardoor we een stap terug doen.

Hoeveel mensen zijn in de voetsporen van hun ouders getreden? Hoeveel mensen hebben het leven met wat meer ‘omwegen’ verkend?

Wat zou je gelukkiger maken?

We hechten te veel belang aan wat anderen van ons denken, waardoor we waardevolle kansen mislopen om het leven te leiden waarvan altijd al hebben gedroomd.

Jongen die zijn spijt wil betuigen met een brief

2. ‘Ik heb te veel gewerkt’

Ook dit is iets waar de meeste mensen spijt van hebben. Ze hebben geleefd om te werken in plaats van te werken om te leven.

Werk kan een prioriteit worden in het leven van veel mensen, waardoor ze hun familie en vrienden links laten liggen.

Na verloop van tijd beseffen ze dat ze hun kinderen niet hebben zien opgroeien. Dat hun relatie met hun partner is bekoeld vanwege de grote hoeveelheid tijd die ze apart doorgebracht hebben. En dat ze niet genoeg goede vrienden hebben omdat ze hun vriendschappen verwaarloosd hebben.

Persoonlijke relaties zijn erg waardevol voor alle mensen. Laten we er dus prioriteit aan geven. Werk is belangrijk, maar het opbouwen van sterke relaties is veel belangrijker.

3. ‘Ik had meer leuke en gekke dingen moeten doen’

Terugkijken op ons leven en ontdekken hoeveel gekke dingen er door ons hoofd zijn gegaan (die we uit angst, onzekerheid of excuses niet hebben gedaan) laat een bittere nasmaak achter in onze mond.

Wil je bungeejumpen? Doe het! Wil je zoveel mogelijk reizen? Pak een rugzak en verken de wereld!

Elke wens die we niet vervullen is een reden om spijt te hebben op ons sterfbed.

Deze wilde, gekke ideeën houden niets meer in dan dapper genoeg zijn om uit je comfortzone te stappen. Het is misschien een veilige en comfortabele ruimte, maar tegelijkertijd ook één die hartstikke beperkend is.

We leven maar één keer, dus waarom zou je het niet intens doen?

Meisje heeft spijt van alle keren dat ze haar gevoelens niet heeft uitgedrukt

4. ‘Ik wou dat ik mijn gevoelens had besproken’

Van kleins af aan worden we aangemoedigd om onze gevoelens te onderdrukken. ‘Huil niet in het openbaar,’ ‘verhef je stem niet te veel, blijf rustig…’

Dit alles betekent dat wanneer het moment aanbreekt, we zelfs in de privacy van ons eigen huis niet in staat zijn om onze gevoelens te uiten.

Het is belangrijk om te leren uiten hoe we ons voelen, onze emoties te begrijpen en te weten hoe we ze kunnen beheersen.

  • Waarom heb ik haar niet gezegd dat ik van haar hield?’
  • ‘Ik wou dat ik alle tranen had laten lopen die mij hadden kunnen bevrijden.’

Wacht niet tot het laatste moment om dit allemaal te doen.

Nu je weet waar de meeste mensen spijt van hebben voordat ze sterven, is het tijd om je manier van leven te veranderen. Alleen dan kun je je ogen sluiten met een glimlach op je gezicht, tevreden over hoe je in al je jaren hebt geleefd. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.