Het belang van uit je comfortzone stappen

Het is tijd om vooruit te komen. Wees geen gevangene van conformiteit. Ervaringen wachten op je en als je daar in je kettingen blijft hangen, zul je er niet van genieten.
Het belang van uit je comfortzone stappen

Laatste update: 10 februari, 2018

In plaats van genoegen te nemen met je huidige omstandigheden, ga op zoek naar gezondheid en geluk. Ga uit je comfortzone stappen. Durf uit je gewoontes te breken en het geluk te vinden.

Het is tijd om vooruit te gaan. Wees geen gevangene van conformiteit. Ervaringen wachten op je en als je daar in je kettingen vast blijft zitten, zul je er niet van genieten.

Waar ben je bang voor? Mensen zoeken veiligheid, we willen een stabiele baan, een huis en een gelukkig gezin.

Maar hoe zit het met je eigen doelen? Waar is de uitdaging in het leven? Als je succesvol wilt zijn, moet je beproevingen overwinnen, ongeacht of je knieën trillen in angst. Soms moet je dan uit je comfortzone stappen.

Het leven gaat over leren en we zijn allemaal net als sponzen, die absorberen wat er om ons heen gebeurt. Het maakt niet uit hoe geschoold we zijn: we hebben allemaal iets te leren en te onderwijzen.

We reageren ook uit instinct en ontwijken mogelijke gevaren. We willen dingen die ons adrenaline geven en ons gelukkig maken, maar we lopen ook weg voor onzekerheid en mislukking.

Het probleem is dat we een miljoen excuses hebben omdat we bang zijn om risico’s te nemen. Je bent expert geworden in deze leugens en gelooft ze nu zelfs zelf.

Je bent een muis die in een holletje woont, die van binnenuit kijkt hoe alles buiten gebeurt en daar wil je bij zijn, maar je durft de stap niet te zetten, je wilt niet opgegeten worden door de kat.

Waarom? Je vertrouwt jezelf niet, je bent je niet bewust van waartoe je in staat bent, omdat je je niet realiseert dat als je rent zonder achterom te kijken, hij je niet zal kunnen pakken.

Waarom leef je niet naar wat je je voorstelt? Daar waar je naartoe reist en waar je over gedroomd hebt, waar je die uitputtende baan opgeeft, vecht om te doen wat je echt leuk vindt, genietend van elk moment, goed gezelschap en zelfs eenzaamheid.

Je hebt er alles aan gedaan om dat “perfecte leven” in de ogen van anderen te hebben, jezelf aan te passen aan wat anderen willen, en je hebt jezelf gewoon onderweg verloren.

Wakker worden! Je bent geen robot. Breek uit de sleur en ga uit je comfortzone stappen.

1. Het is wat het leven me heeft gegeven

Leven

Waarom ben je er nog steeds als alles fout is gegaan? We zitten zo vast in deze sleur dat we onszelf troosten en zeggen: “Het is gewoon wat het leven me heeft gegeven.”

De rol van het slachtoffer spelen is iets waar iedereen goed in is, en we zoeken zelfs dingen op die passen in het drama en het bedrog ervan. We verwerpen de dingen die ons leven ondersteboven zullen gooien, ook al weten we dat het beter is.

De vraag is: is dit echt leven?

Wanneer je stopt met het ontmoeten van nieuwe mensen, je toevlucht neemt tot hetzelfde routinerecept, weigert een relatie te beëindigen waarin je niet meer gelukkig bent, en alleen maar werkt om te werken, is het enige wat je doet sterven, zelfs als je hartslag je anders vertelt.

Stop met die clichés die een last op je schouders zijn geworden. Geloof het niet: het is niet wat je hebt gekregen, het is het leven dat je hebt gekozen. Uit je comfortzone stappen is het devies, verander de boel.

Je bent de auteur van je eigen verhaal; je kunt het script veranderen wanneer je maar wilt,  je kunt je personages wegdoen, en een hele revolutie creëren als je dat wilt. Maar wees niet bang om een gelukkig einde te vinden door je comfortzone achter te laten.

2. Doe het nu!

uit je comfortzone stappen

Ben je onsterfelijk? Wie heeft je verteld dat er altijd een morgen zal zijn? Je planning is wat ervoor zorgt dat je geen risico’s neemt.

Je plant je toekomst tot in detail en richt je op wat je niet hebt en een heleboel keer het woordje “als”: als ik een huis heb, als ik getrouwd ben, als mijn kinderen volwassen zijn…

Wat als die tijd nooit komt? Het leven is nu aan de gang, niet morgen. Doe het zelfs als je hart uit je borst klopt en je bloed naar je hoofd stroomt. Want als je wacht, kan het zijn dat je daar midden op de weg komt te zitten en niets doet.

Je kunt comfortabel zijn en een dak boven je hoofd hebben. Maar als je geen glimlach op je gezicht hebt, wat doet dat er dan toe?

3. Uit je comfortzone stappen

Geluk

Het is tijd om uit je comfortzone te breken, om je zwakke punten om te zetten in een motivatie om te verbeteren.

Je beslissingen zijn je eigen beslissingen, stop met jezelf de schuld geven dat je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. Elke persoon is anders. Wat zou je kunnen bereiken?

De enige persoon die je uit je holletje kan duwen ben jij zelf. Als je je eigen weg blokkeert, kun je niet vooruit.

Overschrijd je eigen doelen. Als je het je in je hoofd kunt voorstellen, kun je het doen!

Begin met het accepteren van jezelf, neem de tijd om jezelf te leren kennen en vraag je jezelf af: ben ik gelukkig? Daar ligt het antwoord.

Als het een nee is, dan is het tijd om die brug over te steken, zelfs als je het gevoel hebt dat de wereld draait.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.