Chronisch slachtofferschap: voortdurend klagen

Chronisch slachtofferschap creëert een verdraaid beeld van de realiteit en degene die er last van heeft, zal altijd in staat zijn om een schuldige te vinden voor de dingen die hem overkomen.
Chronisch slachtofferschap: voortdurend klagen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen heeft weleens de slachtofferrol aangenomen in zijn leven. Wat gebeurt er echter wanneer deze rol deel van je persoonlijkheid wordt? Wat gebeurt er als iemand met chronisch slachtofferschap voortdurend alleen maar loopt te klagen?

Chronisch slachtofferschap en pessimisme

Iemand die zichzelf voortdurend als slachtoffer ziet, wordt uiteindelijk ongelukkig en pessimistisch. Alles wordt donker in zijn ogen en hij zal geloven dat hij gedoemd is om alleen maar slechte dingen mee te maken en dat ongeluk hem altijd achtervolgt.

Het probleem is dat deze gedachtegang helemaal geen weerspiegeling is van de werkelijkheid: een chronisch slachtoffer heeft een verdraaid beeld van de realiteit.

Wolk

De persoon die altijd over alles en iedereen loopt te klagen, bekijkt het leven op een verdraaide manier. Deze kijk wordt veroorzaakt door zijn pessimistische houding en de overtuiging dat hem alleen maar negatieve dingen overkomen.

We hebben allemaal weleens moeilijke tijden meegemaakt en wellicht vraag je je inmiddels af of jij zelf niet ook een chronisch slachtoffer bent.

Chronisch slachtofferschap is iets dat langzaamaan wordt opgebouwd; het is een houding ten opzichte van het leven. Je bent niet gelijk een chronisch slachtoffer wanneer je door een donkere en verdrietige periode gaat.

Pessimistische mensen en chronische slachtoffers teren op negatieve gevoelens en emoties.

Wat nog erger is, is dat ze niet alleen overal anderen de schuld van geven, maar dat ze ook een minachtende, agressieve, intolerante en zelfs gewelddadige houding aannemen.

De kenmerken van chronisch slachtofferschap

Als je er nog steeds niet zeker van bent of je zelf een chronisch slachtoffer bent of dat iemand in jouw nabije omgeving last heeft van deze stoornis, laten we dan eens kijken naar enkele kenmerken die dit persoonlijkheidstype het beste omschrijven.

1. Een verdraaid beeld van de realiteit

Mensen die last hebben van chronisch slachtofferschap geloven dat er altijd iemand anders schuldig is voor de dingen die hen overkomen.

Deze houding zorgt ervoor dat ze ervan overtuigd zijn dat ze nooit zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen handelingen en alle schuld voortdurend op anderen schuiven.

Het probleem is dat hun verdraaide beeld van de realiteit er alleen maar voor zal zorgen dat ze zich nog ellendiger voelen, omdat ze denken dat ze zelf niet over de macht bezitten om de situatie te veranderen.

Verdriet

2. Ze teren op hun geklaag

Geklaag en gejammer zijn als brandstof voor iemand die een chronisch slachtoffer is.

Elke keer dat ze klagen, slagen ze erin om de aandacht van anderen naar zichzelf te trekken en komen ze in het middelpunt van de belangstelling te staan, waardoor ze zichzelf belangrijk kunnen voelen.

Het ergste is dat ze eigenlijk nooit om hulp vragen. Ze mijden daarnaast ook nooit een situatie die hen ongelukkig maakt. Hun manier van handelen is slechts om te klagen.

3. Doel: een schuldige vinden

Alle slachtoffers zijn op zoek naar iemand op wie ze de schuld kunnen schuiven voor de problemen waar ze zelf niet verantwoordelijk voor willen zijn.

Ze denken dat andere mensen gedreven worden door hun eigen interesses. Dat ze de mensen om hen heen alleen maar gebruiken. Ze realiseren zich niet dat ze deze leugen zelf in elkaar hebben gezet.

4. Een gebrek aan zelfkritiek

Inmiddels is het vast wel al duidelijk dat chronisch slachtofferschap ervoor zorgt dat je niet in staat bent om jezelf vanuit een goed perspectief te bekijken.

Chronische slachtoffers zijn niet in staat te bevatten dat er iets verwerpelijk aan hen is. Ze snappen niet dat ze iets aan zichzelf zouden kunnen verbeteren.

Slechte dingen en negatieve energie worden allemaal gecreëerd door anderen. Zij zijn slechts het slachtoffer van iets dat ze zelf niet tegen kunnen houden.

5. Manipulatie en emotionele chantage

Een chronisch slachtoffer weet precies hoe hij met mensen en situaties moet omgaan om zijn eigen zin te krijgen. Hij weet dat het aannemen van de slachtofferrol ervoor zal zorgen dat de dingen in zijn voordeel uitpakken.

Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn dat een pessimistisch persoon emotionele chantage zal gebruiken om zichzelf een nog groter slachtoffer te laten lijken in elke situatie.

Hij zwelgt in zijn negatieve houding, teert op zijn verdriet en geeft anderen de schuld om zichzelf belangrijk te voelen.

Marionet

Je moet leren hoe je met dit soort personen om kunt gaan. Ook moet je weten hoe je het effect dat ze hebben kunt neutraliseren, zodat ze je niet infecteren met hun negatieve emoties.

Een chronisch slachtoffer is een giftig persoon die jou ook zal vergiftigen, of je nu gelooft dat hij dit zal doen of niet.

Als je de mogelijkheid hebt om een chronisch slachtoffer uit je leven te bannen, doe dit dan!

Je verdient het namelijk niet dat iemand jouw geluk onderuit haalt met zijn geklaag en kritiek. Die is bovendien ook nog eens het gevolg van zijn eigen verdraaide beeld van de realiteit, dat ontstaan is tijdens zijn poging om een martelaar te worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.