10 gewoontes om gelukkig te leven

Onthoud dat wie goed doet, goed ontmoet. Begin elke dag met een glimlach en je zal een glimlach terugkrijgen.
10 gewoontes om gelukkig te leven

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Is het mogelijk om ‘zo gelukkig als een kind’ te zijn? Wanneer was de laatste keer dat je schaterde van het lachen? Of hoe lang is het geleden dat je je tevreden voelde vanwege de kleine dingen die het leven elke dag geweldig maken?

Lees het volgende artikel als je leven vooral droevig is of je je niet tevreden voelt, zodat je meer kan leren over 10 gewoontes om gelukkig te leven.

Hoe kan je gelukkig worden?

Besteed meer tijd in de buitenlucht

Als je een lange tijd opgesloten zit in een kantoor of een gebied zonder bomen, profiteer dan van het weekend om naar een park, een dorp omringd door natuur of het strand te gaan. Tijd in de buitenlucht doorbrengen zal je gemoedsrust verbeteren en je geest zal je dankbaar zijn.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de kleur groen niet alleen blijdschap genereert, maar ook positiviteit en emotionele stabiliteit.

Ook kan het bezoeken van een plek waar stilte het enige geluid is je ontspannen en je stresswaarden verminderen. Een paar minuten in de zon doorbrengen helpt om vitamine D te produceren, dat geassocieerd wordt met een goede gezondheid, blijdschap en eliminatie van depressie.

Zweet meer

We houden over het algemeen niet van bewegen, maar het heeft veel voordelen die je kunnen helpen om gewicht te verliezen of je spieren te vormen. Het helpt ook om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Een workout-sessie of een simpele wandeling door het park zal je helpen om toxiciteit in je lichaam te elimineren, wat leidt tot blijdschap en de productie van ziektebestrijdende hormonen.

En of dat nog niet genoeg is, zal je huid ook gloeien, zal je spanning verminderen en zal je in de nacht als een baby slapen.

Slaap meer

Het maakt niet hoeveel je elke dag moet doen, want je moet echt tussen de 7 en 8 uur (aan één stuk door!) slapen in de nacht. Als je ook wat tijd hebt om een dutje te doen gedurende de dag, aarzel dan niet om dat te doen. Slapen wordt vaak geassocieerd met:

  • Goed humeur
  • Optimisme
  • Productiviteit

Niet genoeg slaap krijgen kan daarentegen leiden tot depressie, geïrriteerdheid, hoofdpijnen etc. Wanneer mogelijk zou je een regelmatig slaapschema aan moeten houden voor wanneer je naar bed gaat en wakker wordt, zodat je geest en lichaam op een goede manier kunnen functioneren.

Mediteer

Je hoeft geen tijd met monniken in een tempel in Tibet door te brengen om te mediteren. Je kan elke dag in je eigen huis mediteren tijdens een paar minuten van je vrije tijd of je kunt zelf eens kijken wat de beste tijd en plaats is om dit te doen.

Sommige personen besluiten om vroeg in de ochtend te mediteren, zodat ze zich blijer en completer gedurende de dag voelen, terwijl anderen ervoor kiezen om te mediteren nadat de zon is ondergegaan om de slechte gevoelens van de dag kwijt te raken.

Je mag zelf besluiten wat je het fijnste vindt of wat het beste uitkomt. In het begin is het lastig om je hoofd leeg te maken, maar je zal het al snel kunnen doen.

Start met een nieuwe hobby

Een hobby is een geweldige activiteit om je geest te stimuleren, naast dat het vermakelijk is en het je mogelijk maakt om je routine te verbreken. Het helpt je om gelukkig te zijn, aangezien het je zelfvertrouwen verhoogt, helpt om vrienden te maken, te genieten van het doen van iets dat je leuk vindt en ervoor zorgt dat je in beweging blijft, een droom werkelijkheid maakt etc.

Als je altijd al Frans wilde leren, taekwondo wilde beoefenen of piano wilde spelen, dan heb je nu de kans!

Luister naar positieve muziek

Je favoriete muziek kan disco, funk, salsa of pop zijn. Het belangrijkste is dat je naar iets luistert wat je mooi vindt. Zet het volume hoger wanneer je thuis eten kookt of doe je oordopjes in en geniet van je muziek terwijl je naar je werk gaat en een leven vol muziek creëert. Dit zal je helpen om stress te verminderen en blijer te leven.

Als je zin hebt om te dansen, probeer het dan niet te weerstaan!

Schrijf je ervaringen op

Iedereen heeft problemen en dingen waar ze zich druk over maken. Een goede manier om dit los te laten is opschrijven wat er gebeurt. Je zal je zelfs nog beter voelen als je een dagboek bijhoudt (niemand hoeft deze te lezen). Noteer al die negatieve gedachten, verkreukel ze en gooi ze in de prullenbak.

Deze symbolische actie zal je hersenen vertellen dat de woorden op die pagina niet goed voor je zijn. Je hoeft niet een perfecte schrijver te zijn. Schrijf gewoon op wat je denkt en maak je niet druk over de interpunctie en spelling.

Wees dankbaar

Wanneer was de laatste keer dat je ‘dankjewel’ zei? Dankbaar zijn en een instelling van dankbaarheid laten zien is erg belangrijk als je blijer wilt zijn. Dat woord is soms lastig om uit te spreken, maar het is een van de meest verheugende.

Je hoeft niet alleen anderen te bedanken, maar ook jezelf.

Wees dankbaar voor de goede dingen die je hebt (je hebt echt een hoop) en voor de schoonheid, de gezondheid, het huis, het werk, de projecten, het bed waar je in slaapt en je bord met eten. Dankbaar in je leven zijn helpt je echt om positieve emoties te voelen.

Wees een betere vriend

Probeer dit: neem een stap terug en analyseer je houding naar je vrienden en besluit of dit is wat je uit je vriendschappen wilt halen.

  • Ben je een goede metgezel die luistert, advies geeft en er is wanneer ze je het meeste nodig hebben?
  • Wat wil je veranderen aan hoe je bent als een vriend?
  • Denk je dat je vrienden graag met je omgaan?

Vrienden zijn de familie die we uit kunnen kiezen en die keuze is wederzijds. Koester je vriendschappen constant en laat je vrienden zien hoe je over ze voelt.

Deel blijdschap waar je ook maar naartoe gaat

Wil je echt gelukkig zijn? Dan moet je blijdschap delen waar je ook maar naartoe gaat. Veeg het lange gezicht, de klachten en de beledigingen weg terwijl je over straat loopt.

Zorg er altijd voor dat je een glimlach op je gezicht hebt, ‘dankjewel’ zegt en een positieve houding behoudt.

Wie goed doet, wie goed ontmoet!

Je valt mogelijk helemaal buiten de groep, maar je zal een goed voorbeeld geven. Mensen willen net als jou zijn, ze zullen blijer zijn wanneer ze bij jou in de buurt zijn en ze zullen je een glimlach teruggeven wanneer je er één geeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.