Boven de vijftig? Gewoontes om eenvoudig te bewegen

Wat doe je nu aan beweging? Hoe bereid je jezelf voor om in goede vorm de 50 te bereiken? In dit artikel geven we je enkele tips om te bewegen als je boven de 50 bent.
Boven de vijftig? Gewoontes om eenvoudig te bewegen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoe oud ben je? Denk je dat je je goed voelt en klaar bent om te genieten van je leven wanneer je vijftig of zelfs boven de vijftig bent? Dit is iets dat je jezelf wel hebt afgevraagd, toch?

Elke dag worden meer mensen zich bewust van het belang om voor hun gezondheid te zorgen. Mensen die het grootste deel van hun leven actief zijn geweest, maken zich niet druk om verjaardagen. Mensen met een zittende levensstijl maken zich echter zorgen over hun leeftijd.

Als je je zorgen maakt over het niet kunnen bewegen als je ouder bent dan vijftig, begin dan nu met goede gewoonten te ontwikkelen om te genieten van een betere gezondheid en welzijn in je dagelijks leven.

Redenen om te bewegen als je boven de vijftig bent

Veel mensen denken dat wanneer ze ouder worden, al hun zorgen zullen verdwijnen. Je kinderen zijn immers volwassenen en je hebt niet zoveel verplichtingen meer. Als je deze mentaliteit hebt, dan zou je moeten weten dat een gebrek aan fysieke activiteit de volgende problemen kan veroorzaken:

  • Beperkte cognitieve vaardigheden.
  • Verlies van spiermassa, kracht en flexibiliteit.
  • Verlies van mobiliteit.
  • Verlaging van de bewegingssnelheid.

Als je graag voor jezelf zorgt, dan ben je vast wel even in elkaar gedoken na het lezen van de bovengenoemde effecten. In dat geval raden we aan om nu en wanneer je ouder bent dan vijftig jaar te bewegen en om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen.

1. Negeer pijn niet

Oudere vrouw steekt duim op
Wie mooi wil zijn moet pijn lijden – of niet? Veel mensen geloven dat trainen pijn moet doen. Toch is dat niet waar. Als je één of ander ongemak opmerkt dan moet je er eigenlijk achter komen of het altijd gebeurt of alleen wanneer je bepaalde activiteiten uitvoert.

Bewegen als je boven de vijftig bent, houdt in dat je bepaalde preventieve maatregelen moet nemen. Eén daarvan is je bewegingen veranderen.

Als je botten bijvoorbeeld symptomen van osteoporose vertonen, dan schakel je over van oefeningen met hoge impact naar oefeningen met een lage impact.

  • In plaats van joggen, ga je lopen of yoga beoefenen.

Als je altijd een gezonde levensstijl hebt gehad en altijd hebt bewogen, let dan op eventuele veranderingen die je misschien moet maken. Het kan zijn dat je je snelheid moet verlagen. Hier zou je je geen zorgen over moeten maken, het betekent alleen dat je lichaam aan het veranderen is.

2. Vergeet niet om de gezondheid van je rug te controleren

Zijn je favoriete sporten klimmen en andere extreme sporten? Nou, als je boven de vijftig bent dan kan bewegen pijn in de rug veroorzaken als je niet naar andere sporten overschakelt.

Helaas verandert je lichaam en kan het een goed idee zijn om bepaalde activiteiten te staken. Hoewel dit niet altijd het geval is, zal je rug het je laten weten. In de meeste gevallen is het niet nodig om deze wijzigingen aan te brengen. Als je echter in je jeugd een hekel had aan stretchen of opwarmen, dan kan je nu de gevolgen ervan gaan voelen.

3. Verwen jezelf

Vrouw geniet onder de douche
Geef jezelf na een goede bewegingsroutine een pauze en verwen je lichaam. Er zijn veel manieren om dit te doen:
  • Neem een ontspannende douche met warm water. Het is perfect voor het vermijden van stijfheid en pijn de volgende dag. We raden je aan om dit te doen als je bent begonnen met trainen na jaren van helemaal niet trainen.
  • Neem een bad met ontspannende oliën. Je bent het er vast mee eens dat maar weinig dingen zo aangenaam zijn als het nemen van een heerlijk geurend bad. Gun jezelf de tijd om van het moment te genieten. Je kunt van de gelegenheid gebruik maken om jezelf een massage te geven als je je gespannen voelt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek 9 natuurlijke spierontspanners

4. Geen zittende levensstijl

Doe elke activiteit die je wilt, maar zorg ervoor dat je iets doet. Het kan moeilijk zijn om te bewegen als je boven de vijftig bent. Zeker wanneer je vroeger een heel druk leven had met een baan en voor je gezin zorgde. Als je echter op de bank gaat zitten, dan kun je je onproductief en zelfs depressief gaan voelen.

Daarom raden wij je aan om:

  • wandelingen te maken.
  • familie of vrienden te bezoeken.
  • nieuwe plekken te ontdekken.

5. Zorg voor balans

Ouder echtpaar op de fiets
Als je boven de 50 bent en meer vrije tijd hebt en wilt bewegen dan betekent het niet dat je het te veel moet doen. Streef ernaar om verschillende activiteiten te doen die je leuk vindt in plaats van een trainingsroutine van 3 uur uit te voeren.

Geloof niet in de mythe dat als je boven de vijftig bent bewegen nutteloos is

Als je je hele leven bewegen hebt vermeden dan denk je misschien dat je het niet meer nodig hebt. Vergeet dit idee en motiveer jezelf om een gezonder persoon te worden. Daar zijn hele goede redenen voor, maar de belangrijkste zijn je gezondheid en onafhankelijkheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.