Goed eten en bewegen voor een perfect lichaam

De combinatie van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde sportroutine vormt de basis om af te vallen, je spieren te vormen en een lichaam dat uit een tijdschrift lijkt te komen te bereiken.
Goed eten en bewegen voor een perfect lichaam

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Goed eten en bewegen is de perfecte combinatie om dat lichaam te krijgen waar je altijd van gedroomd hebt en dat zo uit een tijdschrift lijkt te komen. De tijd van de populaire ‘wonderdiëten’ en afslankproducten zoals speciale poeders en drankjes om obesitas te behandelen zijn voorbij. 

Er is tot nu toe veel gedaan om te begrijpen hoe belangrijk bovengenoemde gewoontes zijn. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om ze toe te passen als een manier van leven, heeft het gezond eten en bewegen vele voordelen voor zowel je figuur als je gezondheid.

Er bestaan veel mythes rond deze kwesties. Maar degenen die erin slagen om een balans te vinden tussen goed eten en bewegen bereiken altijd bevredigende en permanente resultaten.

Goed eten en bewegen is de sleutel

Is dit jouw doel geworden? Vecht je ervoor om je lichaam te verbeteren? Ontdek de aspecten waar je rekening mee moet houden om deze poging tot een succes te maken.

Evenwichtig eten

Eten en bewegen: vrouw eet gezonde groentes

Eetgewoonten zijn cruciaal in elk plan om een gezond lichaam te hebben. Door middel van voeding worden die processen die bij gewichstverlies komen kijken ondersteund. Denk bijvoorbeeld aan de activiteit van de stofwisseling en van het spijsverteringsstelsel.

Daarom is het handig om een uitgebalanceerd dieet te volgen, onze calorieën onder controle te houden en ervoor te zorgen dat het aantal voedingsstoffen overeenkomt met de dagelijkse behoeften van het lichaam.

Waarom zou je geen extreme diëten moeten volgen? Hoewel ze gewichtsverlies als gevolg hebben veroorzaken ze later een ‘terugkaatsend’ effect. De kilo’s die we met een crashdieet zijn kwijtgeraakt komen gewoon weer terug.

Extreme diëten missen essentiële voedingsstoffen en vormen een gevaar voor de gezondheid, vooral als de persoon in kwestie een ziekte heeft.

Hoe kun je genieten van een uitgebalanceerd dieet?

Een uitgebalanceerd dieet is gebaseerd op een adequate combinatie van macronutriënten en micronutriënten die essentieel voor het lichaam zijn. Het houdt rekening met de gezondheidstoestand van de persoon, zijn lichaamsgewicht en levensstijl in het algemeen.

De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Combinatie van gevarieerd en gezond voedsel.
 • Vijf of zes kleine maaltijden per dag.
 • Vaste tijdstippen voor elke maaltijd.
 • Lage of geen consumptie van verzadigde vetten, transvetten, suiker en natrium.
 • Een uitgebreid ontbijt waarvan het aantal calorieën gelijk is aan 25% van de dagelijkse behoefte.
 • Grotere consumptie van fruit, groenten en volkoren granen.
 • Dagelijkse consumptie van water en gezonde dranken. (Denk bijvoorbeeld aan sappen, infusies, enz.)
 • Gezonde bereidingswijze van de maaltijden, zoals stomen en bakken in plaats van frituren in olie.

Lichaamsbeweging

Eten en bewegen: jonge vrouw in de fitnesszaal

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat sportactiviteiten de meest actieve manier zijn om diëten aan te vullen. Het is een feit dat gezond eten en bewegen het gewichtsverlies verbetert en het fysieke en mentale welzijn verhoogt.

Lichaamsbeweging is de meest effectieve manier om lichaamsvet te verwijderen. Door het dagelijks te doen verhoogt het het energieverbruik, vormt het het lichaam en optimaliseert het de functies van de vitale organen.

Volgens gegevens van de Mayo Kliniek zijn aerobe activiteiten het meest effectief als het gaat om het verbranden van calorieën. Desondanks is het over het algemeen ideaal om het te combineren met krachttraining of anaerobe oefeningen.

Tips om te beginnen met lichaamsbeweging

Een gebrek aan tijd en meerdere bezigheden zijn excuses voor het niet regelmatig sporten. Velen beperken zich namelijk tot het idee dat het alleen mogelijk is om van de voordelen ervan te genieten met een professionele trainingsroutine.

De waarheid is echter dat er veel mogelijkheden zijn om deze gewoonte in je levensstijl op te nemen. Het is helemaal niet nodig om professioneel materiaal te gebruiken. Ook hoeft het niet teveel uren van je dag te kosten.

 • Het is genoeg om er 20 tot 30 minuten per dag aan te besteden om je figuur te verbeteren en gewicht te verliezen.
 • Het kan in de ochtend worden gedaan voordat je aan de andere activiteiten van je dagelijkse routine gaat beginnen.
 • Hoewel de sportschool veel voordelen biedt zijn er tientallen routines die thuis of in een openbare ruimte gedaan kunnen worden.
 • Het is niet nodig om jezelf te beperken tot een vast trainingsschema. Pilates, yoga, zumba of hardlopen zijn bijvoorbeeld alternatieven om van de voordelen van lichaamsbeweging te genieten.

Rust: de aanvulling voor een ‘perfect’ lichaam

Eten en bewegen maar ook rust spelen een sleutelrol

Als je een perfect lichaam wilt of een lichaam dat zo uit een tijdschrift gekomen kan zijn, zie dan niet de steunpilaar die de voordelen van gezond eten en voldoende lichaamsbeweging aanvult over het hoofd: rust.

Als onderdeel van elk plan voor een gezonde levensstijl zijn er richtlijnen om goed te slapen en het lichaam goed te laten rusten. Niets zou tot het uiterste gedreven moeten worden, ook lichaamsbeweging niet.

Het is niet goed om iedere dag een inspannende training te doen. Als de bewegingsroutine voor iedere dag is dan moeten er een of twee keer per week minder veeleisende activiteiten gedaan worden.

De slaapperiode mag niet minder dan 7 uur onafgebroken slaap per dag zijn. Minder slapen bevordert de gewichtstoename. Ook vermindert het het energieniveau en beïnvloedt het de concentratie.

Wil je een dun en gezond figuur voor jezelf zien? Pas dan op voor extremen! Neem deze eenvoudige gewoonten als levensstijl aan. Je zult vervolgens zien dat ze de meest effectieve manier zijn om het lichaam te krijgen dat jij wilt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.