Stop nu onmiddellijk met die energieverspillende gewoonten

Elke menselijk wezen heeft een bepaalde hoeveelheid energie om elke dag te gebruiken. We moeten leren hoe die energie op een verstandige manier in te zetten zonder tijd te verliezen aan dingen die geen enkel voordeel bieden.
Stop nu onmiddellijk met die energieverspillende gewoonten

Laatste update: 14 april, 2018

Heb je het gevoel dat je energiepeil steeds lager wordt? Dan is dit een artikel voor jou. Want het wordt tijd dat je onmiddellijk stopt met een aantal energieverspillende gewoonten.

Wanneer we onder druk staan zijn we in staat rustig te blijven dankzij vaardigheden als geduld, volharding en uiteraard verstand.

Maar wat gebeurt er als er sprake is van een disbalans? Energie speelt een erg belangrijke rol in onze dagelijkse activiteiten. Maar het is moeilijk om gedurende de dag je energieniveau te behouden wanneer energieverspillende gewoonten hun tol eisen.

Het is dus belangrijk dat we een plan opmaken zodat we de energie die we tijdens de dag gebruiken onder controle kunnen houden. Hierbij houden we rekening met de tijd die we aan elke activiteit besteden. Dit plan is nodig zodat we doeltreffender en productiever kunnen zijn.

Alles draait rond het evenwicht tussen onze lichamelijke en emotionele behoeften. Dat is de manier om een optimale gezondheid te verwerven.

Het geheim is dat je in harmonie met je lichaam werkt. Dat je handelt in het ritme dat je hersenen en je lichaam dicteren. Daarbij dwing je je lichaam dus niet om over zijn grenzen te gaan.

We zijn het vaak zo gewend om uren aan een stuk te werken zonder rust te nemen. Soms weten we zelfs niet eens meer wat we met onze vrije tijd moeten doen.

We proberen om meerdere opdrachten tegelijkertijd uit te voeren en werken sommige delen niet af.

Dit zijn enkele energieverspillende gewoonten die je kunnen afmatten.

Iemand gebruikt jou om zijn emotionele afval te dumpen

Energieverspillende gewoonten Iemand gebruikt jou om zijn emotionele afval te dumpen

Dit klinkt wellicht hard. Maar er zijn giftige mensen die jou alleen maar gebruiken als een plaats waar ze hun problemen, irritaties, angsten en frustraties kunnen ontladen.

Het is beter dat je niet toelaat dat zij jou overrompelen met al die slechte energie. In ieder geval niet altijd. Want dit voorbeeld van energieverspillende gewoonten zal jou dag na dag op een onbewuste manier beïnvloeden.

Jij hebt de macht om te kiezen wie jij in je wereld toelaat en met wie jij je tijd doorbrengt. Misschien geef je erg veel om een bepaalde persoon. Maar als hij of zij jouw persoonlijke ontwikkeling verstoort dan is het wellicht tijd om de banden te verbreken.

Dit is een natuurlijk aspect van het leven: elke persoon in je omgeving zal één van de volgende twee dingen doen – jou helpen groeien of jou naar beneden halen.

Zelfs al heeft iemand goede bedoelingen dan betekent dat nog niet per se dat ze jou helpen. Start dus met je tijd beter te organiseren en breng minder tijd met deze mensen door.

Je houdt je beloftes niet

Waarom heb je je beloftes niet gehouden? Misschien ben je na verloop van tijd van gedacht veranderd. Maar je moet wel handelen – loop niet weg van je verantwoordelijkheden.

Als je je belofte niet langer wilt te houden, bied dan een tweede mogelijkheid aan en onderhandel.

Het onvermijdelijke uitstellen is tijdverspilling. Zorg dat je woord iets waard is, zorg dat je tijd waardevol is, zodat anderen je serieus nemen.

Misschien is het moment er om te zeggen, “Dat is genoeg – ik wil het niet doen!” En dat is perfect aanvaardbaar. Het is beter om te zeggen hoe je je voelt, dan jarenlang met de negatieve gevolgen te leven.

Je stelt geen prioriteiten

Energieverspillende gewoonten: je stelt geen prioriteiten

Wat wil jij eigenlijk in het leven? Ga op zoek naar wat jou op emotioneel en lichamelijk vlak voldoening geeft. Dat is de manier om rust in je leven te vinden.

Je rooster vullen met allerlei absurde opdrachten zal er alleen maar voor zorgen dat je de controle verliest. Uiteindelijk zal je de behoeften van iedere andere persoon vervullen en verwaarlozen wat jou gelukkig maakt.

Het is een goed idee om een adempauze te nemen. Leun eens achterover en onderzoek de gebieden waar de mogelijkheden liggen. Onthoud dat elk levend wezen rust nodig heeft om te kunnen groeien.

Als je non-stop werkt is het enige wat je doet je energie weggooien die je nooit terugkrijgt. Deze energieverspillende gewoonte verstoort ook je tijd.

Je huis is een rommel

Je voelt je spontaan veel beter in een schoon, opgeruimd en overzichtelijke ruimte. Plaatsen die vol liggen met dingen die je niet eens gebruikt lokken angstgevoelens en apathie uit.

Wil je bij het begin starten dan is het eerste wat je moet doen is meer leven in je huis brengen. Gooi dus die dingen weg die je van je energie beroven. Vergeet niet: less is more.

Verander je huis in een plaats waar je altijd wil thuiskomen, waar je de goede vibes in de lucht voelt en waar je kan ontspannen zonder in een depressie te vervallen.

Je luistert niet naar je lichaam

Energieverspillende gewoonten: je luistert niet naar je lichaam

Het dagelijks leven kan soms monotoon zijn. Dan kan het gebeuren dat we vergeten dat we levende wezens zijn. We onderwerpen ons lichaam aan lange werkdagen, druk en stress. Bovendien luisteren we niet naar wat ons lichaam ons vertelt.

Het is bijna onmogelijk om onder dergelijke veeleisende omstandigheden te overleven. Je moet frisse lucht inademen, mediteren en oefeningen doen zodat je de gifstoffen verwijdert en die energieverspillende gewoonten stopt.

Intussen is het onontbeerlijk dat je een voedingsplan volgt dat veel vitaminen, mineralen en voedingsstoffen bevat die jou gezond houden.

Je leidt een zittend leven

Hoe vaak beweeg je? Het maakt niet uit of je veel tijd op kantoor doorbrengt. Maar laat je lichaam niet wennen aan al dat zitten. Doe je dat wel dan komt je lichaam in een vicieuze cirkel van apathie terecht.

Als je gaat bewegen en elke dag minstens dertig minuten wandelt dan zal je endorfines vrijmaken. Die zullen je energiepeil laten stijgen en zorgen dat je alert blijft.

Je piekert te veel

Energieverspillende gewoonten: je piekert te veel

Het is normaal dat we piekeren over de alledaagse problemen. Het wordt alleen zorgwekkend wanneer je geen controle meer hebt over je gepieker. Op dat moment gaan angstgevoelens je emoties beheersen.

Angstgevoelens komen tot uiting in een aantal symptomen. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Rusteloosheid
  • Vermoeidheid
  • Spierspanning
  • Geïrriteerdheid
  • Slapeloosheid

Dit gebeurt omdat er meer activiteit is in de linkerhersenhelft. Dat betekent met andere woorden gezegd dat het logisch en het rationeel denken non-stop werkt.

Iemand moet zijn angsten onder ogen zien en zijn zelfbeeld versterken.

Laat het verleden los! Organiseer je toekomst zodat je je energiepeil kan behouden. Maak eens en voor altijd een eind aan deze energieverspillende gewoonten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Afari, N., & Buchwald, D. (2003, February). Chronic fatigue syndrome: A review. American Journal of Psychiatry.
  • Fukuda, K., Straus, S. E., Hickie, I., Sharpe, M. C., Dobbins, J. G., & Komaroff, A. (1994). The chronic fatigue syndrome: A comprehensive approach to its definition and study. Annals of Internal Medicine121(12), 953–959.
  • Hockey, G. R. J., Maule, A. J., Clough, P. J., & Bdzola, L. (2000). Effects of negative mood states on risk in everyday decision making. Cognition and Emotion14(6), 823–855.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.