Vermijd deze giftige mensen om gelukkig te zijn

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat niet iedereen jou altijd aardig zal vinden. Geef dus niet langer aandacht aan mensen die jouw aandacht niet verdienen en richt je op de mensen die om jou geven.
Vermijd deze giftige mensen om gelukkig te zijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer dingen niet zo gaan als je had verwacht of wanneer je met moeilijkheden geconfronteerd wordt, is het normaal om de situatie in een negatief licht te bekijken. Giftige mensen om je heen helpt de situatie dan niet echt.

Jouw houding ten opzichte van dit soort situaties is echter een van de dingen die bepalen of je een sterke persoonlijkheid hebt die bepaalde situaties makkelijk kan overwinnen.

Het probleem is dat je niet altijd omringd wordt door de juiste mensen. De pessimistische houding van giftige mensen kan er soms voor zorgen dat je jezelf nog slechter voelt. Giftige mensen zijn namelijk niet in staat om de positieve aspecten om hen heen te waarderen. Ze richten hun aandacht in plaats daarvan juist op ingewikkelde dingen.

Het is erg belangrijk om te leren hoe je giftige mensen kunt herkennen. Deze mensen kunnen namelijk een obstakel zijn wanneer je op zoek bent naar een oplossing voor een ingewikkelde situatie.

De kans is groot dat er op dit moment een giftig persoon naast je zit. Waarschijnlijk ben je hier überhaupt niet bewust van. Als je het gevoel hebt dat je niet gelukkig bent, dan kan het misschien helpen om deze zeven soorten mensen in je leven te vermijden.

1. De opportunist

De opportunist is een van de soorten giftige mensen

Er bestaan veel verschillende soorten opportunisten. Wij richten ons echter op de twee meest voorkomende soorten: manipulatieve mensen en mensen die alleen maar medelijden willen.

Manipulatieve mensen maken misbruik van hun sociale status of mogelijkheden om jou het gevoel te geven dat je ondergeschikt of afhankelijk van hen bent. Dit soort mensen neemt vaak een dominante houding aan. Zo zorgen ze ervoor dat jij hun wensen vervult, zelfs wanneer je dit eigenlijk niet wilt.

Mensen die alleen maar uit zijn op medelijden zullen daarentegen inspreken op jouw empathische vermogen. Het doel is om jou zover te krijgen dat je hun problemen voor ze oplost of om jouw hulp af te dwingen.

Het is natuurlijk nooit verkeerd om een vriend te helpen wanneer deze door een moeilijke tijd gaat. Maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn wanneer dit te vaak voorkomt.

2. Mensen die verantwoordelijkheid vermijden

Een persoon die niet in staat is om zijn eigen fouten in te zien of die de verantwoordelijkheid en schuld altijd bij iemand anders legt, is een persoon die een negatieve invloed heeft op je leven.

Deze mensen zijn namelijk niet alleen in staat om zo’n houding uit te stralen. Het is aannemelijk dat jij op een bepaald punt hun slachtoffer zal worden. Ze zijn doorgaans onvolwassen en zijn niet in staat om hun eigen uitdagingen en ontberingen onder ogen te komen.

Je moet deze mensen daarom zo zo snel mogelijk uit de weg gaan. Anders is de kans groot dat ze al hun problemen en verantwoordelijkheden op jou storten.

3. Mensen die jou niet mogen zijn giftige mensen

Mensen die jou niet mogen zijn ook giftige mensen die je niet in je leven wilt hebben

Vanwege je eigen leefstijl, je persoonlijkheid of andere persoonlijke eigenschappen bestaat er altijd een kans dat iemand jou niet aardig zal vinden zonder dat hij je überhaupt heeft leren kennen.

Om hier verandering in te brengen, proberen sommige mensen moeite te doen die die andere persoon niet eens zal opmerken of waar hij helemaal niet om zal geven. Er kunnen zelfs mensen zijn die alleen al jouw aanwezigheid simpelweg niet kunnen verdragen.

Daarom is het belangrijk om je te richten op de mensen die onvoorwaardelijk in jouw leven willen zijn in plaats van te proberen om door iedereen aardig gevonden te worden.

4. Mensen die niet uit hun comfort zone kunnen treden

Als jij een leven wilt leiden dat vol avontuur en nieuwe ervaringen zit, dan kun je mensen die niet uit hun comfort zone willen treden liever aan de kant zetten. Dit soort mensen zijn namelijk bang voor alles. Ze zullen proberen om deze angst voor het onbekende ook op jou over te brengen.

5. Mensen die jou op je tekortkomingen wijzen

Mensen die jou op je tekortkomingen wijzen zijn ook giftige mensen

Iedereen heeft wel bepaalde tekortkomingen. Soms kan het helpen om deze tekortkomingen te overwinnen en jezelf te verbeteren wanneer iemand je erop wijst.

Het is echter belangrijk om het verschil te kunnen zien tussen een persoon die oprecht zijn zorgen op een constructieve manier probeert te uiten en iemand die jouw zwakke punten gebruikt om je voortdurend aan te kunnen vallen.

Ken je iemand in je omgeving die jou altijd op je fouten wijst en bekritiseert? Maar die nooit eens in staat lijkt te zijn om jou prestaties te erkennen? Dan is dit waarschijnlijk een giftig persoon. Uiteindelijk zal hij jouw hele zelfvertrouwen onderuit halen.

6. Mensen die jou aan het twijfelen brengen

Soms is het nodig dat er iemand naast je staat die jou kan wijzen op de risico’s die verbonden zitten aan bepaalde situaties of activiteiten. Er bestaan echter ook giftige mensen die er alleen maar op uit zijn om twijfels te zaaien en de wensen van anderen te blokkeren. 

Deze mensen gaan meestal angstig door het leven. Ze blijven altijd binnen hun comfort zone en willen dat de mensen om hen heen ook zo zijn. Daarom zullen ze misschien proberen om:

  • jouw bezigheden te saboteren
  • je onzekerheden te vergroten
  • jouw gedachten te vullen met negativiteit

Wil je meer weten? Lees dan:
Bescherm jezelf tegen negativiteit

7. Luie mensen

Luie mensen zijn giftige mensen die je beter niet om je heen kunt hebben

Luiheid is een zeer besmettelijke stoornis. Wanneer je omringd wordt door luie mensen, dan zal deze luiheid vroeg of laat ook op jou worden overgebracht.

Zelfs de sterkste persoonlijkheden kunnen in deze val trappen wanneer ze voortdurend worden omringd door mensen die het nooit nodig vinden om iets te doen. Omgaan met luie mensen die al hun projecten altijd uitstellen kan ervoor zorgen dat jouw eigen productiviteit ook afneemt.

Als je één of meer van deze giftige mensen in je leven hebt weten te herkennen, dan is het verstandig om deze mensen vanaf nu te vermijden. Zo zorg je ervoor dat ze jouw keuzes, werk en plezier niet langer negatief kunnen beïnvloeden.

Het is niet altijd makkelijk om je over hun manieren van manipulatie heen te zetten. Het is echter wel gezonder voor je algehele emotionele balans. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hazy, J. K., & Boyatzis, R. E. (2015). Emotional contagion and proto-organizing in human interaction dynamics. Frontiers in psychology6, 806. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.00806
  • Kuang, B., Peng, S., Xie, X., & Hu, P. (2019). Universality vs. Cultural Specificity in the Relations Among Emotional Contagion, Emotion Regulation, and Mood State: An Emotion Process Perspective. Frontiers in psychology10, 186. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00186

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.