Durf jij eerlijk te zijn en uit te drukken wat goed voor jou is?

Wanneer het moment er is om te zeggen wat je denkt, onthou dan dat jouw vrijheid eindigt waar die van je buur begint. Om je mening te uiten, is het niet nodig een ander te kwetsen.
Durf jij eerlijk te zijn en uit te drukken wat goed voor jou is?

Laatste update: 28 januari, 2019

Zeggen wat je denkt en eerlijk zijn, is ongelooflijk goed voor je gezondheid.

In deze wereld van halve waarheden en volledige leugens, lopen eerlijke mensen het gevaar uit te sterven.

We moeten wel altijd ons emotionele kompas hierop richten. Het eerlijk delen van onze gedachten, oordelen en meningen heeft een grens, namelijk persoonlijk respect, overweging en empathie.

Eerlijk zijn

We weten dat de waarheid zeggen soms samengaat met lijden. Maar als het doormaken van de pijn de persoon tegenover ons helpt om te groeien en hem een perspectief te bieden dat hem volwassener maakt en beter doet leven, dan zal het iets positiefs geweest zijn.

Zeggen wat je denkt, vereist extra moed, een beetje zelfvertrouwen en meerdere doses authenticiteit.

We leggen je hier verder uit wat deze vaardigheid voor jou kan doen.

1. Als je zegt wat je denkt, zal je ‘s nachts beter slapen

Weinig dingen zijn zo ontspannen en gezond als gaan slapen met een gerust gemoed. Mensen die op een respectvolle en assertieve manier zeggen wat ze denken, zijn emotioneel gezonder en kunnen stress beter aan.

Deze kunst om oprecht te zijn en zonder angst te spreken, met je hart op de tong, vereist tijd en oefening, maar het kan wel de beste manier zijn om de slapeloosheid te bestrijden die je ervaart als gevolg van een stressvolle dag.

Lees ook dit artikel:
Veerkracht: moed zit van binnen

2. De meningen van anderen zijn niet meer belangrijk

Zwijgen

Laat de dingen die je gewoonlijk irriteren los. Verwoord wat je voelt als je je zorgen begint te maken. Stel grenzen in je dagelijkse leven, zodat anderen je waardigheid niet schenden. Zo zal je ook ophouden met je zorgen te maken over de kritiek van anderen.

Vanaf het eerste moment dat je begint te handelen met moed en te zijn wie je bent, zal je je niet langer zorgen maken over wat anderen misschien over jou denken. Want als je weet wie je bent, is wat anderen denken over jou niet meer belangrijk.

3. Hou op met proberen om de mensen om je heen te plezieren

Bloemen

Wanneer je zegt wat je denkt, zal je ook niet langer de neiging hebben om anderen tot elke prijs te behagen.

  • Je begrijpt nu wanneer anderen jou oprecht prijzen of echt van je houden en je respecteren, want ze zijn even authentiek als jij bent en weten hoe belangrijk jij bent. Zij bewonderen hoe jij bent.
  • Vergeet niet dat een van de grootste vijanden van je persoonlijke groei die neiging is om voortdurend anderen te behagen, om te zijn wat anderen willen dat je bent of om te passen in hun wereld.
  • Op die manier denken en handelen, berooft je van je gezondheid en je zelfrespect. Wees niet bang om jezelf uit te drukken precies zoals je bent. Wees niet bang om hardop te zeggen wat je denkt.

Als iemand niet graag hoort wat jij zegt, dan kan hij altijd weggaan. Als iemand weggaat omwille van wat je zegt of doet, dan past hij of zij niet bij jouw identiteit.

4. Er komt een moment dat je je slechts om één ding bekommert: doen wat jou gelukkig maakt

Op een bepaald moment in je leven kom je in de fase waarin je prioriteit geeft aan je eigen gezondheid. Dat is geen egoïstische daad.

  • Onze maatschappij is zo gericht op ‘opschieten met elkaar’ en zorgdragen voor anderen. Dit gaat ten koste van onze eigen gezondheid en integriteit. Het gaat zelfs zover dat we vergeten wat onze belangrijke prioriteiten zijn.
  • Het heeft geen zin om te zwijgen zodat je niemand beledigt of om je mond te houden zodat niemand je kan bekritiseren of om te doen alsof iets je niet kwetst terwijl het eigenlijk heel hard bij je aankomt.
  • Je moet begrijpen dat zorgen voor je zelfrespect absoluut niet betekent dat je de persoon tegenover jou moet aanvallen.

Wanneer je zorgdraagt voor jezelf, begrijp je dat ook anderen respect verdienen. Dit is een eenvoudige regel die het waard is om elke dag om te zetten in de praktijk.

5. Je hebt vrede gesloten met het leven

eerlijk

Wanneer je zegt wat je denkt en hardop en zonder angst durft te zeggen wat je voelt, verandert alles. Je sluit vrede met de mensen om je heen en met het leven zelf.

  • Zeggen wat je denkt, is als het loslaten van de lasten die je geest en je hart verzwaren.
  • Assertief spreken houdt in dat je investeert in je psychologische gezondheid.
  • Zorgen voor je zelfrespect is durven grenzen stellen, betekent altijd eerlijk zijn en de waarheid spreken. Je zet de kunst van het eerlijk zijn om in de praktijk. Je geeft niet toe en je geeft niet op.

Heb jij vrede gesloten met het leven? Ga jij ‘s avonds met een gerust gemoed slapen?

Durf vandaag te veranderen en investeer in je gezondheid!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.