Ware kracht bestaat uit moed

Je moet leren om moeite te doen voor de dingen die het waard zijn en vaak moet je iets los laten als je het wilt bereiken. Dit is waar je je echte kracht moet laten zien.
Ware kracht bestaat uit moed

Laatste update: 07 februari, 2019

Degenen die geloven dat kracht gemeten wordt aan de hand van alle dingen die je op je rug in en je hart met je mee draagt, hebben het verkeerd. Ware moed betekent niet dat je je stil houdt, opgeeft of belediging en schade accepteert. Een sterke persoon confronteert deze dingen, verslaat ze en laat ze dan achter.

In de maatschappij van vandaag wordt ons geleerd dat lijden gelijk is aan dapperheid. We geloven soms ook dat “nee” zeggen een teken is van lafheid of zwakte. Dit soort ideeën kunnen veel persoonlijke kwetsbaarheid veroorzaken als het gaat om persoonlijke situaties: met als gevolg dat je nog maar een schim van jezelf bent.

Alles heeft een pijs

Het is fijn om je gevleid te voelen omdat je dingen voor anderen doet of omdat je zo “goed” bent. Ook is het fijn om te horen dat je zo sterk bent omdat je zo veel lijdt voor zo weinig. Maar denk eraan dat alles een prijs heeft en deze keer is dat je gezondheid en je zelfvertrouwen.

Je ware kracht is je moed

Een vrouw die om haar kinderen geeft met de hoop dat ze op een dag voor zichzelf kunnen zorgen, is echt sterk. Zij zal het geluk vinden dat ze verdient nadat ze deze moeilijke tijd heeft doorstaan.

Een vrouw die “genoeg” zegt tegen de man die haar mishandelt of uitscheldt is sterk. Ook sterk is de persoon die in staat is om zijn of haar grenzen te stellen. De persoon die de moed heeft banden te verbreken omdat hij zich realiseert dat hij beter verdient.

Je prioriteiten kennen

Kracht is onder andere het begrijpen wat je eigen prioriteiten zijn. En vervolgens erkennen dat er een bepaalde moeite en offers nodig kunnen zijn die het waard zijn. Je geeft om de mensen om je heen en je begrijpt dat je soms moet negeren wat je voelt om je te herinneren wat je verdient.

Boek

Als je geleerd is om zwak te zijn

Deze woordkeuze zal je verbazen. Wie leert iemand nou om zwak te zijn? En verder, waarom zou iemand je leuk vinden als je gewoon heel gehoorzaam was en alles deed wat je gezegd werd?

 • Er zijn vele stijlen van ouderschap en opvoeding waarin het concept van gehoorzaamheid impliciet is.
 • Je moet ervoor zorgen dat je je kinderen opvoed door middel van respect, niet gehoorzaamheid, omdat deze laatste dimensie bereikt wordt door angst – terwijl respect, aan de andere kant, wordt bereikt door wederzijds begrip en emotionele intelligentie.
 • Het soort onderwijs dat leert je om gehoorzaam en zwak te zijn, is in de eerste plaats ontworpen om je te dwingen het volgende doen: je familieleden of gezagsdragers te gehoorzamen. Dit is iets dat heel gebruikelijk is in patriarchale samenlevingen.

Wat doet dat met je?

Het doet je geloven dat je het meer waard bent om bemind te worden als je “gehoorzaam” bent. Al deze stromingen leiden ertoe dat je gaat geloven dat je sterk bent door te doen wat je gezegd wordt, door ieder bevel te gehoorzamen, “ja” te zeggen als je hart “nee” zegt.

In romantische relaties is het ook gebruikelijk dat een persoon zich overgeeft aan emotionele chantage tot het punt dat ze veranderen in een kwetsbare persoon, erop gericht om elke behoefte van hun geliefde te vervullen. Dit is niet “sterk zijn”.

Dansende Vrouw

Kracht impliceert in de eerste plaats leren iets op te geven

Geloof het of niet, niemand zal je leren hoe je de vestingsmentaliteit toepast.

Onze samenleving, familie en zelfs de wereld van de mode of marketing ziet je liever zorgzaam en zwak, beïnvloedbaar genoeg om hun producten te kopen, om ‘ja’ te zeggen tegen alles en op die manier het ware geluk te bereiken. Niets van dit alles zal je echter een waar, significant en blijvend gevoel van geluk geven. Het is mogelijk dat het doen van een gunst voor een vriend je een tevreden gevoel geeft, maar als je het elke dag doet zul je uiteindelijk beseffen dat er iets niet goed voelt.

Stel je prioriteiten

Stel je prioriteiten en investeer je tijd en energie in datgene wat de moeite waard is, want jouw vesting is moed. Aarzel niet om deze eenvoudige strategieën in de praktijk te brengen om te leren hoe je sterker kunt zijn.

 • Alvorens actie te ondernemen, evalueer je de gevolgen die het kan hebben.
 • Voordat je ‘ja’ zegt, denk je na over hoe je je zal voelen als je hart ‘nee’ wil zeggen.
 • Mensen die hun dagen doorbrengen in bitterheid of met huilbuien in het geheim zijn niet dapper. Degenen die dapper zijn kijken naar het leven met hoop, wetend dat er beslissingen moeten worden genomen om gelukkig te zijn.
 • Investeer je tijd en moeite in degenen die het echt verdienen. Alleen dan zul je tevreden zijn met jezelf en jezelf zien als een echt sterke persoon, iemand die elke dag vecht voor zichzelf, voor zijn wortels, voor zijn waardigheid en voor ware liefde.

Niemand kan je vertellen hoe je je leven moet leven of hoe je gelukkig moet zijn. De kunst van persoonlijk geluk is dat de beslissing aan jou is en dit wordt weerspiegeld door je moed. Ook interessant voor jou

Leef in het heden, niet in het verleden
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Leef in het heden, niet in het verleden

Je bent niet dezelfde persoon als je gisteren was. Het verleden heeft jou, met zijn momenten van geluk en verdriet, geleerd om in het heden wijzer te zijn. • Caballo, V.E. Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de Psicología, 2014.
 • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación médica, 15(2), 77-78.
 • Iglesias, E. B. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto. Revista de psicopatología y psicología clínica, 11(3), 125-146.
 • Ardoy, D. N., Campillo, R. M., & López, I. J. P. (2017). El enigma de las 3 efes: Fortaleza, fidelidad y felicidad. Revista Española de Educación Física y Deportes, (419), 73-85.