De ware liefde velt geen oordeel en beperkt je niet

Ware liefde is net als volwassen liefde: het hangt niet af van de andere persoon en heeft hen ook niet nodig. Maar het beslist om zijn dagen met de andere persoon te delen en een vervullende ervaring te beleven.
De ware liefde velt geen oordeel en beperkt je niet

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We willen allemaal de ware liefde vinden. Ware liefde velt geen oordeel en beperkt ons niet. Maar toch doen we ook alles om die liefde af te schrikken.

We beginnen soms een relatie uit angst om alleen te  zijn of omdat we de nodige assertiviteit missen. Soms kan ook de angst om de andere persoon te verliezen verhinderen dat de ware liefde op onze deur klopt.

Het probleem met al deze vooronderstellingen is dat de liefde ons zal beginnen belemmeren en onze vrijheid in zal perken. Liefde zal dan gebaseerd zijn op angst.

De ware liefde heeft niets te maken met emotionele afhankelijkheid

De ware liefde

We verwarren ware liefde soms met emotionele afhankelijkheid. Dit is de reden waarom we bepaald zinnen geloven zoals “Als hij jaloers is, dan komt dat omdat hij van me houdt.” of “Liefde is bezit.”…

Op deze manier veroordelen we onze partner als hij niet jaloers wordt. Want we willen dat ze ons tonen dat wij hun bezit zijn. Maar waar is de ware liefde in dit alles?

De ware liefde is hier niet aanwezig. Het is iets geworden dat ons beperkt en ons tegenhoudt om te groeien. Want eigenlijk laat de liefde ons elke dag betere mensen worden, om vooruit te gaan in het leven en om te groeien.

Wanneer de liefde ons beperkt dan zijn zijn dagen geteld. Want de overtuigingen waarmee we de liefde bedekken, vernietigen het oprechte gevoel van liefde en alles dat het inhoudt.

Wanneer we geloven dat van iemand houden betekent dat we van hen afhankelijk zijn, dan is dit niet houden van maar nodig hebben. We zijn dan nog ver van het vinden van de ware liefde.

Ontdek meer in dit artikel: Liefde is geen synoniem voor opoffering

De ware liefde beoordeelt je verleden niet omdat het in het heden leeft

De ware liefde

Dit is een kenmerk van de ware liefde: het zal nooit je verleden beoordelen. We bedoelen het volgende mee. Het is niet nodig is om de fouten die je met vroegere partners misschien gemaakt hebt in het heden te herbeleven.

Stel dat iemand met jou samen is, met jou een relatie wil en samen een levensproject wil opstarten. Dan is er geen reden om een oordeel te vellen over wat deel uitgemaakt heeft van jouw ervaringen in het verleden.

Je bent bijvoorbeeld ooit ontrouw geweest. Of je kan een tijdje geleden emotioneel afhankelijk geweest zijn van een partner. Misschien was je zelf niet de beste partner of was je niet volledig oprecht in je relatie.

Maar wat er ook gebeurd is, de persoon die je nu ontmoet hebt mag hierover niet oordelen. Het idee is dat als jij je bewust ben van al deze dingen dan heb je ervan geleerd. Je bent kritisch tegenover jezelf geweest en je hebt begrepen dat je kan verbeteren.

Maar vaak gebeurt niets hiervan. Misschien ben je bang dat de persoon aan je zijde jou zal veroordelen vanwege je verleden. Je bent ook bang dat deze persoon je zal verlaten als je de waarheid vertelt. Dan is het belangrijk dat je weet dat niet de ware liefde is.

Je staat jezelf niet toe om eerlijk te zijn. Want je vertelt jouw ervaringen niet en alles wat je eruit geleerd hebt. Je bent niet meer dezelfde persoon als jaren geleden.

Als je potentiële partner je veroordeelt voor alles wat je meegemaakt hebt en voor alle fouten die je gemaakt hebt dan is dit niet wat je zoekt. Dit is niet de ware liefde.

De zoektocht naar volwassen liefde

De ware liefde hand in hand

De ware liefde kunnen we gelijkstellen met wat we als volwassen liefde kennen. Het is een rustigere soort liefde met een zeer stevige basis. Deze liefde verschijnt wanneer de verliefdheidsfase voorbij is.

De kenmerken van deze liefde zijn bepaald door een reeks richtlijnen. We willen er hier even bij stilstaan:

  • Het aanvaardt het verleden zonder te oordelen. Want we kunnen het verleden onmogelijk veranderen. Bovendien verschaft het een ervaring waaruit we kunnen leren en die ons verrijkt.
  • Het wil de andere persoon niet veranderen. Want ware liefde betekent dat we de andere persoon volledig aanvaarden. Alleen op deze manier kunnen een gezonde verbinding en relatie tot stand komen.
  • Het weet dat het de andere persoon niet nodig heeft om gelukkig te zijn. Maar het kiest hen als levensgezel om samen een vervullende liefdevolle ervaring te beleven. Die zal beide mensen in staat stellen om van het leven te genieten en samen bij te leren.
  • Het belemmert nooit de toekomst van de personen. Maar het versterkt eerder hun groei en moedigt hen aan om hun doelen te bereiken.

Lees nog even verder in dit artikel: 4 trucjes om gelukkiger te zijn

Volwassen liefde maakt ons nooit klein maar nodigt ons uit om te groeien. Onze partner mag ons nooit het gevoel geven dat onze wereld stilstaat of achteruitgaat, maar juist dat het vooruitgaat.

Heb jij de ware liefde gevonden? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.