Wat de wetenschap te zeggen heeft over mensen die ervan houden om tijd alleen door te brengen

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, hebben mensen die ervan houden om soms tijd alleen door te brengen vaak een beter idee van hun behoeften. Ook zijn ze beter op de hoogte van de angsten en zorgen van de mensen om zich heen.
Wat de wetenschap te zeggen heeft over mensen die ervan houden om tijd alleen door te brengen

Laatste update: 24 mei, 2018

Vrijwillig gekozen tijd alleen door te brengen en tijd alleen die goed gehandhaafd wordt waarvan genoten wordt kan je gezondheid en welzijn verbeteren.

Sommigen hebben een slecht beeld van eenzaamheid, omdat het tegen onze sociale aard en de kenmerkende neiging om connecties te onderhouden met anderen ingaat. Eén ding mogen we hierbij echter niet vergeten: het is goed voor mensen om soms tijd alleen door te brengen en dingen op eigen houtje te doen.

Een beetje tijd alleen helpt je om weer in contact te komen met je innerlijke wereld, je gedachten en je emoties. Mensen die regelmatig tijd alleen doorbrengen zijn veel beter in staat om om te gaan met stressvolle en beangstigende situaties. Als gevolg zorgt deze tijd alleen ervoor dat ze een stevigere persoonlijkheid ontwikkelen.

De wetenschap heeft meerdere malen geprobeerd om deze mensen te bestuderen. Mensen die een beetje tijd alleen zien als een waar geschenk en het als dusdanig omarmen. Ook is gekeken naar wat voor eigenschappen deze mensen doorgaans hebben.

Gezonde, purgerende en gunstige eenzaamheid is iets dat fungeert als een ‘momentje om jezelf even los te koppelen’. Dit gedrag is geen poging om aan mensen te ontsnappen of ze uit de weg te gaan. En het zorgt er ook niet voor dat deze mensen hun banden met anderen verwaarlozen.

Af en toe de kans krijgen om jezelf even terug te trekken in je schulp is gezond. Bovendien heeft het een positieve invloed op je gevoel van welzijn.

In dit artikel willen we daarom met je delen wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.

Gebruik maken van je tijd alleen om persoonlijke vervulling te bereiken

Mensen Die Tijd Alleen Doorbrengen

Het boek Party of One: The Loners’ Manifesto, geschreven door Anneli Rufus. Het geeft aan dat bijna vijfentwintig procent van de hele wereldbevolking deze eigenschap bezit. Deze mensen houden ervan om tijd alleen door te brengen en genieten op die momenten ook echt van hun eigen gezelschap.

“Eenzaamheid is soms het beste gezelschap,

en jezelf kort terugtrekken spoort een zoete terugkeer aan.”

– John Milton –

De maatschappij heeft deze mensen echter altijd bepaalde etiketten opgeplakt. De meeste van deze etiketten zijn vrij negatief: asociaal, loser, snob, en soms zelfs egocentrisch

Het komt vaak voor dat mensen niet veel vertrouwen hebben in deze mensen. Dit komt doordat deze mensen soms dingen doen zoals er een week in hun eentje tussenuit gaan en zich van alles en iedereen afsluiten.

Bovendien wordt iemand die geen partner heeft en zegt dat hij hier blij mee is gezien als iemand waar we ons zorgen over zouden moeten maken.

Hoe kan iemand nou gelukkig zijn als hij zijn leven niet deelt met een ander?

Welk voordeel kan er worden behaald door de ideeën in je hoofd niet te delen met een ander? Kan het überhaupt genot bieden om stilte te verkiezen boven een gesprek? Kun je er werkelijk van genieten om je emoties binnen te houden en je bed, bank, wandeling of maaltijd niet te delen met een ander persoon?

Dit zijn meestal de meest voorkomende twijfels die mensen met het tegenovergestelde karakter hebben. Zij bekijken het leven door de lens van extroversie en zijn voortdurend op zoek naar sociale stimuli. Ze zijn altijd op zoek naar gezelschap en de steun van andere mensen.

De wetenschap heeft echter iets heel anders te zeggen over mensen die houden van een beetje tijd alleen.

Door tijd alleen door te brengen wil je jezelf niet verschuilen voor de wereld

Mensen Die Tijd Alleen Doorbrengen

Dokter Birk Hagemeye is werkzaam aan de Universiteit van Jena, Turingia (Duitsland). Hij heeft samen met zijn collega’s een model ontwikkeld. Dit model kan gebruikt worden om de graad van je sociale activiteit, je verbindingen met anderen, en je drang naar eenzaamheid te meten.

Zoals we aan het begin van dit artikel ook al zeiden, kan eenzaamheid soms verschillende doeleinden hebben.

  • Soms kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand, een vrij neurotisch persoon, uit noodzaak op zoek is naar eenzaamheid. De reden hiervoor is dat hij niet goed kan socialiseren met anderen. Ook zijn deze mensen vaak niet goed in staat om zich uit hun schulp te laten trekken door hun omgeving, andere mensen of bepaalde stimuli.
  • Daarnaast heb je echter ook mensen die ervan houden om bepaalde momentjes met zichzelf door te brengen. Terwijl dit helemaal niet inhoudt dat ze van iets of iemand weg proberen te rennen. Ze willen gewoon even op zichzelf zijn en hun eigen gedachten verkennen.

Het ABC van sociale verlangens

Het zogenaamde ‘ABC van sociale verlangens’ (ABC of Social Desires) stelt ons in staat om iets beter begrip te krijgen van mensen die dit soort eigenschappen vertonen:

  • Mensen die ervan houden om tijd alleen door te brengen zijn vaak beter in staat om hun gemoedstoestand te reguleren. Bovendien ervaren ze minder uitbarstingen vanuit een slecht humeur, ongemak, frustratie etc…
  • Mensen die genieten van hun tijd alleen zijn vaak iets ruimdenkender. Ze zijn origineler, nieuwsgieriger en hebben een grotere verbeelding.
  • Hoe vreemd dit ook mag lijken, vallen deze mensen vaak goed in de smaak bij anderen. Ze zijn iets geslotener en tonen vaak meer empathie.
  • Door dieper in hun eigen universum te treden, zijn ze beter in staat om behoeften, angsten en zorgen van buitenaf te herkennen.
  • Nog een aspect dat in dit model naar voren komt, is dat het regelmatig tijd alleen doorbrengen mensen kan helpen om hun eigen karakter beter vast te stellen. Deze mensen zijn beter in staat om hun eigen introversie een naam te geven en omarmen.
Mensen kiezen om tijd alleen door te brengen
  • Daarnaast toont dit model aan dat deze vorm van introversie nooit verbonden is aan bedeesdheid.
  • De meest extroverte menen zijn daarentegen vaak bang of vinden het vrij ongemakkelijk om tijd alleen door te moeten brengen. Deze mensen voelen zich in dit soort situaties bedreigd. Daarnaast hebben ze het gevoel alsof ze ‘gebroken’ zijn als ze niet met hun partner, vrienden, etc. zijn.
  • Nog een interessant detail is dat mensen die wel op hun gemak zijn wanneer ze tijd alleen doorbrengen, vaak beter in staat zijn om stress en angst te handhaven.

Tot slot

Wellicht vraag jezelf echter af welke negatieve aspecten dit hulpmiddel kan onthullen. In dit geval toont het ‘ABC van sociale verlangens’ aan dat deze mensen vaak het gevoel hebben alsof ze verkeerd begrepen worden.

Ze hebben een goed beeld van zichzelf. En daarnaast hebben ze ook voldoende zelfvertrouwen. Wanneer ze echter proberen te bedenken hoe anderen hen zouden zien, denken ze vaak automatisch aan omschrijvingen als ‘het zwarte schaap uit de groep’ of ‘de vreemde vogel’.

Al met al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen persoonlijkheid. Geen enkele persoonlijkheid is beter dan de andere. Het maakt niet uit of je erg sociaal bent. Of dat je er soms van geniet om tijd alleen door te brengen. Het is goed om erachter te komen wat jou kan helpen om de beste versie van jezelf te zijn. Daarnaast is het goed om dit vervolgens met beide armen te omarmen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Amichai-Hamburger, Y. y Ben-Artzi, E. (2003). Soledad y uso de Internet. Computers in Human Behavior, 19 (1), 71–80. https://doi.org/10.1016/s0747-5632(02)00014-6
  • Cardona, J. L., Villamil, M. M., Henao, E., & Quintero, A. (2009). Concepto de soledad y percepción que de su momento actual tiene el adulto mayor en el municipio de Bello, Colombia 2007. Facultad Nacional de Salud Pública27(2).
  • Hagemeyer, B., Neyer, FJ, Neberich, W. y Asendorpf, JB (2013). El abc de los deseos sociales: afiliación, estar solo y cercanía a la pareja. Revista europea de personalidad, 27 (5), 442–457. https://doi.org/10.1002/per.1857
  • Hawkley, LC, Burleson, MH, Berntson, GG y Cacioppo, JT (2003). Soledad en la vida cotidiana: actividad cardiovascular, contexto psicosocial y conductas de salud. Revista de personalidad y psicología social, 85 (1), 105-120. https://doi.org/10.1037/0022-3514.85.1.105
  • Jürschik, Pilar, Botigué, Teresa, Nuin, Carmen, & Lavedán, Ana. (2013). Estado de ánimo caracterizado por soledad y tristeza: factores relacionados en personas mayores. Gerokomos24(1), 14-17. https://dx.doi.org/10.4321/S1134-928X2013000100003
  • Rico Moreno, Javier. (2014). Hacia una historia de la soledad. Historia y grafía, (42), 35-63. Recuperado en 18 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-09272014000100003&lng=es&tlng=es.
  • Rufus, A. (2003). Party of one. Cambridge, MA: Da Capo Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.