De zeven voordelen van vrijgezel en gelukkig zijn

Vrijgezel zijn is een optie, net zoals het ook een optie is om ervoor te kiezen om met een partner door het leven te gaan. Het probleem is dat we als mensen vaak niet in staat zijn om de angst voor eenzaamheid te verdragen.

Laatste update: 06 februari, 2023

Tegenwoordig zijn veel mensen niet in staat gelukkig te zijn zonder een partner te hebben. Vrijgezel zijn is voor veel mensen een zeer verontrustend idee en kan bij sommigen zelfs ernstige problemen veroorzaken.

Een van deze problemen wordt doorgaans emotionele afhankelijkheid genoemd, een probleem dat ons verleid om giftige relaties aan te gaan.

Voor andere mensen heeft hun probleem vooral te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige mensen hebben zo weinig zelfvertrouwen dat ze echt iemand nodig hebben die van hen kan houden.

Het is vrij normaal om bang te zijn om vrijgezel te zijn in een wereld waarin er zoveel waarde wordt gehecht aan liefdevolle relaties, misschien wel te veel waarde.

Desondanks zijn er ook genoeg mensen die wel weten hoe ze geluk kunnen halen uit het leiden van een vrijgezellenleven. En jij kunt dit ook. Het is dan ook tijd om de angst om vrijgezel door het leven te gaan uit te bannen.

Het is mogelijk om vrijgezel en gelukkig te zijn

Als jij iemand bent die denkt dat het grootste geluk gevonden kan worden in het hebben van een partner, dan heb je misschien de fout gemaakt om jouw eigen geluk in de handen van een ander te plaatsen.

Je maakt die andere persoon hiermee namelijk verantwoordelijk voor jouw welzijn. Je bent je er niet van bewust dat jij gelukkig moet zijn met jezelf.

Daarom delen we in dit artikel zeven voordelen waar je van kunt profiteren door vrijgezel te zijn. Wellicht kunnen deze voordelen je doen inzien dat het heel goed mogelijk is om gelukkig te zijn zonder een relatie te hoeven hebben.

Niemand zou bepalend mogen zijn voor jouw geluk. Maar wat vooral belangrijk is, is dat velen van ons moten leren om gewoon alleen te zijn, aangezien we nog nooit in zo’n situatie hebben gezeten.

1. Je hebt de kans om jezelf te leren kennen

Misschien denk je dat je jezelf al goed genoeg kent en dat het niet per se nodig is om jezelf nog beter te leren kennen. Als dit zo is, dan weet je in werkelijkheid helemaal niets over jezelf.

Naarmate de tijd verstrijkt, hebben we als mensen de neiging om te veranderen, waardoor we onszelf voortdurend moeten updaten en er opnieuw achter moeten komen wie we zijn geworden.

Als je dus denkt dat je jezelf al kent, breng dan eens een beetje tijd alleen door. Je zult zien dat je jezelf lang niet zo goed kent als je denkt.

Dit kan vooral lastig zijn wanneer je net een relatie hebt verbroken, aangezien je dan jarenlang je leven hebt gedeeld met een andere persoon, bepaalde situaties met hem/haar hebt meegemaakt, verantwoordelijkheden hebt aangepakt… en je er nu weer alleen voor bent komen te staan.

Veel mensen gaan vanwege de leegte die ze voelen in deze situatie gelijk een nieuwe relatie aan met een andere persoon. Ze weten op dat moment namelijk even niet meer wie ze zijn omdat ze zojuist hun wederhelft verloren zijn.

In dit soort situaties is het belangrijk om gewoon geduldig te zijn. Het gevoel van leegte zal namelijk overgaan. Dit is slechts een stap in het hele proces. Maak hier juist gebruik van. Keer weer terug, leer jezelf kennen en ontdek opnieuw wie je eigenlijk bent. Dit zal je enorm goed doen.

2. Geniet van de tijd die je hebt

Weet je nog hoe het was toen je gewoon de deur uit kon gaan zonder te laten weten waar je naartoe ging en wanneer je weer thuis zou zijn? Toen je jezelf gewoon kon laten gaan, jezelf los kon koppelen van de wereld en niet verplicht was om je partner op de hoogte te houden omdat hij/zij misschien ongerust kon worden?

Vrijgezel zijn is een situatie waar je gebruik van moet maken. Je ervaart namelijk wanneer je vrijgezel bent nooit dezelfde dingen als wanneer je een partner hebt. Je hebt nu de kans zelf plezier te maken en tijd aan jezelf te besteden!

3. Je kunt je hele aan jezelf leven wijden

Zoals we hiervoor ook al zeiden, heb je nu alle tijd van de wereld om met jezelf bezig te zijn. Wat als je ervoor zou kiezen om dat reisje te maken waar je altijd al van droomt? Het is jouw keuze!

Je tijd als vrijgezel is de beste tijd om te groeien op professioneel vlak of om jezelf een beetje in de watten te leggen. Je hoeft je om niemand zorgen te maken behalve om jezelf en dat is iets positiefs. Verspil je tijd niet en laat dit moment niet aan je voorbijgaan.

4. Je bent nu veel sterker

Heb je weleens gemerkt dat je je wanneer je lange tijd een relatie had en deze plotseling verbroken werd hulpeloos voelde? Je wist niet wat je moest doen of hoe je verder kon gaan. Weet je waarom dit gebeurt? Omdat onze comfortzone aan diggelen ligt en wij er niet meer in zitten.

Door deze situatie te accepteren en te weten hoe je jezelf eruit kunt bevrijden, zul je een veel sterkere persoon kunnen worden zonder deze comfortzone.

Let op alle voordelen die vrijgezel zijn je kan bieden. Je hoeft je om niemand zorgen te maken. Dit klinkt misschien een beetje hard, maar dit is natuurlijk een opluchting! Op sommige momenten doet vrijgezel zijn ons goed. Probeer deze periode dus niet te verspillen.

5. Je bent meer ontspannen en slaapt beter

Misschien mis je de knuffels en de liefkozingen wanneer je ’s avonds alleen in bed ligt, maar bekijk het eens van de zonnige kant. Je kunt gaan slapen en opstaan wanneer je zelf wil, zonder je aan ook maar iemand te hoeven verantwoorden of met iemand rekening te hoeven houden.

Herinner je je die ruzies nog die ervoor zorgden dat je de hele nacht wakker lag? En die situaties waardoor je nachtenlang lag te woelen en draaien. Jaloezie, gekibbel, misverstanden… die dingen behoren nu allemaal tot het verleden! Hierdoor zul je wel wat beter slapen, of denk je van niet?

6. Je leert ware vriendschappen te waarderen

Wanneer we iemand nieuws ontmoeten, zorgt dit er vaak voor dat we minder tijd vrijmaken voor onze vrienden. Een fout die velen van ons al hebben gemaakt.

De vrienden die jou onvoorwaardelijk bleven steunen toen jij ze zonder pardon aan de kant zette. Wanneer we er dan weer alleen voor staan, moeten we deze vriendschappen weer nieuw leven in blazen en vooral onthouden om ze nooit meer op de tweede plaats te laten komen.

Partners komen en gaan in het leven, maar vrienden zijn voor altijd. Bovendien is het belangrijk om te leren dat het nooit de bedoeling is dat je partner al jouw tijd in beslag neemt. Dit is voor niemand eerlijk, ook niet voor jou.

7. Je geeft jezelf de kans nieuwe mensen te ontmoeten

Wanneer je een relatie hebt, dan wordt de kans om nieuwe mensen te ontmoeten kleiner. Je kunt dan niet altijd tijd doorbrengen met wie je wil en ook niet precies doen waar je zin in hebt.

Het kan zijn dat je je toen je een relatie had in een bepaalde vriendenkring bevond. Maak daarom gebruik van je tijd alleen door:

  • te gaan reizen
  • nieuwe plaatsen te ontdekken
  • dingen te ervaren die je als stel nooit zou ervaren
  • om lol te maken met de vrijheid die je nu hebt

Misschien denk je dat vrijgezel zijn gewoon niet voor iedereen is weggelegd, maar dan heb je het mis. De angst dat de tijd gewoon voorbijgaat en wij uiteindelijk alleen achter zullen blijven kwelt ons. Het zorgt ervoor dat we wanhopig op zoek gaan naar een metgezel of levenspartner.

Wie heeft ooit gezegd dat je onmogelijk gelukkig kunt zijn als je geen partner hebt? Is het niet goed om oud te worden met je vrienden, zonder een partner aan je zijde?

Zelfs vandaag de dag nog lijkt het alsof het iets negatiefs is om vrijgezel te zijn, omdat het ‘normaal’ is dat we allemaal een partner zouden willen hebben.

Jij bepaalt zelf waar je leven heen leidt en je kunt zelf de frustratie of het eenzame gevoel dat veel mensen ervaren wanneer ze zelf alleen zijn en iedereen om hen heen een relatie heeft voorkomen.

Het maakt niet uit dat anderen samen zijn, jij bent met jezelf en je maakt gebruik van de tijd die je hebt waarin je je met niemand anders bezig hoeft te houden.

Leer van jezelf te houden, doe lekker waar je zelf zin in hebt, leer jezelf kennen, probeer nieuwe dingen uit, geniet van het leven en experimenteer een beetje. Het leven kan zomaar van het ene op het andere moment veranderen. Geniet dus van het heden.

Soms zijn we ons niet bewust van alle goede dingen die we voor onszelf kunnen doen door even alleen te zijn, door ons volledig aan onszelf te wijden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.