Ik heb geleerd om alleen te zijn zonder eenzaam te zijn

Als je erin geslaagd bent om je goed te voelen als je alleen bent, dan weet je hoezeer het je helpt om veel gezondere relaties te hebben en te handelen volgens wat je voelt en niet volgens wat je denkt dat je zou moeten voelen.
Ik heb geleerd om alleen te zijn zonder eenzaam te zijn

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Na een lange tijd een enorme angst gevoeld te hebben wanneer ik alleen was, leerde ik om alleen te zijn zonder de druk van eenzaamheid te voelen die me altijd overweldigde.

Alleen zijn heeft me geholpen om van mijn eigen gezelschap te genieten zonder me eenzaam te voelen. Ook heb ik geleerd om bepaalde overtuigingen te elimineren die mijn gedrag conditioneerden.

Ik voelde me immers bij meer dan één gelegenheid alleen, zelfs als ik omringd was door mensen. Ik moet bekennen dat me hetzelfde overkwam in liefdevolle relaties.

Alleen zijn betekent niet dat je jezelf marginaliseert

vrouw zit alleen op een steiger
Mensen vervagen vaak de lijnen en voelen dat ze zich van anderen isoleren. Je kunt je zelfs zo voelen, omdat de mensen om je heen je hier voortdurend aan herinneren.

Het overkwam mij, vooral toen ik me verzoende met mijn afzondering. Toen ik me goed voelde om alleen te zijn en leerde te genieten om alleen te zijn, begon ik dingen te horen als ‘jij bent niet sociaal’.

Alleen zijn betekent echter niet dat je niet sociaal bent. Ik hou ervan om nieuwe vrienden te maken, verschillende mensen te ontmoeten en met anderen in contact te komen.

Ik geniet echter van mijn tijd alleen en dwing mezelf niet om mijn vrienden te zien als ik niet wil, alleen omdat het al een tijdje geleden is dat ik ze heb gezien.

Soms, voordat ik me goed voelde met wie ik was, voelde ik veel druk als er een evenement was waar ik niet naar toe wilde. Er brak een conflict uit in mijn hoofd en ik zat vast tussen wat ik echt wilde doen en wat ik zou ‘moeten’ doen.

Het meest onthullende was voor mij dat ik me realiseerde dat mensen niet altijd voldoening schonken. Ik voelde me nog steeds leeg. Nu begrijp ik dat het kwam, omdat ik mezelf niet de kans had gegeven om alleen te zijn.

De druk van de samenleving

Hoewel je je er misschien niet van bewust bent, zet de maatschappij je constant onder druk. Niet alleen de mensen om je heen zetten je onder druk, maar ook overtuigingen, advertenties, films…

Het hebben van een partner en kinderen lijkt een doel te zijn. Hoewel veel mensen niet proberen om dat te bereiken, blijft het toch nog steeds de norm.

En laten we niet eens beginnen over vrienden! Het is echt heel moeilijk om vrienden los te laten als je bent veranderd en je niets meer met hen gemeen hebt.

vrouw loopt alleen op de weg
Vaak denken we dat we langdurige relaties moeten hebben en dat we ons daaraan moeten houden, omdat het beëindigen ervan ook het einde van je sociale leven betekent.

Je weet echter dat je nieuwe vrienden kunt maken. Een nieuwe partner kunt vinden. Je moet jezelf niet beperken. Mensen hebben echter de neiging om dit wel te doen.

Mensen hebben nog steeds moeite om het feit dat ‘een einde een nieuw begin kan betekenen’ te internaliseren. De maatschappij heeft ons echter geleerd om ons aan de dingen te hechten. Zelfs als die dingen of mensen ons pijn doen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ik zal naar de sterren reiken, met of zonder jou

Wees niet bang om de andere kant op te gaan

Wanneer je in de tegenovergestelde richting begint te lopen, je overtuigingen in twijfel trekt en stopt met doen wat je ooit verplicht voelde om te doen, dan heb je nog steeds het gevoel dat het een zware strijd is.

Het is niet gemakkelijk om ‘anders’ te zijn. Wanneer je hier echter bang voor bent, denk dan eens aan alles waar je vroeger tegenop zag dat nu als goed of zelfs als succesvol wordt beschouwd.

Modellen hoeven niet meer graatmager te zijn en er zijn zelfs modellen met het syndroom van Down en huidaandoeningen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die het gemakkelijker voor je kunnen maken om andere wegen te volgen, omdat het trouw blijven aan jezelf de moeite waard is.

vrouw kijkt naar de horizon
Toen ik eindelijk mijn angst om alleen te zijn begreep, werd ik me ook bewust van het feit dat ik een zeer laag zelfbeeld heb. Wat ik vroeger deed was:
  • Externe goedkeuring zoeken.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor hoe anderen zich voelden.
  • Me zorgen maken over mensen die me afwezen.

Ik liet dat allemaal achter me toen ik mezelf beter leerde kennen, alleen was en besefte dat ik niemand anders nodig had. Tenslotte zijn nodig hebben en kiezen niet dezelfde dingen.

Kies voor jezelf

Ik kan ervoor kiezen om een partner te hebben of ervoor kiezen om met mijn vrienden te zijn. Ik kan ervoor kiezen om naar een bepaald evenement te gaan. maar ik heb het niet nodig om me niet alleen te voelen.

Heb je ooit in deze situatie gezeten? Vermijd je het om alleen te zijn?

Als je erin geslaagd bent om je goed te voelen als je alleen bent zonder eenzaam te zijn dan weet je hoezeer het je helpt om veel gezondere relaties te hebben en te handelen volgens wat je voelt en niet volgens wat je denkt dat je zou moeten voelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.