Vijf tekenen dat je relatie ten einde is

2 oktober 2018
Als je op een punt bent gekomen waarop je aan jezelf moet toegeven dat je niet meer van je partner houdt en het gewoon niet meer kunt opbrengen om bepaalde gewoontes en gedragingen die hij heeft te verdragen, dan kun je het beste een eind maken aan de relatie en verdere, uitgestelde pijn voorkomen.

In vrijwel elke relatie is er sprake van een begin en een einde. De meeste van ons proberen dit laatste echter liever te vermijden. Hoe weet je of je relatie ten einde is?

Hoe hard je ook je best doet om het te ontkennen, er kan op een gegeven moment helaas een punt komen waarop je de deur werkelijk moet sluiten.

Weet jij waaraan je kunt voelen dat je relatie ten einde is?

Wij raden aan: 4 veelvoorkomende relatiefouten

Het is absoluut niet makkelijk om te bepalen dat het tijd is om ergens een eind aan te maken, dat jullie samen niet meer verder kunnen. Dit kan erg moeilijk zijn, omdat je bang bent. Toch is het soms wel het beste wat je kunt doen.

Daarom is het belangrijk om de tekenen die erop wijzen dat er geen weg terug meer is, dat je relatie ten einde is, te kunnen herkennen.

Het is tijd om een eind te maken aan je relatie

Elke vorm van scheiding is lastig. Soms is het echter helaas noodzakelijk. Maar het is beter om jezelf te dwingen om door deze moeilijke tijd te gaan, dan om een relatie in stand te houden die eigenlijk niet meer werkt.

Daarom delen we in dit artikel vijf tekenen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om een eind te maken aan een relatie die niet meer vooruitgaat.

Je relatie is ten einde

1. Zonder liefde is er geen sprake van een relatie

Soms kan de liefde die we voor iemand voelen met de tijd vervagen of geheel verdwijnen. Dit is een teken dat je je situatie eens grondig onder de loep moet nemen. Er bestaat namelijk niet zoiets als een liefdeloze relatie. Maar maak jezelf hier niet te veel druk om. Het komt eigenlijk juist vrij vaak voor.

Soms kan de routine van het dagelijkse leven of gewoon het gegeven dat de fase van verliefdheid in de relatie voorbij is ervoor zorgen dat je de persoon waar je ooit van hield op een andere manier bekijkt. Nu zie je alles veel duidelijker en ben je helaas in staat om in te zien dat de liefde verdwenen is.

Het is dan tijd om een eind te maken aan je relatie.

2. Vertrouwen is het sleutelwoord

Vrijwel alle soorten relaties, maar met name romantische relaties, zijn gebaseerd op vertrouwen. Zonder vertrouwen is het vrijwel onmogelijk om een gezonde band op te bouwen. Maar wat als je geen vertrouwen hebt in de persoon die ’s nachts naast je ligt?

Als je relatie gebaseerd is op leugens, wantrouwen, jaloezie of ontrouw dan kan dit de relatie destabiliseren. Dit kan dusdanig zijn dat je erop een gegeven moment serieus over begint na te denken om de relatie te beëindigen.

Daarnaast zal de schade die reeds is aangericht ervoor zorgen dat je veel meer pijn moet verwerken dan eigenlijk nodig was.

3. Er is geen sprake meer van een wederzijdse verbintenis

Soms kan het zijn dat je je niet eens bewust bent dat je eigenlijk geen echte relatie meer hebt. Misschien denk je bij jezelf dat een relatie iets is dat op zichzelf kan functioneren. Je negeert het gegeven dat het eigenlijk juist superveel moeite en ware inspanning vereist.

Je relatie is ten einde als er geen wederzijds vertrouwen meer is

Doet alleen een van de twee moeite voor de relatie en de ander niet? Dan kan dit ervoor zorgen dat de persoon die wel moeite doet verbitterd raakt. Er kan wrok ontstaan. Daardoor zal het nog moeilijker zijn om de verbintenis in stand te houden.

Als je van jezelf doorhebt dat je niet meer je best doet en dat je niet bereid bent om voor de volle 100% voor je relatie te gaan, dan is het tijd om de relatie te stoppen. Je relatie is ten einde.

4. Eerst voelde je je tot je partner aangetrokken, nu kan je hem niet verdragen

Tijdens de eerste fase van de relatie, waarin je voortdurend rondloopt met vlinders in je buik, is het makkelijk om zo blij en gelukkig te zijn dat je alleen in staat bent om de positieve eigenschappen van je partner te zien.

Naarmate de tijd echter voorbijgaat, kan dit veranderen. Daardoor begint alles dat je eerst aantrekkelijk vond nu juist afstotelijk en onverdraagzaam voor je te worden.

Dit kan verwarrend zijn voor je partner. Hij/zij gedraagt zich namelijk nog altijd hetzelfde en voorheen klaagde jij nooit ergens over.

Het probleem is dat je er nu mee om moet gaan. Je hebt echter het gevoel dat dit echt niet gaat lukken. Je staat op een tweesprong in je leven. Is je relatie ten einde?

5. Onverzoenlijke verschillen

Wanneer twee mensen besluiten om samen door het leven te gaan, dan is het belangrijk dat ze dezelfde visie hebben. Ook soortgelijke doelen, soortgelijke waarden en een soortgelijke leefstijl zijn belangrijk. Wat nu als sommige van deze aspecten beginnen te veranderen?

Mensen kunnen veranderen. Dit gebeurt regelmatig. Deze verandering zorgt ervoor dat ook hun kijk op de wereld en de dingen om hen heen verandert. Het probleem is dat dit ervoor kan zorgen dat ze van het pad van hun partner afwijken. Daardoor kunnen er problemen ontstaan.

In dit geval is het tijd om de relatie opnieuw te beoordelen. Vraag jezelf af: is de relatie ten einde?

Je relatie is ten einde als er onverzoenlijke verschillen zijn

Uit elkaar gaan is een krachtige en hartstikke pijnlijke gebeurtenis. Toen je namelijk aan de relatie begon, had je het idee dat dit voor altijd zou zijn. Als je echter voelt dat de relatie werkelijk voorbij is, dan is het altijd het beste om er ook daadwerkelijk een eind aan te maken.

Probeer niet als een dwaze om aan de relatie vast te blijven houden tot deze uiteindelijk vanzelf stuk gaat.

Lees ook: Het is belangrijk om liefde te laten zien en te voelen

Gedraag je als een volwassene als je relatie ten einde is gekomen

Het is belangrijk om te weten hoe je de realiteit onder ogen moet komen. Hoe kun je je als een volwassene gedragen? Hoe kun je de tekenen die erop wijzen dat je relatie ten einde is herkennen? Het is een natuurlijk proces, iets dat veel vaker voorkomt. Probeer je er dus niet langer tegen te verzetten dan je eigenlijk zou moeten.

Soms is het nu eenmaal het beste om verder te gaan met je leven.