4 veelvoorkomende relatiefouten

Hoewel ieder persoon liefde op zijn eigen manier uit, wordt affectie niet alleen getoond door middel van woorden.
4 veelvoorkomende relatiefouten

Laatste update: 31 januari, 2019

Gedurende je leven en je emotionele groei leer je jezelf alsmaar beter kennen en leer je ook van relatiefouten. Je ontdekt ook de “muren” die je soms om je heen optrekt of tussen jezelf en je partner plaatst, zodat je jezelf comfortabel en gelukkig blijft voelen.

Maar soms zijn de muurtjes niet zo makkelijk te herkennen. Soms kun je op een ongezonde manier naar je partner toe handelen en creëer je wantrouwen en ongeluk in plaats van dat je je partner laat zien dat hij of zij gewaardeerd, geliefd en gerespecteerd wordt.

Veel voorkomende relatiefouten

In dit artikel gaan we kijken naar enkele van de kleine, maar veelvoorkomende relatiefouten die koppels maken in hun relatie en die twee partners behoorlijk uit elkaar kunnen drijven.

1. Liefde is niet alleen zeggen ‘Ik hou van je’

relatiefouten
Je hebt dit vast zelf wel eens meegemaakt. Je hebt een relatie gehad waarin het makkelijk werd om elke dag simpelweg ‘ik hou van je’ te zeggen. Hoewel deze woorden wel troost en veiligheid bieden, zijn de woorden alleen niet genoeg om je liefde echt te uiten.
Daden zeggen veel meer dan woorden. Laat met daden zien dat je werkelijk om de andere persoon geeft.

Iedereen uit zijn liefde op zijn eigen manier

 • Sommige mensen zijn meer expressief, terwijl anderen die meer ingetogen zijn de neiging hebben hun affectie te tonen op een subtielere wijze die alleen op een dieper niveau van begrip te interpreteren is. Dat hun affectie minder zichtbaar is, betekent niet dat ze minder liefhebben. Er zijn ontelbaar veel verschillende manieren waarop je jouw liefde kunt tonen.
 • Sommige mensen verwachten dat de ander ze de hele dag door laat zien hoeveel hij van ze houdt met kusjes, een aanraking, een knuffel… maar je moet weten dat niet iedereen dezelfde behoefte heeft en dat betekent niet dat hij/zij daardoor minder van ons houdt.
 • Liefde kan ook worden geuit door middel van een blik als dat nodig is. Misschien is het gewoon een glimlach die je eraan herinnert dat je partner je onvoorwaardelijk steunt en liefheeft. Natuurlijk zul je soms misschien willen dat je partner wat expressiever is, dat hij je elke dag vertelt hoe graag hij bij je is, maar waar het echt om draait is dat de uitingen van liefde oprecht zijn. Zolang ze namelijk absoluut oprecht zijn, maakt het eigenlijk niet uit hoe vaak ze wel of niet voorkomen.

Beoordeel je partner op zijn/haar daden, niet alleen op zijn/haar woorden

 • Woorden kunnen soms hun betekenis verliezen of verkeerd worden opgevat. Het is makkelijk om te liegen met woorden, maar daden liegen nooit. Kijk naar hoe je partner je behandelt, hoe hij/zij voor je zorgt, of hij/zij je respecteert… dat is echte liefde.
 • Ben jij het type persoon dat het elke dag toch wel nodig heeft dat zijn of haar partner affectie toont en heb je daardoor misschien het gevoel dat je partner minder van jou houdt dan jij van hem/haar, praat dan met je partner. Vertel hem/haar precies wat jij nodig hebt.

2. Liefhebben betekent niet dat je alles van jezelf weg moet geven in ruil voor niets

Samenzijn
Dit is een val waar veel mensen intrappen, zogezegd. Ze denken dat het liefhebben van hun partner betekent dat ze alles weg moeten geven, waardoor ze zichzelf onvoorwaardelijk en zonder grenzen aan de partner geven. Maar wees voorzichtig.
 • In de liefde is wijsheid en balans belangrijk. Je geeft jezelf aan een andere persoon in de wetenschap dat jullie een ‘team’ zullen gaan vormen. Je biedt hem/haar jezelf en hij/zij geeft zichzelf aan jou. Ook verrijk je je partners leven en hij/zij het jouwe. Gebaseerd op jullie volwassenheid en individualiteit worden jullie een wezen dat elke dag groeit.
 • Als je alles opgeeft voor de ander, dan zal er een dag komen waarop je je niet alleen leeg van binnen zult voelen, maar ook gefrustreerd. Je zult realiseren dat je jezelf zonder het door te hebben in de relatie hebt klemgezet en nu kom je er niet meer uit.
 • Verwachten dat je partner dingen voor je doet, is niet egoïstisch. Uiteindelijk zouden beide partners voor elkaar moeten zorgen en zijn beide partners even verantwoordelijk voor het niveau van geluk in de relatie.

3. Als iets je dwars zit, wacht dan niet stilletjes tot de ander zich realiseert dat hij een fout gemaakt heeft

Verdriet
Mensen kunnen niet alles weten. Een veelvoorkomende fout die mensen maken in relaties is te denken dat als iets hen pijn doet of dwars zit, dat de partner het zal weten.
Hierdoor kiezen sommige mensen ervoor om niet te zeggen wat hun dwars zit en uiteindelijk worden ze boos. Ze voelen zich genegeerd door hun partner en straffen hem/haar in stilte. Dit is een zeer kinderachtige strategie.
Als iets je dwars zit, blijf dan niet stil. En gooi vooral geen ‘onzichtbare dolken’ naar je partner, want dit zet de cyclus van zinloze woede alleen maar voort.

Zeg wat je op je hart hebt

Wees niet bang om te zeggen wat je denkt. Als je overstuur bent over iets, zeg het. Indien iets je pijn doet, laat deze pijn dan zien. Als je iets moet vragen, vraag het. Je partner is degene waar je voor kiest om mee samen te zijn.
Je moet harmonie creëren tussen jullie door middel van openheid en samenwerking, geen slagveld.

4. Laat niet je hele wereld om je partner draaien

Zelfontplooiing
Denk erover na: in een nieuwe relatie zijn jij en je partner net als kinderen. Je wilt je hele wereld om die andere persoon laten draaien. En dat mag, want je hebt ervoor gekozen om een nieuw leven te beginnen met deze persoon.
Maar houdt dit in gedachten:
 • Het is belangrijk om jezelf persoonlijk te blijven ontwikkelen. Dit betekent dat je elke dag moet blijven leren, erachter moet zien te komen wie jij bent. Verwaarloos je studie, je vrienden of je werk niet.
 • Relaties zijn natuurlijk belangrijk, maar de andere aspecten van je leven zijn ook belangrijk, zoals sport, je sociale kring en je persoonlijke ruimte… dit alles verrijkt jou als persoon en dat zorgt ervoor dat je gevoel van eigenwaarde en veiligheid groeit.
 • Het hebben van een hoog gevoel van eigenwaarde is zeer behulpzaam voor een gelukkigere relatie. Het is volwassener. Als je je alleen concentreert op je partner en daarmee je eigen professionele en persoonlijke groei verwaarloost, zul je je uiteindelijk gefrustreerd voelen en zelfs je partner de schuld geven van jouw ongeluk.

Je groeit als individu en je groeit als stel. Zo vind je het ware geluk in het leven. Het is het meer dan waard.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.