Vier problemen die van invloed kunnen zijn op je relatie

Een gebrek aan communicatie en geen tijd alleen met je partner doorbrengen kan uiteindelijk je relatie schaden en zelfs beëindigen.
Vier problemen die van invloed kunnen zijn op je relatie

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 23 augustus, 2022

Zou je zeggen dat je relatie gezond en echt succesvol is? Voordat je ‘ja’ zegt, moet je een aantal problemen analyseren die van invloed kunnen zijn op je relatie.

Je zult zien dat veel van deze dingen onbelangrijk lijken. De effecten ervan kunnen echter leiden tot eindeloze discussies en zinloze ruzies die je uiteindelijk kapot maken.

Ben je er klaar voor? Laten we ons verdiepen in deze problemen en, nog belangrijker, hoe ermee om te gaan.

4 problemen die invloed kunnen hebben op je relatie

1. Je vermijdt te praten over dingen waarvan je denkt dat ze niet relevant zijn

Eén van de problemen die van invloed kunnen zijn op je relatie, is stilte. Je kunt niet van je partner verwachten dat hij je gedachten leest en op magische wijze kan ontdekken wat je van hem verwacht.

Sommige mensen vermijden het om over bepaalde zaken te praten, omdat ze niet weten hoe ze moeten worden aangepakt of omdat ze het afzwakken. Wat je zou moeten overwegen, is dat, als iets je dwars zit of als je een of andere wrok koestert, dat het dus eigenlijk serieus is.

Je moet niet bang zijn dat je partner denkt dat je overdrijft. Denken dat dit zal gebeuren zorgt er alleen maar voor dat je communicatie ingewikkelder wordt.

man en vrouw in gesprek

Het beste is om te gaan zitten en openlijk te praten over wat je dwars zit of wat je verwacht. Een bekend voorbeeld hiervan zijn huishoudelijke taken.

Veel vrouwen doen gewoon alle klusjes en klagen, in de verwachting dat hun partner gewoon begrijpt dat ze hulp nodig hebben.

In plaats van de volgende keer te zeggen dat je moe bent, vraag hem gewoon om je te helpen. Ten eerste, vermijd dingen als:

 • “Doe het als je wilt”
 • “Als je er tijd voor hebt”

Het is beter om hem precies te laten weten wat je verwacht. Bijvoorbeeld:

 • “Kun je me alsjeblieft helpen om de afwas te doen terwijl ik de ramen lap?”

2. Kiezen om meer tijd door te brengen met je vrienden of familie dan met je partner

Een ander probleem dat van invloed kan zijn op je relatie, is het ontbreken van een echtelijk leven.

Het is heel normaal dat je af en toe meer tijd met je vrienden of familie door wilt brengen, maar je moet altijd tijd vrij maken om met je partner samen te zijn.

Soms wordt dit moeilijker na het krijgen van kinderen. Plotseling zijn de nieuwe prioriteiten:

 • voor de kinderen zorgen
 • het huis schoon houden
 • uitrusten als er tijd voor is

We zeggen niet dat je deze verantwoordelijkheden aan de kant moet zetten, omdat ze allemaal erg belangrijk zijn, maar je moet altijd wat tijd vrij maken voor je partner. Zelfs al is het maar een paar minuten, zorg er dan voor dat je wat tijd samen door brengt als stel.

Kies een zinvolle activiteit en maak er wat tijd voor vrij. Komt er niets bij je op? Hier zijn een paar ideeën van dingen die je samen kunt doen:

 • Ontbijt elke dag samen.
 • Ga eens per week naar de film.
 • Bekijk samen een aflevering van jullie favoriete show.
 • Maak elke avond een wandeling en praat over jullie dag.

Uiteindelijk gaat het er niet om om de hele dag samen te zijn, maar om belangrijke momenten te vinden die je als een koppel dichterbij brengen.

3. Persoonlijke en gezamenlijke financiën

stel in discussie zittend aan tafel

Een ander probleem dat van invloed kan zijn op je relatie, is de manier waarop je je geld beheert. Er zijn koppels die er gewoon voor kiezen om dit probleem te vermijden, omdat ze uiteindelijk altijd ruzie krijgen.

Gebeurt dat bij jou ook?

Het lijkt misschien dat persoonlijke financiën niets te maken hebben met je relatie. Het is echter een belangrijk aspect en je moet het niet over het hoofd zien.

Begin met het analyseren van waarom je niet over dit probleem praat:

 • Je partner heeft slechte financiële gewoonten.
 • Eén van jullie heeft schulden en financiële problemen.
 • De financiën van het huishouden hangen geheel of grotendeels af van één van jullie.

Het is mogelijk dat je bij het samenwonen een paar financiële regels hebt opgesteld. Je moet echter niet denken dat je financiële situatie nooit zal veranderen.

Praat met je partner en vind opties om je economische situatie te verbeteren.

Als je bijvoorbeeld maandelijkse creditcardrekeningen ontvangt met onkosten die je simpelweg niet kunt betalen, dan is het tijd om een gezinsbudget op te zetten.

Het is waar dat jullie in het begin misschien problemen hebben om jullie zelf op orde te krijgen en jullie uitgaven te bepalen. Je zult echter na enkele onderhandelingen slagen.

Onthoud vooral dat je samen bent, omdat je van elkaar houdt en dat geld gewoon een andere factor is in de relatie, maar niet de belangrijkste.

4. Werk

collega's in gesprek

Dit is het laatste probleem dat van invloed kan zijn op je relatie. Als je het niet gelooft, vraag jezelf dan het volgende af:

 • Hoeveel uur besteedt je aan werken?
 • Sla je vaak gezinsactiviteiten over vanwege werkverplichtingen?
 • Lijkt het acceptabel om je gezin op zaterdag achter te laten om een taak op het werk te voltooien?

We weten dat werk belangrijk is voor een gezin, omdat het je helpt om een betere kwaliteit van leven te krijgen. Als je echter van je werk een prioriteit maakt, dan gaat je relatie kapot en raakt het ernstig beschadigd.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, is het belangrijk om te leren hoe je je tijd kunt beheren en je je partner tot je nummer 1 prioriteit kunt maken.

Welke van deze problemen heeft invloed op je relatie? Wat ga je doen om de situatie te veranderen? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.