Internationale Dag van het Gezin: wees dankbaar voor je familie

Hoewel je misschien alleen bloedverwanten als familie beschouwt, kun je dit concept gemakkelijk uitbreiden en het ook op je beste vrienden betrekken.
Internationale Dag van het Gezin: wees dankbaar voor je familie

Laatste update: 12 februari, 2019

Op vijftien mei vieren de Verenigde Naties de Internationale Dag van het Gezin (International Day of Families).

Elk jaar legt deze feestdag de focus op een bepaald onderwerp of thema dat verbonden is aan de magische relatie tussen familieleden (en ook hechte vrienden).

In 2016 was het thema ‘het belang om een gezonde leefstijl en een duurzame toekomst te ondersteunen’.

Jouw familie is hoe dan ook de sociale en persoonlijke kring waarin jij kinderen opvoedt en waarden, gewoontes en rolmodellen deelt.

Het stimuleren van een gezonde leefstijl en het streven naar een duurzame en een milieuvriendelijk toekomst is zonder twijfel een plicht die wij allemaal hebben ten opzichte van toekomstige generaties en de gezondheid van de planeet.

In dit artikel nodigen we je uit om samen met ons deze speciale dag, Internationale Dag van het Gezin, te leren kennen en vieren.

Internationale Dag van het Gezin, een band van het hart

Met elkaar leven en overal samen over beslissen zijn niet de belangrijkste eigenschappen van een gezin. Wat vooral belangrijk is, is dat je altijd een eenheid blijft vormen, ongeacht een mogelijke afstand.

Dat je altijd weet dat je elkaar respecteert en waardeert om wie jullie zijn, wat jullie bereikt hebben en wat jullie definieert.

Een gezin vormen betekent ook dat je ‘weet hoe je echte banden kunt opbouwen’ en dat is, zoals we allemaal wel weten, niet altijd makkelijk.

Het is waarschijnlijk ook zo dat sommige mensen nogal sceptisch zijn over deze feestdag. Dit kan zijn doordat deze mensen in het verleden teleurgesteld zijn.

Wij stellen voor dat je ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Gezin even de tijd neemt om na te denken over de volgende thema’s.

1. Familie is niet slechts een kwestie van bloedbanden – het is ook een gebaar van loyaliteit

Egel met Kinderen

Misschien kun je niet goed opschieten met sommige leden van je familie. Dit zou er echter niet voor moeten zorgen dat je geen vertrouwen meer hebt in datgene waar het woord ‘familie’ voor staat.

Een familie is een netwerk van verschillende individuen die samen een eenheid vormen door middel van  genegenheid, liefde en respect.

Het maakt helemaal niet uit of er wel of geen sprake is van een genetische component. Jouw familie bestaat uit de mensen die het dichtst bij jou staan.

Alle omstandigheden zijn uniek en bijzonder en jouw hart geeft aan wie jouw echte familieleden zijn. Dit kunnen dus ook goede vrienden zijn. Waarom niet?

2. Grote families, kleine families

Families bestaan in allerlei vormen en maten die alleen de leden van deze familie zullen begrijpen en blij zullen maken. Dit kunnen uitgebreide families zijn met veel broers en zussen, nichten, neven, tantes, ooms en kleinkinderen.

Iedereen kan goed met elkaar opschieten, en reünies zijn altijd leuke aangelegenheden. Er is sprake van een steunsysteem dat ervoor zorgt dat geen enkele afstand ervoor kan zorgen dat een familielid in nood niet geholpen of getroost wordt.

Er bestaan ook eenoudergezinnen waarin een ouder alleen zijn/haar kinderen met moed en inspanning in de juiste richting probeert te sturen.

Moeder en Kind

3. Families zijn schatten die niet voor lief zouden moeten worden genomen

Het is belangrijk om te onthouden dat een familie een archipel is die bestaat uit meerdere kleine eilandjes. We hebben bijvoorbeeld allemaal ouders, tantes en ooms en nichten en neven etc.

Op dezelfde manier vormen we op een gegeven moment onze eigen familie met de partner die we kiezen en de vrienden die net als broers en zussen voor ons zijn. Misschien zetten we op een dag zelf onze eigen kinderen op de wereld.

Verwaarloos je familie dus niet. Ga bij ze langs, kom bij elkaar voor reünies, deel jouw nieuwe eenheden met je familie. Doe hetzelfde voor de familie van je partner of je vrienden.

Dit zijn allemaal positieve ervaringen. Die zullen jou helpen sociale banden en nieuwe relaties op te bouwen. Die zijn dan weer behulpzaam bij het creëren van een zogenaamde cognitieve reserve.

Gezin

Aanwezig zijn in het heden is belangrijk om voor je eigen familie te zorgen en van deze familie te genieten.

Plaats geluk voor onenigheden, oefen vergeving uit, sla de handen in elkaar. Streef, zoals het thema voor Internationale Dag van het Gezin dit jaar luidde, naar het ontwikkelen van gezonde gewoontes en bevorder een duurzame toekomst. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.