De band tussen grootouders en hun kleinkinderen

Er is iets magisch aan de relatie tussen grootouders en kleinkinderen, en de voordelen ervan zijn legio.
De band tussen grootouders en hun kleinkinderen

Laatste update: 24 januari, 2019

Grootouders zijn al ouders geweest en hebben hun eigen kinderen al opgevoed. Met hun kleinkinderen ontwikkelen ze echter een band die ervoor zorgt dat hun kleinkinderen het licht en het geluk van hun leven worden.

Hun missie bij hun kleinkinderen is om waarden en een emotionele nalatenschap in te prenten die hun kleinkinderen kunnen helpen om betere mensen te worden.

Kleinkinderen vormen de nieuwe generatie die zo veel licht en hoop biedt voor elk lid van de familie.

Voor grootouders is dit een bijzondere band die veel waard is voor beide partijen.

Actief, autonoom en jong van geest

Laten we eens nadenken over iets heel belangrijks. In dit artikel noemen we deze mensen ‘grootouders’, terwijl ze eigenlijk nog zeer actief, autonoom en jong van geest zijn. Deze mensen genieten van hun dagelijkse leven en zorgen op een andere manier voor hun kleinkinderen dan hun ouders.

Er is veel nagedacht over de vraag of grootouders ook verantwoordelijk zijn voor het opvoeden van kinderenHoewel het inderdaad zo is dat we binnen de maatschappij allemaal opvoeders zijn, heeft de rol van een grootouder binnen de familie een paar interessante aspecten waar ik het graag samen met jou over wil hebben.

Laten we dus eens kijken.

Grootouders en kleinkinderen: de rol van een psychologisch gevoel van welzijn

Kind

Als we het hebben over wiens verantwoordelijkheid het is om kinderen op te voeden, dan zijn de vaders en moeders degene die de regels maken en beslissingen nemen over wat wel en niet acceptabel is.

Wanneer we het dus hebben over grootouders, dan zijn er een paar speciale kenmerken die we niet moeten vergeten.

  • Grootouders hebben deze levensfase al meegemaakt; voordat ze grootouders werden waren ze zelf namelijk ook ouders. Ze hebben al richtlijnen opgesteld en hebben hun rol vervuld. Ze willen niet meer streng hoeven zijn of bepalen wat wel en niet mag.
  • Regelmatige interactie tussen grootouders en hun kleinkinderen kan helpen om depressie en droefheid tegen te gaan. Het biedt grootouders nieuwe verantwoordelijkheden en kleinkinderen de mogelijkheid om inzichten te krijgen die hun ouders hun niet kunnen geven.
  • Grootouders en kleinkinderen delen over het algemeen een vorm van communicatie met elkaar die verder gaat dan woorden. Deze vorm van communicatie wordt gedeeld door middel van gebaren en symbolen. Hierdoor ontstaat er een gepaste vorm van psychologisch welzijn waar beide partijen van profiteren.

Waardevolle relaties

Natuurlijk begrijpen we ook dat niet alle grootouders hetzelfde zijn en er niet altijd zo’n intense band ontstaat. Vaak wordt gezegd dat mensen op dezelfde manier oud worden als hoe ze hebben geleefd. En als je niet alles overwonnen hebt, kun je je oude dag uiteindelijk misschien wel gefrustreerd en negatief bereiken.

Daarom bepalen de ouders hoe vaak hun kinderen hun grootouders zien en hoe verrijkend deze relatie is. Hoe dan ook is dit over het algemeen een van de geweldigste connecties die er bestaan.

Grootouders en kleinkinderen: de eindeloze band

Oma en Kleindochter

Dagelijkse steun van de grootouders is zeer behulpzaam en biedt veel verlichting voor de ouders.

De verantwoordelijkheid die grootouders hebben is helemaal niets nieuws: er zijn genoeg generaties die de last hebben gedragen van het zorgen voor kleine kinderen.

De nalatenschap van een grootouder zal niet alleen het leven van de kleinkinderen verrijken, maar ook het leven van de ouders van deze kinderen, die bij hun eigen ouders nieuwe dimensies ontdekken die ze voorheen misschien nooit gekend hebben. Op sommige manieren kan dit helpen om hun relatie sterker te maken.

Nog meer interessante aspecten

De nalatenschap van een grootouder voor zijn/haar kleinkinderen is gebaseerd op meer dan alleen genegenheid en gevoelens.

Het omvat ook de kennis om waarden in te prenten en delen van het verleden en familieherinneringen van vorige generaties die het kind kunnen helpen wat meer over de wereld en zichzelf te leren. Het geeft hun bestaan wortels.

Nog een ander interessant aspect is dat de voortdurende reflecties en de blijdschap om te leven, genieten, zorgen en dienen die grootouders hebben hun kleinkinderen kunnen helpen om een beeld te krijgen van hoe het is om wijs oud te worden.

Zo zullen ze leren om niet bang te zijn voor het verstrijken van de tijd, maar om het juist vreedzaam te benaderen.

Weer een ander interessant aspect is over het algemeen merkbaar op familieniveau en dit is dat grootouders altijd een zee van kalmte zijn en strategieën kennen om spanningen, ruzies en misverstanden te kalmeren.

Goede adviezen

Het is nooit makkelijk om kinderen te onderwijzen. Ze zullen door ingewikkelde periodes gaan die de ouders zelf al hebben meegemaakt. Hoewel de huidige leefomstandigheden enigszins verschillen van hoe de omstandigheden voorheen waren, zijn de essentiële kenmerken over het algemeen nog hetzelfde:

  • kinderen eisen onafhankelijkheid.
  • ze vragen om aandacht.
  • ze zullen stampij maken.
  • kinderen zullen fouten begaan.

Gedurende dit alles kunnen grootouders echter helpen door goed advies te geven zonder zich er verder te veel mee te bemoeien.

Licht en geluk

Kleinkinderen bieden hun grootouders licht en geluk. Zo is het altijd al geweest. Tijdens de fase waarin we volwassen zijn en geconfronteerd worden met momenten die ons leven met enthousiasme en energie veranderen, kunnen kinderen altijd helpen:

  • om de verantwoordelijkheden op een nieuwe manier te bekijken.
  • om het leven te zien als een continuüm, terwijl we de hoop nooit verliezen.
Grootouders

Grootouders willen niet teruggaan naar het ouderschap. Het enige dat ze willen doen is zonder druk of verplichtingen genieten van de meest intense en verrijkende emoties.

Wat we hiermee willen zeggen is dat wij als ouders altijd hun kinderen zullen blijven en we de onafhankelijkheid van hen als grootouders moeten respecteren, alsook hun recht om hun eigen tijd in te vullen hoe ze zelf willen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.