Waardeer mensen nu, niet pas wanneer je ze verliest

In plaats van de mensen of dingen die we verloren zijn te missen, moeten we leren om in het huidige moment te genieten van de mensen om ons heen en om ze te waarderen, zo lang ze nog aan onze zijde staan.

Gedurende ons leven verliezen we veel dierbaren.

We hebben het in dit geval niet alleen over het overlijden van dierbaren. We hebben namelijk ook gedag moeten zeggen tegen vele andere belangrijke mensen die ons pad hebben gekruist en die om de een of andere reden een andere richting in zijn geslagen en geen deel meer uitmaken van ons heden.

Wanneer je iemand verliest, ga je door een periode waarin je terugblikt om te achterhalen waarom de dingen zo zijn gelopen. De manier waarop we door dit proces heen gaan en de conclusies die we trekken zullen ons helpen om de toekomst weer tegemoet te zien.

Wij nodigen je uit om hier even over na te denken.

Hetgeen waar je van houdt zal niet altijd je reis lichter maken

Vrouw

Op ons blog hebben we het vaker gehad over hoe belangrijk het is om op een ‘lichtere’ manier verder te gaan met je leven. Ingewikkelde relaties achter je laten kan ervoor zorgen dat je juist ongelukkiger wordt in plaats van beter in balans.

Er is echter iets dat net zo belangrijk is als het loslaten van dingen die pijn doen en dat is leren hoe je de beste kant van jezelf kunt laten zien aan de mensen van wie je houdt in het ‘hier en nu’, zonder te wachten tot morgen en zonder aannames te maken over bepaalde dingen.

Lees ook: Verdriet verwerken met behulp van deze 6 adviezen

Onze maatschappij is gebouwd op de pilaren van snelheid en kwetsbare relaties. We willen alles en we willen het nu. Wij zijn niet altijd in staat om frustratie te tolereren, ‘nee’ te horen te krijgen of te accepteren dat bepaalde dingen anders verlopen dan we hadden verwacht.

  • In de afgelopen jaren heeft zich een interessante sociale beweging ontwikkeld die ook wel ‘onthaasten’ genoemd wordt. Deze beweging legt de nadruk op ontspanning en de kans om onze relaties vollediger te beleven en de meest simpele dingen in het leven te waarderen.
  • Je richten op je werk, de behoefte om te verbeteren en het krijgen en verzamelen van dingen zorgen er allemaal voor dat we de waarde van deze meest pure vorm van liefde en het meest belangrijke deel van onze relaties vergeten.
  • Als we deze manier van leven in stand blijven houden, dan zullen we uiteindelijk alles verliezen dat werkelijk belangrijk voor ons is. En alles dat je verliest creëert een wond in je hart die je voor altijd bij je zult dragen.

Vogel

  • Voortdurend haasten is de grootste vijand van een volledig bewustzijn. Het is een houding ten opzichte van het leven die je ervan weerhoudt om te onthaasten en alles dat je om je heen hebt te waarderen, zo ook de belangrijke mensen in je leven.
  • Sterke banden worden nog sterker door oprechte genegenheid, wederkerigheid en erkenning te tonen. Als de mensen om je heen zich niet zo voelen, dan loop je het risico hen te verliezen. Relaties moeten onderhouden en verzorgd worden. Het is het meer dan waard om even af te remmen en goed te kijken naar wat er recht voor je staat.

De behoefte om je bewust te zijn van de dingen die belangrijk zijn

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar niet iedereen is in staat om prioriteiten te stellen in zijn leven en om aandacht te geven aan wat wel en niet belangrijk is.

We weten allemaal dat onze verplichtingen op het werk belangrijk zijn om ons gezin of onszelf te onderhouden en een aangenaam leven te leiden. Soms leggen we de lat echter te hoog of juist te laag, waardoor stress en spanning onze gezondheid en relaties beïnvloeden.

Wij raden aan: Helende woorden: probeer ze eens!

Het leven houdt in dat je de balans bewaart en in staat bent om je aandacht, interesse en motivatie alsmaar opnieuw te richten op de dingen die je leven zullen verrijken, niet op materieel vlak, maar juist op emotioneel vlak.

  • Het is helemaal niet nodig om te denken dat ‘je moet leven alsof er geen morgen zou zijn’ of dat ‘je je kinderen zo hard moet knuffelen alsof het de laatste keer is dat je ze ooit nog zult zien’. We kunnen onszelf geen slachtoffer laten worden van dit soort fatalistische gedachten. Het gaat er simpelweg om dat je jezelf in staat stelt om zo veel mogelijk te genieten van het huidige moment.
  • Elk verlies gaat gepaard met lijden. Zelfs wanneer de scheiding noodzakelijk was, gaan we nog door een periode van introspectie waarin we vele wonden helen. Om deze situaties dus te voorkomen, moeten we goed voorbereid zijn.
  • We moeten onszelf realiseren dat niets voor altijd is. We zijn slechts vluchtige voorbijgangers in een wereld van onzekerheid.
  • Als ons bestaan een wrede brenger van ongeluk is, dan is het het waard om gebruik te maken van de dingen waar je controle over hebt. Als je van iemand houdt, zorg dan voor hem/haar en laat hem/haar zien hoe je je voelt, zodat hij/zij voor altijd aan je zijde zal blijven.

Knuffelen

Lees ook: Hoe leer je je kinderen op een succesvolle manier emotionele opvoeding

We hebben het niet alleen over romantische relaties. Alle banden die we hebben met anderen hebben verzorging en aandacht nodig: geef je kinderen de aandacht, verzorging en het respect dat ze nodig hebben, zodat ze bij je zullen blijven wanneer ze volwassen worden. Doe hetzelfde met je vrienden en andere familieleden.

Als je van iemand houdt, waardeer hem/haar dan zolang hij/zij bij je is. Als je dit niet doet, dan kun je hier namelijk spijt van krijgen wanneer je hem/haar verliest of wanneer hij/zij jou verlaat.

Bekijk Ook