Elke maand geld besparen: 4 eenvoudige manieren

Maandelijkse betalingen, schulden en andere factoren beperken ons vermogen om geld te besparen, maar geld opzij zetten kan eenvoudig zijn als je het een prioriteit maakt. We zullen 4 tips bekijken die je ongetwijfeld zullen helpen een goed bedrag te sparen.
Elke maand geld besparen: 4 eenvoudige manieren

Laatste update: 08 september, 2018

Ze zeggen dat sparen het pad naar rijkdom is en dat is absoluut waar. Het hebben van een vangnet kan ons helpen slechte financiële tijden tegemoet te treden. Elke maand geld besparen is mogelijk en we zullen in dit artikel bespreken hoe je dit kunt doen. En later kun je het toepassen zoals jij het wilt! 

Waarom elke maand geld besparen een goed idee is

Het is belangrijk altijd wat geld opzij te zetten dat je kan helpen bij een noodgeval, voor een goede zakelijke mogelijkheid of extra uitgaven.

Veel mensen leven van dag tot dag en zijn zo een maand verwijderd van een faillissement als ze hun baan verliezen (afgezien van enige compensatie de ze zouden kunnen krijgen).

Niet iedereen maakt er een gewoonte van om te sparen. Erger nog, ze weten zelfs niets over de voordelen ervan.

Op ieder moment kan er iets gebeuren wat je niet had voorzien waarvoor contant geld nodig is. Hoe zou je daarmee omgaan als je alleen schulden hebt en creditcards die de limiet al hebben bereikt?

En bovendien staat elke maand geld besparen synoniem aan plannen voor de toekomst. Misschien ben jij iemand die ‘leeft in het nu’.

Je moet echter in gedachten houden dat, hoewel de dingen nu goed gaan, alles morgen een heel ander verhaal kan zijn. Je moet dus altijd voorbereid zijn.

Daarmee bedoelen we niet dat je moet stoppen met van dingen te genieten. Wat we wel bedoelen is dat extra en onnodige uitgaven meer de uitzondering dan de norm zouden moeten zijn.

Er zijn veel uitgaven die van invloed zijn op ons vermogen om te sparen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • vakanties
  • uit eten gaan
  • weekenduitstapjes
  • kleding

We besteden vaak ook veel tijdens de uitverkoop, wanneer er veel kortingen zijn in onze favoriete winkels, of als we ons vervelen.

Om te voorkomen dat je het punt bereikt dat je moet bezuinigen vanwege externe factoren (bijvoorbeeld prijsstijgingen van vaste lasten), is het een goed idee om elke maand wat geld opzij te leggen.

Tips om geld te besparen

Aan de ene kant gaat het over georganiseerder of slimmer te zijn en aan de andere kant gaat het over het loslaten van bepaalde ‘verwennerijen’ die we kopen om een gat te vullen of om ons een korte tijd gelukkig te maken.

Bezuinigen op kleding, schoenen of uitgaan kan echt helpen om geld te besparen. Hieronder staan enkele andere aanbevelingen.

1. Noteer je uitgaven

Elke maand geld besparen door je uitgaven te noteren

Een van de beste manieren om geld te besparen is door je bewust te zijn van je bestedingspatroon.

Je kunt dit doen door alles waar je geld aan uitgeeft gedurende een maand op te schrijven. Na het winkelen of het betalen van rekeningen, schrijf het op in een notitieblok of in een Excel-spreadsheet.

Zorg ervoor dat je notities gedetailleerd zijn zodat je precies kunt zien waar het grootste gedeelte van je geld naartoe gaat:

  • koffie onderweg naar je werk
  • lunch op kantoor
  • handcrème
  • een taxirit

Zodra je hebt vastgesteld waar je je geld uitgeeft, kun je onnodige uitgaven elimineren. Je kunt thuis koffie maken of meenemen in een speciale beker. Ook kun je bijvoorbeeld een dag van te voren je lunch bereiden in plaats van het op kantoor te kopen.

2. Stel een budget in

Elke maand geld besparen door een budget in te stellen

Als je thuis gaat over de boodschappen en de rekeningen betalen dan moet je ongeveer weten hoeveel je iedere maand nodig hebt. Houd rekening met al je vaste uitgaven en geef niet meer dan het toegestane maximum uit.

Natuurlijk kunnen er veranderingen zijn. Als je elektriciteitsrekening bijvoorbeeld omhoog is gegaan kun je je stroomverbruik verminderen door minder vaak de lichten te gebruiken of slechts één keer per week de was te doen.

Een budget helpt ons op veel manieren omdat het ons laat zien hoeveel we uitgeven en ons een limiet geeft voor hoeveel we kunnen uitgeven.

Tel op hoeveel je uitgeeft aan voedsel, transport en nutsvoorzieningen – de drie pijlers van de huishouduitgaven.

3. Geld opzij zetten

Elke maand geld besparen door geld opzij te zetten

Eén van de grootste fouten die mensen maken wanneer ze proberen geld te besparen is eerst al hun rekeningen en onkosten te betalen en dan wat opzij te zetten als er nog iets over is. Meestal laat deze strategie echter weinig over om opzij te zetten.

Het wordt aanbevolen dat je ongeveer 10% van je loon spaart. Je moet er ook voor zorgen dat het op de juiste plek terechtkomt (in de kluis, onder je matras, of in bijvoorbeeld beleggingen). Het moet echter opzij gezet worden zodra je het hebt ontvangen.

Iets anders: bepaal bij welke situaties of aankopen je geld van je spaartegoed mag opnemen. Denk bijvoorbeeld aan medische noodgevallen, problemen met de auto, doktersvisites, enz.

Elke maand geld besparen betekent dat je het niet aan van alles en nog wat uitgeeft. Anders heb je nooit genoeg.

4. Verlaag je uitgaven en schulden

Elke maand geld besparen door je schulden te verlagen

Deze stap om te besparen is cruciaal voor het verbeteren van je financiën en om je toekomst te kunnen plannen.

Als eerste stap raden we aan dat je stopt met het betalen van het minimumbedrag van je creditcard en dat je probeert je persoonlijke leningen verder af te lossen. Op deze manier voorkom je dat je nog meer schulden maakt vanwege rentes en boetes.

Ten tweede is het erg belangrijk dat je je maandelijkse uitgaven verlaagt.

Ga je ieder weekend uit eten? Ga dan slechts één keer per maand uit. Koop je iedere keer als je wordt betaald nieuwe kleding? Koop eens alleen kleding voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld voor je verjaardag. Ga je iedere vakantie op reis? Misschien moet je ook af en toe eens thuis blijven.

Op deze manier zullen je financiën wat ‘rustiger’ worden en kun je elke maand geld besparen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Buying time promotes happiness. Ashley V. WhillansElizabeth W. DunnPaul SmeetsReneBekkersMichael I. Norton. 
  • Kakebo Blackie Books 2019. El libro de cuentas para el ahorro doméstico.https://www.blackiebooks.org/catalogo/kakebo-blackie-books-2019/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.