Ik wil opnieuw leren om gelukkig te zijn

Echt gelukkig te zijn kan nogal een uitdaging zijn. Volg onze tips en zet de eerste stappen naar het geluk dat jij verdient.
Ik wil opnieuw leren om gelukkig te zijn

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Echt gelukkig te zijn is soms nogal een uitdaging. Soms nemen de alledaagse problemen en verantwoordelijkheden, en het leven op “automatische piloot” je leven over.

Plotseling ben je vergeten hoe je van de dingen moet genieten. Je stelt de dingen uit die je wil doen en je beweegt eigenlijk maar heel traag vooruit.

Je kan gemakkelijk door het leven meegesleurd worden. Elke dag is hetzelfde en het idee zelf om je comfortzone te verlaten schrikt je enorm af.

Gelukkig zijn begint bij het heden

Gelukkig te zijn in het heden

Besef je eigenlijk wel hoe vaak je het heden negeert? Je geest dwaalt wellicht zonder ophouden door het verleden en naar de toekomst. Het gevolg is dat er gevoelens van angst en bezorgdheid ontstaan die je niet helpen.

Misschien ben je al zo lang gewend geraakt aan deze traagheid, dat je het moeilijk hebt om in het hier en nu te zijn.

Als je ooit geprobeerd hebt om mindfulness, yoga of meditatie te beoefenen, dan zal je waarschijnlijk geconfronteerd zijn met een niet te controleren zenuwachtigheid van iemand die niet kan ophouden met denken. Die niet in staat is om te voelen en zich niet op het moment nu kan focussen.

Vaak heb je het gevoel dat focussen op het hier en nu tijdsverspilling is. Maar je geest bezig houden met vruchteloze gedachten is pas echt zinloos.

Het teveel aan zorgen, verantwoordelijkheden, schuldgevoel en spijt kan ervoor zorgen dat je jezelf uitput en je energie verspilt.

Het is niet ingewikkeld om gelukkig te zijn. Je hoeft alleen maar de eerste stap te zetten. Het is de belangrijkste stap en het zal de meeste tijd vrijmaken.

Het heden is een bron van evenwicht en een motivatie om gelukkig te zijn.

Vandaag is een belangrijke dag om opnieuw gelukkig te zijn

Gelukkig te zijn vandaag

Vandaag is een belangrijke dag om opnieuw gelukkig te zijn. Verspil deze dag dus niet aan datgene dat je leven nog ingewikkelder maakt.

Waarom blijf je excuses zoeken om vandaag niet te doen wat je wilt doen? Wat als morgen alles verdwenen is?

Mensen denken dat ze lang zullen leven. Maar misschien zal dat niet het geval zijn. Op momenten dat je dit het minst verwacht kan het ineens afgelopen zijn.

Soms stellen mensen de dingen die ze willen doen uit. Ze doen dit omdat ze anderen op de eerste plaats zetten. Het is waar dat we verantwoordelijkheden hebben, maar we hebben ook het recht om van het leven te genieten.

Evenwicht is belangrijk als je ten volle wil leven. Dat is de reden waarom je van alle dingen in het leven moet proeven, om jezelf te helpen een gevoel van vervulling te ervaren.

Hou tijd vrij voor jezelf, voor je ontspanning en voor je plezier.

Ja, misschien zoek je excuses omdat “het niet het juiste moment is” of “ik kan het mij niet veroorloven”. Dit is misschien waar, maar zijn deze excuses echt de moeite waard om je eigen geluk op te offeren?

Dit is geen tijdverspilling. Je gebruikt alleen maar een klein deel van de tijd voor jezelf. Want je verdient het!

Hoe vind je je glimlach terug?

Gelukkig te zijn en glimlachen

In onze moderne samenleving krijg je soms het gevoel dat plezier bestraft wordt en dat angst beloond wordt. Net als wanneer je alle verplichtingen en tradities naleeft.

Het zal je niet verrassen dat een groot deel van de bevolking een depressie heeft. Maar je kan je ook afvragen hoe sommige mensen erin slagen om zo veel van het leven te genieten – hebben zij dan geen werk?

Dit soort gedachten beperken je manier van leven en zorgen ervoor dat proberen om opnieuw gelukkig te zijn bijna een mysterie is. Probeer eens om je glimlach terug te vinden. Als je naar de film wilt gaan, maak dan vandaag nog tijd! Het is niet frivool: het is wat je wilt doen. Waarom zou je jezelf niet gelukkig maken?

Laat alle ideeën los die in je hoofd rondspoken. Die je dagenlang een ongerust gevoel bezorgen over iets wat je hebt gezegd en gedaan waarvoor er geen oplossing bestaat en wat je niet kan veranderen. Leer om los te laten, niet om vast te houden.

Stop met op “automatische piloot” te leven. Geniet van elk klein moment van je dagelijkse leven.

Gelukkig te zijn en vrij zijn

Verwen jezelf met lekker eten. Zoveel mensen vergeten om zich hierop te focussen! Kijk naar de dingen om je heen, hef het hoofd en stop met alleen maar te kijken naar wat voor je ligt. Hou ook op met naar beneden te kijken naar je telefoon.

Je zal beseffen hoe blind je bent geweest en hoe je je leven voor je ogen hebt laten voorbijgaan alsof het waardeloos was.

Zal je jouw geluk de waarde geven die het verdient? Is vandaag jouw dag op weer gelukkig te zijn, of zal je laten wachten tot morgen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bolinches, A. (2011). La felicidad personal: claves para un cambio interior. DEBOLS! LLO.
  • Csikszentmihalyi, M. (2012). Fluir: una psicología de la felicidad. Editorial Kairós.
  • Juanola, E. (2012). Perdón y reconciliación para vivir en paz. E. Vinyamata, Vivir y convivir en paz. Aprender a vivir con uno mismo y con el entorno, 71-82.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.