Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar jezelf toestaan gelukkig te zijn, is het meest waardevolle. De rest is bijkomstig.
Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn

Laatste update: 18 februari, 2019

Wat bedoelen we als we zeggen dat gelukkig zijn iets is wat je jezelf moet toestaan? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor je emotionele groei? Misschien heb je er nog nooit zo naar gekeken. Je leert er vaak ook niets over op school en ook je ouders vinden dit misschien geen belangrijk onderwerp om met je te bespreken. Toch is het belangrijk om dit te weten als je gelukkig wilt zijn.

Om een gelukkig en evenwichtig leven te leiden, is het belangrijk dat je jezelf op emotioneel vlak genoeg toestaat. Persoonlijke vrijheid en individuele emoties spelen hier een grote rol. Als je dit goed doet, kunnen deze belangrijke vaardigheden je in moeilijke tijden helpen.

Meestal focussen we ons op alles buiten onszelf. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met anderen en hoe zien anderen ons? We vinden het belangrijk om het beste van onszelf aan de wereld te laten zien, maar misschien kijken we niet genoeg naar alles binnenin onszelf. 

Dit is echter de enige manier om bewuster te worden. Als je naar je innerlijke zelf kijkt, zul je vrijer worden om te doen wat je echt wit. In dit artikel bespreken we vijf dingen die je jezelf beter toe kunt leren staan. Lees verder om te ontdekken hoe je hier beter in wordt.

Om te slagen heb je twee dingen nodig: moed en de wens om gelukkig te zijn. Het zal je persoonlijke ontwikkeling stimuleren. Probeer het dus vandaag nog!

Gelukkig zijn en emotionele groei

gelukkig zijn en emotionele groei

Op ons werk vragen we toestemming voor een doktersbezoek. We hebben goedkeuring nodig om onze administratieve zaken te mogen regelen.

Soms geven we toe aan een simpel verlangen. Misschien wil je wat tijd doorbrengen met wat vrienden of een boek of een nieuwe jurk kopen. Misschien wil je zelfs midden in de nacht helemaal alleen een wandeling maken.

Maar hoe kun je jezelf de toestemming geven om gelukkig te zijn? Wanneer heb je voor het laatst tegen jezelf gezegd dat je gelukkiger wil worden?

Het is moeilijk om je dagelijkse plichten los te laten en alleen te doen wat je zelf wilt. De sleutel tot geluk is dan ook het vinden van evenwicht. Het is vooral belangrijk dat je jezelf toestemming geeft om gelukkig te zijn. Het maakt niet uit waar jij je geluk uit haalt. Het is veel belangrijker dat je leert hoe je jezelf toestaat om geluk te vinden.

1. Ben wie je bent en verander voor niemand

Het is verbazend dat mensen heel vaak bereid zijn om zichzelf voor iemand anders te veranderen. In een moeizame, ingewikkelde relatie kan iemand bijvoorbeeld een groot deel van zijn persoonlijkheid verliezen.

Op deze manier raak je een deel van jezelf kwijt en word je de schaduw van een ander. Het kan kan er ook voor zorgen dat je voor jezelf vergeet te zorgen. Dit leidt naar een leven waarin je meer angst dan hoop voelt.

Om dit te voorkomen, is het goed om op het volgende te letten:

 • Verander jezelf voor niemand
 • Verdedig wie je bent
 • Verdedig je eigen waarden en je innerlijke schoonheid
 • Geef jezelf toestemming om te vieren wie je bent
 • Offer jezelf voor niemand op

2. Voel wat je voelt en leer jezelf begrijpen 

streef naar geluk

Het komt ook wel eens voor dat je je gefrustreerd voelt of kwaad op iemand bent. Misschien voel je je in dit geval gekwetst of teleurgesteld. Het wordt in dit geval moeilijk om tot een oplossing te komen. In plaats daarvan bewaar jij deze gevoelens diep in je hart. Daar zullen de problemen echter alleen groeien.

Je doet vervolgens alsof er niets is gebeurd en dat alles goed gaat. In werkelijkheid gaat het echter helemaal niet zo goed. Probeer dus niet te doen alsof. In plaats daarvan kun je:

 • jezelf toestemming geven om te voelen wat je voelt
 • je gevoelens leren begrijpen
 • op zoek gaan naar emotionele vrijheid

Als je stap voor stap gelukkiger wil worden, zullen deze dingen je goed helpen.

Door simpelweg te voelen wat je voet, zul je jezelf een stuk beter leren kennen. Je begrijpt je gevoelens zo namelijk een stuk beter. Je zult ook meer leren over de manier waarop jouw gevoelens situaties en andere mensen beïnvloeden.

Geef jezelf toestemming om je donkere kant te ontdekken. Als je dit doet, zal het helingsproces sneller van start kunnen gaan.

Je zult op een bepaald moment ongetwijfeld gedwongen worden om je vele angsten onder ogen te zien. Je zal de confrontatie moeten aangaan met onopgeloste zaken uit het verleden, die nu nog steeds een rol spelen. Zo leer je beter met deze angsten om te gaan.

3. Ontdek wat je wilt 

Voordat je begint te zoeken naar de dingen die je gelukkig maken, moet je goed weten wat je precies wilt. Er zijn veel mensen die met overheersende gevoelens van leegheid leven. Deze mensen hebben bijvoorbeeld geen flauw idee waar hun prioriteiten liggen en wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn.

Om te ontdekken wat je eigenlijk wilt, moet je:

 • Op zoek gaan naar innerlijke vrede. Laat jouw humeur niet door iemand anders verpesten en doe niets wat tegen je persoonlijke waarden ingaat.
 • Jezelf toestemming geven om iedere dag de moeite waard te maken. Het maakt niet uit of je dagelijkse plichten hebt. Geef jezelf een of twee uur per dag om precies te doen wat je zelf wilt
 • Je eigen doelen bepalen. Weet waar je voor wilt vechten en durf te dromen. Als je doelen hebt, wordt het makkelijker om verder te gaan. Je wilt namelijk voor deze doelen vechten. Daarom is het belangrijk om je hierop te focussen.

4. Sta achter je eigen mening en durf deze te verkondigen

vechten om gelukkig te zijn

Blijf niet stil en wees oprecht. Alleen op deze manier zul je op emotioneel gebied in evenwicht komen. Je gedachten en gevoelens komen zo namelijk overeen met wat je doet en zegt.

5. Sluit wat hoofdstukken af

Het is niet gemakkelijk om vicieuze cirkels te doorbreken en hoofdstukken af te sluiten. Veel mensen willen dit zelfs niet doen. Ze denken bijvoorbeeld dat het beter is om te zwijgen en irritaties te blijven verdragen.

Deze mensen weigeren bepaalde dingen los te laten omdat ze voelen dat deze dingen het enige zijn dat ze hebben. Zelfs als ze er ongelukkig van worden.

Doe dit niet. Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn en leer hoe je loslaat. Stap uit kwetsende situaties en zoek naar een situatie die beter bij jou past.

Sluit hoofdstukken af en zeg ‘ja’ tegen veranderingen die je leven verbeteren. Zo ontstaan er nieuwe kansen op geluk. Kies ervoor om te groeien van binnenuit, zodat je gelukkiger kan zijn aan de buitenkant.

Start vandaag nog. Gun het jezelf. Geef jezelf toestemming om gelukkig te zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.