Geven tot je zelf niets meer over hebt

Het probleem met buigzame mensen is dat dit soort mensen zo veel aan anderen geven dat ze zichzelf en hun eigen welzijn compleet vergeten. Ze geven alles weg en houden zelf uiteindelijk niets over.
Geven tot je zelf niets meer over hebt

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel meer mensen hebben last van dit probleem dan je misschien zou denken. Het voornaamste probleem is echter dat dit binnen onze huidige maatschappij geheel geaccepteerd wordt. Dit soort mensen zetten hun eigen behoeftes aan de kant en blijven geven om anderen tot dienst te zijn.

Het gevolg hiervan is dat deze mensen ziek kunnen worden, aangezien ze helemaal niet meer aan zichzelf denken of voor zichzelf zorgen.

Buigzame mensen willen altijd helpen. Heb je hulp nodig bij je verhuizing? Heb je behoefte een luisterend oor? Een buigzaam persoon zal er voor je zijn.

Vrijgevigheid die pijn doet

De mensen die tot deze categorie behoren, zijn ongelooflijk vrijgevig. Ze zijn te vrijgevig. Ze denken niet aan ontvangen, alleen maar aan geven.

Geven tot je zelf niets meer over hebt

Dit is echter zeer gevaarlijk. Niet iedereen is namelijk goed van aard. Er bestaan ook genoeg giftige mensen die erop uit zijn om anderen te manipuleren, voor te liegen en te beroven van hun energie. Natuurlijk is vrijgevigheid echter op zichzelf niet slecht.

  • Wanneer je vrijgevigheid er echter voor zorgt dat iemand misbruik van je kan maken, dan is dit niet goed.
  • Je moet eerst aan jezelf denken, ook al ben je misschien opgegroeid met het idee dat dit jou “egoïstisch” zou maken.
  • Zodra je goed voor jezelf hebt leren zorgen, ben je klaar om ook anderen te helpen.
  • Blijf echter altijd bepaalde grenzen behouden om jezelf zo veel mogelijk te beschermen.

Buigzame mensen zijn een soort slaven

Iemand die blijft geven, wordt een slaaf van anderen. Hij staat altijd tot hun beschikking, ongeacht de omstandigheden.

Lachen

Dit soort mensen zijn vaak totaal niet assertief. Ze proberen zich altijd aan omstandigheden en de verzoeken en eisen van anderen aan te passen. Het maakt niet uit of dit ervoor zorgt dat ze zichzelf slecht voelen.

Buigzame mensen zijn altijd bereid om de problemen van anderen op te lossen, zelf als dit betekent dat ze zelf onder dit proces zullen lijden.

Terwijl dit soort mensen zich opstellen als dienaren, proberen ze empathie en een bepaalde intuïtie te ontwikkelen om de wensen van anderen aan te kunnen voelen. Zodra zij zelf op een dag eens hulp nodig hebben, zullen ze dit echter in de meeste gevallen niet krijgen.

Dit zijn zulke goede mensen die zo veel aan anderen geven, dat ze zelf uiteindelijk gebruikt, misbruikt en ondergewaardeerd worden.

Opnieuw in contact komen met je innerlijke ‘ik’

Je kunt jezelf minder buigzaam maken, maar hiervoor moet je wel een lastige reis ondergaan: de reis om opnieuw in contact te komen met je innerlijke “ik.”

  • Deze ware “jij” is de weg kwijt geraakt nadat jij hem aan de kant hebt gezet en geen aandacht meer aan hem hebt geschonken.
  • Dit is hetgeen je nu moet gaan verzorgen. Je hebt toegekeken hoe je leven vanuit jouw handen terecht kwam in de handen van anderen.
  • Geluk? Jij bent alleen gelukkig als iedereen om je heen dat is en zelf ben je er niet toe in staat om jezelf ook gelukkig te maken.

Lijkt dit jou eerlijk?

Innerlijke rust

Altijd afhankelijk zijn van anderen, altijd alles doen voor anderen in plaats van voor jezelf, altijd veel te goed en vrijgevig zijn: dit is niet positief.

Keer je blik naar binnen toe en zoek naar die persoon die zijn weg is kwijtgeraakt. De persoon die dromen, wensen en doelen had. Deze persoon is niet verdwenen, hij zit gewoon ergens verborgen! Kijk daarom goed in jezelf.

Wat wil jij behalve geven?

Je hebt je gerealiseerd dat jezelf volledig aan anderen geven jou niet gelukkig maakt. Het levert je niks op om voortdurend de behoeftes van anderen boven je eigen behoeftes te plaatsen. Hoewel je het misschien niet wil geloven, weet je diep van binnen dat het pijn doet. Accepteer dit gegeven.

Alles wat je al die tijd voor anderen hebt gedaan, heeft jou volledig verteerd. Het is belangrijk dat je op het moment dat je dit gedrag probeert af te leren, een paar simpele tips in gedachten houdt:

  • Als iemand jou om een gunst vraagt, neem dan je tijd om hier goed over na te denken. Zeg niet automatisch “ja.” Je hoeft namelijk helemaal geen “ja” te zeggen. Wacht even, denk erover na en zoek uit of je het echt wilt en kunt doen.
  • Komt het eigenlijk beter uit om “nee” te zeggen, zeg dat dan ook. Accepteer dat het helemaal niet goed is om altijd overal “ja” op te zeggen. Dat geldt met name als het verzoek tegen je principes of waarden ingaat of als je er gewoon geen zin in hebt.
  • Je bent niet egoïstisch. Je houdt van jezelf en respecteert jezelf.
  • Zet je schuldgevoel aan de kant. Dit gevoel zal je overvallen, maar ga er niet te serieus op in. Dit schuldgevoel zal je proberen terug te brengen naar het punt waar je begonnen bent.
  • Zorg voor jezelf en gun jezelf wat tijd. Doe alles dat je voor anderen hebt gedaan eens voor jezelf. Jij bent het belangrijkste, de voornaamste prioriteit. Als jij je geen zorgen maakt om jezelf, wie zal het dan wel doen?

Herken jij jezelf hierin?

Als je een buigzaam persoon in jezelf ontdekt hebt, dan is het nu tijd om deze vrij te laten. We moeten allemaal leren om onszelf op de eerste plaats te zetten. Je bent niet egoïstisch. Je bent vrijgevig naar jezelf toe. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Romi Arellano, Manuel J. Cuando digo no, me siento culpable. Nuevas ediciones de bolsillo, 2003.
  • Fensterheim, Herbert y Jean Baer. No diga sí cuando quiera decir no. Ediciones Grijalbo. 2003.
  • Castanyer, Olga. La asertividad. Expresión de una sana autoestima. Bilbao: Descleé de Brouwer, 1996. pp. 348
  • Shelton, N., & Burton, S. (2004). Asertividad. Haga oír su voz sin gritar. FC Editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.