De vier leefregels van het taoïsme helpen jou innerlijke rust te vinden

De leefregels van het taoïsme zijn filosofische en spirituele lessen die jou kunnen helpen om een voller leven te leiden en welbevinden te bereiken.
De vier leefregels van het taoïsme helpen jou innerlijke rust te vinden

Laatste update: 28 april, 2019

De vier leefregels van het taoïsme zijn uitzonderlijke richtlijnen waarmee je in deze huidige tijden van spanning, stress en onzekerheid rust kan vinden.

Meer dan jouw dagelijkse verplichtingen is er één ding dat de meeste invloed heeft op jouw psychologisch evenwicht: het ‘niet weten’.

Hiermee bedoelen we dat je niet weet of je jouw doelstellingen vóór het einde van de dag zal halen. Je weet ook niet of je morgen nog een baan zal hebben. Zullen al jouw inspanningen in de toekomst de moeite waard blijken te zijn?

Onzekerheid en een uitgeputte geest beïnvloeden onze gezondheid en ons geluk op een negatieve manier.

De lessen van het taoïsme zijn een filosofische en spirituele wijsheid die mensen als Lao Tse en Confucius overgedragen hebben. Ze inspireren ons en helpen ons de innerlijk rust te vinden die we onderweg kwijtgeraakt zijn.

Denk eens na over de vier leefregels van het taoïsme. Het zal je op een andere manier naar de dingen laten kijken. Bovendien kan het je helpen om veranderingen door te voeren en jouw doelstellingen op andere prioriteiten te richten.

De vier leefregels van het taoïsme om innerlijke rust te vinden

De vier leefregels van het taoïsme

De term ‘tao’ verbergt een heel interessante symbolische betekenis. Het verwijst naar een weg: de weg van de natuur of van de hemel.

Deze definitie roept de behoefte op om het innerlijke pad te vinden. Deze weg zal immers een nieuwe betekenis geven aan ons bestaan.

Het verwijst naar de weg waar alles in harmonie is. Hier respecteer je de cycli. Je aanvaardt verandering en leert in ruil hoe het leven stromen betekent en verdergaan zonder weerstand.

Laat we deze vier leefregels van het taoïsme eens bekijken. Het kan je helpen om het veel beter te begrijpen.

1. Geluk is op maat van elke persoon, het is niet voor iedereen hetzelfde

Geluk is op maat van elke persoon

Denk hierover een minuutje na. Door je leven heen heeft men steeds opnieuw herhaald hoe belangrijk het is om het geluk te vinden. Sommige mensen hebben zelfs proberen uitleggen hoe je het precies kan vinden:

  • zoek een goede baan
  • vind een partner
  • sticht een gezin
  • koop een mooi huis…

Wel, vele van deze filosofieën hebben onthuld dat geluk geen pak is dat ons allemaal op dezelfde manier past.

Ieder persoon moet zijn eigen betekenis in het leven vinden. In die betekenis vindt hij wat hem oprecht geluk schenkt.

Het is dus heel goed mogelijk dat wat jou tevreden stelt en ervoor zorgt dat jij je vervuld voelt, waarschijnlijk voor iemand anders niet genoeg zal zijn.

Mensen moeten elkaar respecteren. Op die manier zullen ze immers in staat zijn om dit levensbelangrijke en persoonlijke pad te vinden dat hen naar waarachtig welbevinden leidt.

2. Het universum geeft zich over aan een vredige geest

Het universum geeft zich over aan een vredige geest

We zijn ervan overtuigd dat je heel vaak zegt dat je leven een ramp is. Je moet zoveel doen. Je hebt zovele verantwoordelijkheden. Het is dus onmogelijk om te midden van zoveel lawaai, van zoveel externe druk een moment van rust te vinden…

Eén van de leefregels van het taoïsme heeft het over geestelijk evenwicht.

  • Rust is niet iets wat jou omringt. Er zijn immers mensen die in staat zijn om in het midden van een drukbevolkte stad vol verkeer en lawaai rust te ervaren.
  • Vrede bevindt zich in je geest. Als je er dus in slaagt je geest te trainen en te laten ontspannen, zal het universum zelf samenvallen met hetzelfde evenwicht.

Meditatie is een manier waarop deze rust, deze vrede kan bereiken. Het is de moeite waard het te proberen.

3. Beoefen de deugden van ‘perfectie’

Beoefen de deugden van perfectie

Volgens het taoïsme zijn de deugden van perfectie eigenlijk de principes van de existentiële harmonie.

Een aantal dimensies maken het mogelijk om jouw leven om te vormen tot een veel zinvoller, respectvoller en nederig leven.

Het taoïsme heeft het over de volgende aspecten:

  • Beoefen oprechtheid. Probeer elke dag eerlijk te zijn tegen jezelf en tegen de mensen om je heen.
  • Vriendelijkheid. Het is gemakkelijk om vriendelijk te zijn. Je kan er ook veel mee bereiken: respect en waardering van anderen. Het is ook een verrijkend principe dat jou een voldaan gevoel geeft.
  • Het derde principe van perfectie is steun. Dit is nog een ander element dat deel uitmaakt van deze leefregels van het taoïsme. Het bevordert de samenhang tussen mensen. Steun bieden aan anderen zal helpen om het welzijn van de gemeenschap te verwezenlijken.

4. Maak je geest leeg en bevrijd het van belangen

Maak je geest leeg

Het volgende principe is soms moeilijk te begrijpen. We hebben het hier over het idee dat we onszelf moeten ontdoen van belangen, verlangens en ambities.

Sommige mensen zien hierin wellicht een tegenstrijdigheid. Hoe kan je dingen overwinnen en verwezenlijken als je jouw belangen en ambities moet opgeven?

Wel, dit is wat het taoïsme eigenlijk voorstelt. Stel jezelf zonder weerstand open voor de ervaring.

Je bent soms zo erg gefocust op een idee of op een bepaalde doelstelling dat andere mogelijkheden aan je aandacht ontsnappen. Soms gaan echter ook andere deuren open. Het zijn deuren die misschien interessanter zijn en meer passen bij onze behoeften.

Dit is onze conclusie. Deze vier leefregels van het taoïsme kunnen ons helpen en ons laten nadenken. Soms hoef je alleen maar de focus van je gedachten te veranderen. Het is het enige dat soms nodig is om welzijn te scheppen en die innerlijke rust te vinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oldstone-Moore, J. (2003). Taoism: Origins, beliefs, practices, holy texts, sacred places. Oxford University Press, USA.
  • Zhang, G., & Veenhoven, R. (2008). Ancient Chinese philosophical advice: can it help us find happiness today?. Journal of happiness studies, 9(3), 425-443.
  • Little, S., Eichman, S., Shipper, K., & Ebrey, P. B. (2000). Taoism and the Arts of China. Univ of California Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.