5 soorten geluk: leer hoe je gelukkig kan zijn

Wist je dat er 5 verschillende soorten geluk bestaan? Ze zien er misschien wellicht allemaal anders uit voor jou. Maar de vormen van geluk die je in allerlei activiteiten ervaart, zijn allemaal op één vlak gelijk: ze vervullen je met vreugde.
5 soorten geluk: leer hoe je gelukkig kan zijn

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn vijf verschillende soorten geluk die je kunt ervaren. Misschien heb je hier zelfs nog nooit over nagedacht. Dacht je dat er slechts één vorm bestaat?

Iedereen weet dat je om gelukkig te zijn meer in het heden moet leven en aanwezig zijn in het moment. Het is nodig dat je afstand neemt van de zorgen over het verleden en de toekomst waar je niets kunt aan doen. Om gelukkig te zijn is het belangrijk dat je quality time doorbrengt met je geliefden, dat je reist en op een intensere manier van het leven geniet.

Waarop moet je dan het meest letten? In welke situaties vind je echt je geluk?

Soorten geluk zijn die iedereen ervaart

1. Dagelijkse genoegens

Soorten geluk en leren om gelukkig te zijn

Geloof het of niet, maar elke dag van je leven zit vol aangename ervaringen die zorgen voor positieve gevoelens en die leiden tot geluk.

Moet je iets speciaals doen om dit te bereiken? De waarheid is dat dit niet hoeft. Want denk maar aan die bekende zin, geluk is vaak te vinden in de kleinste en erg gewone dingen.

Probeer om meer aandacht te hebben voor die kleine dingen. Leer in te zien dat een beetje bewegen, genieten van de geur van dat eerste kopje koffie in de ochtend, wat tijd doorbrengen met een boek of zelfs het uitvoeren van een project op het werk met een grote kans op succes, je dat gevoel van geluk kan geven.

Lees ook dit artikel: Wees jezelf en wees gelukkig

3. In de flow zitten

Soorten geluk met de stroom mee

Je hebt dit gevoel absoluut al eens ervaren. Maar misschien klinkt het woord flow je niet zo vertrouwd in de oren.

Wanneer je je in deze toestand bevindt, dan ga je zo op in een activiteit dat je de tijd vergeet en geen oog meer hebt voor wat er om je heen gebeurt.

Deze ervaring kan je overkomen terwijl je aan het schilderen bent, of terwijl je schrijft, of een of andere lichamelijke activiteit aan het doen bent… Alles wat je graag doet, kan je in deze geestestoestand brengen.

Hierbij pluk je de vruchten van je geluk. Als je bijvoorbeeld kan genieten van wiskunde, dan ervaar je wellicht deze toestand als je berekeningen maakt of andere soorten oefeningen uitvoert met getallen en formules.

Dit is een van de soorten geluk die voor iedereen anders is. Het hangt af van wie je bent.

Hoe kom jij in de flow? Wat zorgt ervoor dat de wereld rond jou ophoudt te bestaan?

3. Geluk in relaties

Soorten geluk in relaties

Mensen zijn sociale wezens. Het opbouwen van sterke en gezonde verbindingen met anderen is voor ons erg belangrijk.

Soms is alleen zijn noodzakelijk voor je welbevinden. Maar wanneer er mensen om je heen zijn van wie je houdt, mensen die jij vertrouwt, en met wie je samen geniet van mooie momenten, dan is dit iets dat je een fantastisch gevoel geeft.

4. Je doelen bereiken

Heb jij doelen die je wil bereiken? Sluiten ze aan bij jouw normen en waarden? Wanneer je deze zaken tegelijkertijd bereikt, dan zorgt het voor nog een andere vorm van geluk.

Wanneer je dat gewenste doel bereikt, dan zal het je leven rijker maken. Je zult je vervuld, gemotiveerd en gelukkig met jezelf voelen. Het is een heel positieve ervaring die ook je zelfvertrouwen zal vergroten.

5. Heeft je leven zin?

Soorten geluk en het leven

Vele mensen voelen zich verloren en ontmoedigd. Ze zijn triest omdat ze denken dat hun leven geen zin heeft. Dit is soms het gevolg van emotionele leegtes en onopgeloste problemen. Die zorgen voor een gevoel dat ze zich precies in een doolhof bevinden.

Wees je er bewust van dat je bestaat met een doel. Je leeft niet alleen maar “om er te zijn”. Je hebt taken uit te voeren. Dat is nog een ander gevoel van geluk dat je kunt ervaren.

Soms is het moeilijk om te weten wat jouw pad is. Maar geleidelijk leer je dat je hier bent met een reden. De motivatie om iets uitzonderlijks van je leven te maken is onontbeerlijk om gelukkig te zijn.

Iedereen heeft iets bij te dragen aan de wereld. Wat is jouw bijdrage?

Deze vijf soorten geluk zijn allemaal even belangrijk. Als je een goed gevoel krijgt op één van deze manieren, dan zal je het ware evenwicht dat je in je leven kan vinden, maximaal uitdrukking geven.

Ben je er klaar voor om op alle vijf manieren gelukkig te zijn? Geluk is niet alleen een specifiek doel of een volledige situatie. De verschillende soorten geluk zit op vele plaatsen verborgen en wacht tot wij het vinden. Start vandaag nog met gelukkig zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Csikszentmihalyi, Mihaly (2008) Fluir: una psicología de la felicidad. Madrid: Debolsillo

  • Frankl, Viktor (2005) El hombre en busca de sentido. Herder


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.