In dit leven verdien je het om gelukkig te zijn

Als je niet goed voor je eigen geluk en je eigen gevoel van welzijn zorgt, dan zullen er ook niet veel andere mensen zijn die dit wel voor je zullen doen. Bovendien kunnen anderen je op die manier makkelijker manipuleren. Daarom moet je de dingen die je na aan het hart liggen goed verdedigen.
In dit leven verdien je het om gelukkig te zijn

Laatste update: 27 januari, 2019

Je verdient het om gelukkig te zijn in dit leven en hoewel je je misschien al bewust bent van het gegeven dat waarschijnlijk niet al je dromen uit zullen komen, kun je toch leren om tevreden te zijn met wat je hebt en bereid zijn om al het goede dat op je pad komt te accepteren.

Is het egoïstisch om hardop te zeggen dat je het verdient om gelukkig te zijn? Natuurlijk niet. Iedereen verdient het om gelukkig te zijn – net als dat we allemaal het recht hebben om liefde, respect en waardering te ontvangen.

Niets is belangrijker dan het streven om een gelukkig leven te leiden. Je moet echter één ding duidelijk voor ogen hebben: het heeft geen zin om te gaan zitten wachten tot iemand anders je gelukkig maakt.

Om gelukkig te worden, moet je je richten op jezelf.

Om gelukkig te zijn, moet je leren wat je wel en niet accepteert in het leven

Eigenlijk is er helemaal niet zoveel voor nodig om gelukkig te zijn. Iedereen die denkt dat hij of zij gelukkig zal worden van een hoog salaris of een heel leger aan vrienden in de vriendenlijst heeft het mis.

Het enige dat je nodig hebt om werkelijk gelukkig te zijn is een leven dat gevuld is met waardigheid en onafhankelijkheid. Een leven waarin je je omringt hebt met mensen en dingen die werkelijk belangrijk voor je zijn.

Geluk kan soms gevonden worden in het verrichten van een nederige daad of in een minimalistisch concept. Dat wil zeggen: het is het belangrijkst om te weten wat je wil, iets waar je jezelf in kunt herkennen en wat haalbaar is.

 • Probeer bijvoorbeeld een leven te leiden waarin je dingen doet waar je van geniet en waar je trots op bent. Een leven van die aard is een van de grootste cadeau’s die je jezelf kunt geven.
 • Al het andere zal simpelweg een ‘accessoire’ worden, iets dat je zowel voordelen als moeilijkheden kan bezorgen.
 • Het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wat je werkelijk wilt in het leven. Hier is in eerste instantie enige levenservaring voor nodig om te leren welke verwachtingen je wel en niet kunt stellen.
 • Wanneer je bijvoorbeeld leert dat de persoonlijkheden van sommige mensen gewoonweg niet aansluiten op jouw persoonlijkheid – als je zelf bijvoorbeeld een introvert persoon bent – zal dit je helpen een kleine groep hechte vrienden op te bouwen in plaats van te streven naar het hebben van zo veel mogelijk vrienden. Dit is echter iets dat je met de tijd steeds meer doorkrijgt.

Je verdient het om gewaardeerd en gerespecteerd te worden

Vuurvliegjes

 

Dit is een essentiële regel die je nooit moet vergeten: je weet al wat je verdient en om jezelf op de eerste plaats te zetten en je gevoel van eigenwaarde te onderhouden, weet je dat je het verdient om door de mensen om je heen gerespecteerd te worden.

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar als je niet in eerste instantie in staat bent om van jezelf te houden, dan kunnen anderen je heel makkelijk misleiden en manipuleren om hun wensen en hun motivaties na te streven, zelfs tot op het punt waarop je je eigen geluk aan de kant zet.

Dit heeft totaal geen zin. Verdedig dat wat van jou is, verdedig je eigen karakter, je eigen ruimte en je persoonlijke waarden. In dit leven verdient iedereen het om gerespecteerd en gewaardeerd te worden.

 • Ouders moeten hun kinderen erkenning en respect geven, zodat ze op gelukkige en emotioneel veilige wijze kunnen opgroeien. Hierdoor zullen kinderen in staat zijn een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen.
 • Om gelukkig te zijn is het ook nodig dat je partner respect voor je heeft en van je houdt. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen. In een relatie moet echter de liefde, het respect en de waardering van twee kanten komen om de relatie gelukkig en stabiel te houden.
 • Niemand is egoïstisch als hij zegt dat hij respect van anderen nodig heeft. Je verdient het respect van je familie, vrienden, collega’s en natuurlijk je partner.

Bovendien zul je door te leren jezelf te respecteren ook in staat zijn respect te hebben voor anderen in je leven. Dit komt doordat je goed weet hoe je zelf behandeld wilt worden.

Gelukkig zijn is een levenslang doel

Gelukkig zijn is een levenslang doel

Wellicht droom je in dit leven van een groter huis, een aantrekkelijke partner die nederig en attent is en een geweldige baan. Naast deze dromen zou je echter vooral altijd gelukkig moeten zijn met hetgeen het leven je brengt.

Misschien zal je niet in staat zijn al je dromen te vervullen, maar geluk is niet een tastbaar iets. Het is een gevoel dat gebaseerd is op momenten, mensen en ervaringen.

Probeer je leven simpelweg te leiden met open ogen en een open hart. Geniet op de meest fundamentele manier mogelijk van het hier en nu.

Je houding

 • Het maakt niet uit of je momenteel vrijgezel bent of geen honderden vrienden hebt. Wees gewoon lief tegen jezelf en leer de mensen die je werkelijk gelukkig maken te tellen op één hand.
 • Het leven is niet altijd makkelijk en soms verschijnen er hindernissen op je pad. Daarom is ook je houding in en naar het leven een belangrijk aspect waar je op moet letten.
 • Je houding is namelijk een van de belangrijkste dingen die je in jezelf draagt. Je houding stelt je in staat het leven moedig en optimistisch tegemoet te zien.
 • Een positieve houding stelt je in staat de dingen te zien zoals ze zijn, met de kennis dat er inderdaad negatieve dingen op je pad kunnen komen, maar dat er daarentegen echter ook zoveel moois in het leven is waar je van kunt genieten. Probeer dus gelukkig te zijn in je dagelijkse leven. Je weet dat je door dit gevoel tegen te gaan en te blijven hangen in gevoelens van wrok, jezelf alleen maar opsluit in je ongeluk.

Je moet leren om naar de horizon te kijken met hoop, jezelf op de eerste plaats te zetten en om met eenvoud en nederigheid te houden van al het mooie om je heen én van jezelf. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.