Het geheim achter gelukkige relaties

Liefde als koppel begint bij jezelf. Omdat we niet kunnen geven wat we niet hebben, moeten we leren onszelf lief te hebben om de ander lief te hebben.
Het geheim achter gelukkige relaties

Laatste update: 27 april, 2019

Wat is het geheim van gelukkige relaties? Ten eerste is onze primaire taak is om het leren zien, liefhebben en waarderen van het meest kostbare wat we hebben: onze essentie.

In dit artikel delen we het geheim van de intimiteit van gelukkige relaties.

Zijn mensen niet apart? Zovelen van ons brengen hun leven door in een krankzinnige race tegen de klok, helemaal ondergedompeld in hun dagelijkse routines en bezig met duizend-en-één dingen tegelijk.

Vervolgens in hun vrije tijd laten ze zich afleiden door televisie te kijken, op Facebook te gaan, zich te omringen met mensen of geluid of in het ergste geval met een verwarrende puinhoop van alcohol en drugs.

In deze immense draaikolk waarin we alleen maar doen en niet gewoon zijn, verliezen we het meest belangrijke uit het oog – niet aan de buitenkant, maar juist aan onze binnenkant.

Gelukkige relaties beginnen in de kindertijd

Wanneer je voor jezelf wegrent

Sommige mensen vinden het erg angstaanjagend om alleen te zijn. Dit zijn vooral mensen die alles opofferen om maar in gezelschap te verkeren, zelfs de kwaliteit van hun relaties.

Deze angst om alleen te zijn is in essentie een weerspiegeling van een dieper liggende angst, namelijk de angst om in contact te komen met je meest intieme gevoelens. Deze gevoelens zijn doorgaans onaangenaam of pijnlijk.

Om deze gevoelens niet onder ogen te hoeven komen, kiezen deze mensen ervoor zichzelf af te leiden met uiterlijke dingen.

Als je niet luistert naar je emotionele behoeftes of ze niet erkent en als je niet zowel je zwakke punten als je sterke punten onvoorwaardelijk in jezelf accepteert, zul je met een masker op door het leven gaan.

Je doet jezelf voor als iemand die je eigenlijk niet bent en gaat zo op zoek naar mensen die bereid zijn om datgene te accepteren wat jij in jezelf ontkent.

Eenzame vrouw

Een proces dat begint bij de geboorte

Mensen worden niet geboren als emotionele zombies. Baby’s beoordelen hun eigen emoties niet, ze voelen deze emoties gewoon en uiten ze. Helaas kunnen kinderen gedurende het socialisatieproces worden genegeerd, gekwetst of misbruikt.

In dit geval is het enige wat ze kunnen doen om emotioneel overeind te blijven staan de pijn die ze voelen diep begraven in hun onderbewustzijn. Een jong kind is namelijk afhankelijk van anderen om zichzelf waardevol, geliefd en gerespecteerd te voelen.

Wanneer deze kinderen echter volwassen worden, moeten ze zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun emotionele welzijn. Ze moeten dan zelf zoeken naar een manier om de wonden uit hun verleden te helen en in de behoeften van hun innerlijke kind te voorzien.

Als ze dit namelijk niet doen, of als het ze niet lukt, zullen ze met een innerlijke leegte leven. Deze leegte zullen ze dan proberen op te vullen met oppervlakkige of onoprechte relaties.

Gelukkige relaties zijn mogelijk

Authentieke liefde

Als je moeite hebt met je eigen gevoelens, dan is de meest belangrijke taak die je moet volbrengen het leren zien, liefhebben en waarderen van je meest waardevolle bezit, namelijk je eigen essentie.

Hoe meer je leert van jezelf te houden, des te groter je verlangen zal zijn om je liefde te delen met anderen. Oprechte liefde is namelijk van nature expansief.

Deze golf die ineens over je heen komt is niet te stoppen en dus is het onvermijdelijk dat je je nieuw ontdekte liefde in jezelf zult willen delen met de mensen om je heen.

Deze liefde deel je niet met een masker op en een leegte van binnen, maar met vervulling en authenticiteit.

Ons vermogen om lief te hebben uitbreiden

De reden waarom mensen relaties aangaan met anderen is om te kunnen leren, groeien, liefhebben en genieten met wederzijds gezelschap.

Je ware missie in dit leven op deze aarde is per slot van rekening het vergroten van je vermogen om jezelf net als anderen lief te hebben.

Wanneer je dit eenmaal leert te begrijpen en je begint te leven voor het doel van je missie, zul je erachter komen dat oprechte en onvoorwaardelijke liefde de mooiste schat is die je maar kunt vinden.

Materiële rijkdom, genot, succes, of bezittingen kunnen de ware vervulling die oprechte onvoorwaardelijke liefde voortbrengt niet vervangen. Je moet beginnen door jezelf te accepteren om wie je bent en van deze ik te leren houden.

Door van jezelf te houden, zal er aan beide kanten in je relaties met anderen sprake zijn van de veiligheid en het vertrouwen waar je naar op zoek bent bij de mensen in je omgeving.

Moeder met kind

Het delen van de liefde voor onszelf met je partner

Probeer om in plaats van op zoek te gaan naar het krijgen van liefde van anderen, of dit zelfs te eisen, de liefde die je voor jezelf voelt te delen met je partner en andere mensen die dichtbij je staan. Ironisch gezien zul je deze personen dan juist datgene geven wat ze altijd hebben gewild, maar niet in staat waren om te geven.

Zelfverlating en het afwijzen van jezelf zijn enkele van de grootste oorzaken waardoor relaties mislukken. Door oprecht van jezelf te leren houden zal niet alleen jij gelukkiger worden, maar zul je ook in staat zijn gelukkige relaties op te bouwen en dit geldt vooral in de liefde. 

Het is een van de geweldigste gevoelens om verliefd te zijn, maar je kunt een ander niet geven wat je zelf niet hebt. Zolang je niet leert van jezelf te houden, zul je ook niet in staat zijn van iemand anders te houden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.