Feng shui om harmonie in je huis te brengen

Met een paar op feng shui gebaseerde veranderingen, krijg je een betere energiestroom in je huis en maak je het een prettige en gezellige plek. Probeer het eens!
Feng shui om harmonie in je huis te brengen

Laatste update: 27 januari, 2019

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord over feng shui en hoe het kan helpen de balans in je huis te verbeteren.

Sommige principes van feng shui zijn erg moeilijk toe te passen in stadsappartementen of oude woningen. Echter kan je andere richtlijnen makkelijk gebruiken om grote verbeteringen te zien.

Leer hier hoe feng shui je kan helpen je huis een harmonieuze, prettige en gastvrije plek te maken met een paar makkelijke veranderingen. 

Wat is feng shui?

Feng shui is een oude Chinese methode om je omgeving te organiseren (huis, kantoor etc.) Door eeuwenoude wijsheid om de harmonie en balans te verbeteren in de omgeving van de persoon. 

Om feng shui te bereiken, komen de volgende elementen van pas:

  • Meubilair
  • Verlichting
  • Ventilatie
  • Muurkleur
  • Spiegels en andere decoratieve elementen
  • Andere factoren die moeilijk zijn om te veranderen, zoals de locatie van het gebouw.

Hieronder hebben we het over de sleutels om feng shui toe te passen in jouw omgeving en hoe je de voordelen hieruit kan halen, zowel voor je gezondheid als voor je geest.

Je voordeur

houten voordeur

De voordeur van je woning is erg belangrijk. Het is het symbool van welkom in je huis en dient tevens om gasten mee te ontvangen.

Hij hoort groot, stevig en licht van kleur te zijn, een deur die helemaal geopend kan worden en een vrij pad heeft naar de eerste kamer van het huis. 

Licht is energie

Er moet licht zijn in je woning, of het nu natuurlijk is of door middel van elektriciteit. Voor een warme en plezierige omgeving is dit erg belangrijk. Wanneer het mogelijk is, kies dan altijd voor natuurlijk licht en grote ramen. Wanneer dit niet mogelijk is, gebruik dan lampen, kaarsen en andere lichtelementen.

Aan de andere kant moet je voorkomen dat er licht in de slaapkamer is gedurende de nacht, want dit kan je slaap verstoren.

Badkamer

licht gekleurde badkamer

De badkamer moet altijd op een discrete locatie zijn. Met andere woorden: deze moet niet zichtbaar zijn vanuit de gang, keuken of woonkamer. 

Kijk aandachtig naar de deuren en de manier waarop deze openen. Overweeg om kamerschermen of gordijnen te gebruiken om ze te verbergen, wanneer ze zichtbaar zijn vanuit de woonkamer.

Een ander fengshui-detail is dat de wc-bril altijd naar beneden moet zijn. Dit is meer dan alleen een esthetisch probleem. Het gaat om de energiestroom die kan leiden tot een financieel verlies.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer

De keuken

Je keuken is een erg belangrijk onderdeel van je huis. Hij symboliseert je gesteldheid en de aanwezigheid van familie. 

Het transport van voeding, water en vuur is namelijk een essentieel proces voor een goede gezondheid. Daarom moet het fornuis ver van de gootsteen vandaan zijn om de juiste afstand tussen deze twee tegenstrijdige krachten te creëren.

Daarnaast moet je proberen te vermijden dat degene die aan het koken is, met zijn rug naar de ingang van de keuken staat. 

Uiteindelijk is het ook belangrijk om houten elementen, vers fruit en verse bloemen toe te voegen voor leven en kleur in je keuken.

Een harmonieuze nachtrust

Je slaapkamer is bedoeld voor intimiteit en rust en hoort dus geen andere rol te hebben. Het is niet aanbevolen om deze ruimte te gebruiken voor werk. Dit kan de ruimte namelijk uit balans halen.

Hier gaan we de belangrijkste punten voor een gezonde slaapkamer volgens feng shui benoemen:

  • Kies natuurlijke stoffen en materialen, zoals zachte tinten of pastelkleuren. Je kan fellere kleuren gebruiken, zoals rood, maar deze moeten niet de overhand krijgen.
  • Een ander belangrijke punt wanneer het aankomt op je slaapkamer is de manier waarop je bed staat. Het hoofdeinde van het bed moet naar het noorden of naar het oosten wijzen. 
  • Voorkom spiegels die reflecteren op het bed
  • Ondanks dat het handig lijkt om dingen onder je bed op te bergen, kan het nachtmerries of slaapproblemen veroorzaken. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.