5 ideeën voor een minimalistisch huis om zelf te proberen

Een minimalistisch huis is erop gericht om alleen de essentiële dingen die je nodig hebt in je leven te hebben, om zo de schoonheid van dingen te waarderen en om onze aandacht te kunnen focussen, wat moeilijk kan zijn als we te veel decoraties hebben.
5 ideeën voor een minimalistisch huis om zelf te proberen

Laatste update: 28 april, 2019

Minimalisme is een van de meest geaccepteerde stijlen van de huidige designtrends. Als je wilt weten waar dit over gaat of als je een van de belangrijkste concepten ervan bij je thuis wilt uitproberen, dan zijn deze ideeën voor een minimalistisch huis misschien erg nuttig voor je. 

Waaruit bestaat een minimalistisch huis? Minimalisme is een architecturale trend. Zoals de naam doet vermoeden, is het gericht op het hebben van het noodzakelijke minimum van de benodigdheden.

Ludwig Mies van der Rohe, een bekende 20e-eeuwse Duits-Amerikaanse architect, was de eerste die dit idee promootte. Eén zin van hem in het bijzonder is genoeg om de essentie van deze trend samen te vatten: “Minder is meer”.

Minimalistische huizen vallen op door hun eenvoud en hun ongelooflijke vermogen om dingen op te laten vallen dankzij deze eenvoud. Degenen die deze huizen creëren streven naar een harmonieuze en functionele ruimte. Natuurlijk verwaarlozen ze de esthetiek niet. Ze willen eerder onnodige details verwijderen.

Een minimalistisch huis

Minimalisme kan zowel op de buitenkant van huizen als op de binnenhuisinrichting worden toegepast. Als het gaat over binnenhuisarchitectuur benadrukt deze trend ordelijkheid. Elk object heeft zijn eigen plek.

Belangrijkste aspecten van minimalisme

 • Eenvoud.
 • Functionaliteit.
 • Minimale aantal voorwerpen in het algemeen.
 • Het verwijderen van alle objecten die niet essentieel zijn.
 • Natuur en licht spelen een belangrijke rol in het ontwerp.
 • Rechte lijnen en geometrische vormen overheersen.
 • Effen kleurenschema’s overheersen, vooral in neutrale kleuren.

Om deze doelen te bereiken maken minimalistische huizen gebruik van hout, glas, roestvrij staal, chroom, marmer en graniet. Als het gaat om decoratie, dan zijn natuurlijke opties zoals hout en steen de belangrijkste materialen die gebruikt worden.

5 geweldige ideeën voor een minimalistisch huis

Nu we de belangrijkste aspecten van minimalisme uiteen hebben gezet, kunnen we nu verder gaan met een paar ideeën voor een minimalistisch huis. Je kunt deze in gedachte houden voor een toekomstig project. Je kunt ze ook nu toepassen in je huis om het beste uit deze trend te halen.

1. Ruim alles in je kamer op

Een opgeruimde kamer in een minimalistisch huis

Orde is essentieel bij minimalisme. Het is dus het beste om te voorkomen dat er kleding rondslingert of overal in de kamer hangt. Ontwerp je kamer op basis van dit basisprincipe: als je een foto van jezelf neemt in je kamer zou je op de achtergrond alleen de essentiële dingen voor deze kamer moeten kunnen zien.

De belangrijkste bondgenoten om dit doel te bereiken zijn grote kledingkasten, het liefst ingebouwd. Er zal minstens ook één ladekast nodig zijn. Deze zijn te vinden in prachtige ontwerpen.

Tenslotte, als je nachtkastjes met grote laden kunt bemachtigen, dan zou dit ideaal zijn. Probeer onnodige kleden en foto’s te vermijden. Bloemenprints voegen in deze context ook niet veel toe.

2. Witte gordijnen maken het ruimtelijk

Zoals we al zeiden is minimalisme een sobere stijl. Het is dus logisch dat het profiteren van natuurlijk licht een van de belangrijkste doelen is. Hiervoor kun je, net als grote ramen, gebruik maken van witte gordijnen van doorschijnende stoffen.

In tegenstelling tot donkere kleuren hebben lichte tonen de neiging om een gevoel van ruimte en licht te geven aan een kamer. Een ander detail dat je kunt toevoegen is een grote spiegel. De reflectie creëert namelijk een effect waardoor de ruimte merkbaar groter lijkt.

3. Streef naar een praktische badkamer

Een praktische badkamer in een minimalistisch huis

Sommige van de aspecten die we bij de vorige ideeën voor een minimalistisch huis hebben genoemd, kunnen in badkamers nog een stap verder worden genomen. Denk hierbij aan het binnenlaten van natuurlijk licht, de nadruk leggen op de functionaliteit van objecten en het gebruik van lichtgekleurde, schone items.

Een goed advies voor badkamers is om schuifdeuren te gebruiken. Deze besparen namelijk veel ruimte. De sleutel om goed gebruik te maken van de ruimte is een goede indeling. Probeer je aan geometrische lijnen te houden.

Enkele andere goede ideeën

 • Gebruik grote spiegels.
 • Gebruik geometrisch gevormde wasbakken en baden.
 • Neem wit als je basis met wat details in kleur.
 • Voor de decoratie gebruik je materialen zoals hout en steen.
 • Zorg dat je dingen op kunt bergen in bijvoorbeeld laden of rieten manden.

4. De keuken van een minimalistisch huis

Het volgende idee voor een minimalistisch huis gaat over de keuken. In keukens zijn de hoofdkleuren grijstinten met geometrische meubelen. Aluminium, marmer en graniet zijn geweldige materialen om het gewenste effect te bereiken.

Werkbladen worden veel gebruikt in minimalistische keukens. Ze hebben het voordeel dat je er elektrische apparaten onder kunt zetten en hierdoor veel ruimte bespaart. Hetzelfde geldt voor de koelkast. Het tegen de muur zetten werkt prima. Nogmaals, ook hier moet natuurlijk licht maximaal worden gebruikt.

5. Ruimte voor iedereen in de woonkamer

Grote ramen in een minimalistisch huis

Evenals het volgen van dezelfde principes als voor de vorige kamers, moet je proberen niet te veel meubilair te hebben in minimalistische woonkamers. Grote ramen zijn een belangrijk kenmerk, evenals veel lampen.

Sterke kleuren gecombineerd met neutrale kleuren zijn toegestaan maar moeten subtiel gebruikt worden. Dit kan een meubelstuk zijn, of een bank of schilderij. De sleutel hier is om het niet te overdrijven.

Aan de andere kant moet je onnodige tapijten en decoraties vermijden. Technologie is meer dan welkom. Moderne televisies geven een onderscheidende uitstraling aan de hele kamer. Omdat het functionaliteit is die je nastreeft is het een geweldig idee om ze te combineren met geluidsapparatuur om te kunnen genieten van een goede film.

Hoewel ze niet veel nodig hebben vragen dit soort huizen je om je creativiteit en verbeeldingskracht aan het werk te zetten. Deze suggesties voor een minimalistisch huis kunnen je de eerste ideeën geven. Denk nu na over je smaak en ga aan het werk! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.