8 manieren om oude banden te gebruiken

Oude banden kunnen gebruikt worden om verschillende decoratieve dingen voor thuis mee te maken. Wil je dit eens proberen? Ontdek 8 interessante ideeën.
8 manieren om oude banden te gebruiken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Oude banden zijn items met veel potentieel. Het hangt allemaal af van je vindingrijkheid en je vermogen om je voor te stellen wat je ermee zou kunnen maken. 

Banden zijn gemaakt van een slijtvast materiaal (elastisch polymeer), beter bekend als rubber. Ze kunnen helemaal versleten en niet meer bruikbaar voor een voertuig zijn, maar je kunt ze daarom nog steeds gebruiken voor andere dingen.

Rubber is een materiaal dat natuurlijk of synthetisch kan zijn. Het natuurlijke rubber wordt gewonnen uit rubberbomen, of Hevea bomen, die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Ook kan het verkregen worden uit de latex van planten. Synthetisch rubber is afgeleid van aardolie.

Vanwege de elasticiteit en ondoordringbaarheid is het een vaak gebruikt element in de industrie. Na het herkennen van de veelzijdigheid en duurzaamheid is men begonnen met het te recyclen en te gebruiken als grondstof voor veel andere producten.

Kan het herbruikt worden voor het huis? Ja natuurlijk kan dat! Het heeft wel meer dan één gebruik. Met het doel om vervuiling te verminderen doordat ze niet meer voor voertuigen gebruikt kunnen worden zijn er honderden ideeën om oude banden thuis opnieuw te gebruiken.

De beste ideeën om oude banden te gebruiken

In werkelijkheid zijn er vele manieren om oude banden te recyclen. De meest gebruikelijke is om het te vermalen, het te snijden of de stukken uit elkaar te trekken om er bijvoorbeeld het volgende van te maken:

  • Snelwegen
  • Tapijten
  • Synthetisch gras
  • Speeltuinen
  • Hardloopbanen
  • Beschermende stootkussens voor boten

Gezien het feit dat veel mensen hiervan al gebruik maken hebben we nog een aantal ideeën waar je plezier van kunt hebben zonder de banden in stukken te hoeven trekken of te vermalen. Ben je er klaar voor om deze in de praktijk te brengen? Leef je uit en breng je creativiteit naar een hoger niveau!

1. Schommels

Een schommel van oude banden

Wil je iets leuks voor thuis hebben zonder al te veel geld uit te geven? Een leuk idee is om van oude banden een schommel voor de kinderen te maken.

Koop een touw in welke kleur je maar wilt en verf de banden met spuitverf. Hang het vervolgens aan een boom met dikke takken zodat het goed blijft hangen en veilig is. Als extra maatregel raden we je aan om de binnenkant van de oude banden te bekleden met een stof, zodat de banden niet direct in contact komen met je huid wanneer je erop gaat zitten.

2. Zandbak

Voor kinderen die nog te klein zijn voor de schommel hebben we een ander idee voor je om te maken waarin ze kunnen spelen. Wat dacht je van een zandbak?

Deze zandbak is makkelijk om te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de oude banden te wassen, te drogen en te verven in welke kleur je maar wilt. Vul ze vervolgens met zand en zet ze in de schaduw. Deze zandbak zal ongetwijfeld de favoriete plek van je kind worden.

3. Plantenbakken

Plantenbakken van oude banden

Vanwege hun vormen en afmetingen zijn oude banden uitstekend om je tuin te versieren. Bovendien beschadigt water ze niet omdat ze heel duurzaam zijn. Ze zijn daarom perfect voor het kweken van verschillende soorten planten.

Kies je favoriete kleur spuitverf en beschilder je nieuwe plantenbakken. Als je wilt kun je ze ook gewoon in de oorspronkelijke kleur laten en je plantjes erin zetten.

4. Lijst voor een spiegel

Een oude band van een auto is niet de beste optie voor een mooie spiegel. De dunne banden van een fiets kunnen echter gemakkelijk gebruikt worden voor dit interessante knutselwerk.

Was gewoon de band en probeer het om de spiegel te doen. Vervolgens kun je een laag transparante vernis gebruiken zodat het zwarte van de band gaat glanzen.

Je kunt het ook met een verf sprayen in bijvoorbeeld goud, brons of een andere kleur. Daarna moet je op zoek naar een spiegel die erin past, deze bevestigen en klaar is Kees.

Om het goed te bevestigen kun je verschillende punten industriële lijm toevoegen aan de binnenkant van de band.

5. Bed voor je huisdier

Bed voor je huisdier van oude banden

Het is niet nodig om veel geld uit te geven aan een mooi bed voor je huisdier. Oude banden hebben een perfecte vorm om er een uitnodigend en mooi bed van te maken. Het enige wat je nodig hebt om het te maken is een kussen waarmee je de band van binnen vult. Versier het vervolgens zoals je wilt.

6. Vuilnisbak

Het samenvoegen van verschillende oude banden kan een leuke vuilnisbak maken. Hoe het eruit gaat zien kan natuurlijk variëren, afhankelijk van hoe creatief je bent.

Het basisidee bestaat uit het stapelen van drie oude banden, de een op de andere, zodat je een diepe bak krijgt. Doe vervolgens een vuilniszak aan de binnenkant zodat je het afval er makkelijker uit kunt halen.

7. Koffietafel voor buiten

Koffietafel van oude banden

Deze decoratie gemaakt met oude banden is zeer stijlvol. Er zijn zeker veel mensen die dit materiaal hergebruiken om er hun tuin of terras mooier mee te maken, met zelfgemaakte meubels en tafels.

Leg de ene band op de andere en schilder het naar wens. Doe er vervolgens een blad op (gemaakt van plastic, hout of een ander materiaal naar keuze) om je tafel af te maken.

8. Buitenbanken

Om te genieten van familiereünies in je tuin of buitenruimte kun je een aantal comfortabele banken maken met oude gerecyclede banden.

Voeg verschillende banden samen, afhankelijk van het aantal banken dat je wilt maken. Over het algemeen heb je er twee nodig voor iedere bank. Schilder ze zoals je wilt en vul ze daarna met kussens.

Zoals je ziet zijn oude banden geen afval. Er zijn veel manieren om er nuttige en decoratieve objecten van te maken. Word enthousiast en maak je eigen creaties! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.