Hoe kan je oude katoenen T-shirts recyclen?

Het hangt een beetje af hoe handig je bent in naaien of van wat je precies nodig hebt. Met oude katoenen T-shirts die je niet meer draagt, kan je echter heel wat doen. We tonen je hoe je ze kan recyclen.
Hoe kan je oude katoenen T-shirts recyclen?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben allemaal wel een aantal oude katoenen T-shirts die we eigenlijk niet meer gebruiken en zouden kunnen recyclen. Ze passen uitstekend bij de meeste jeans. Als je kiest voor een iets meer gedurfde stijl, kan je ze eigenlijk ook op een rok dragen.

De stof kan echter versleten raken of het shirt verliest zijn kleur. Na verloop van tijd zullen we ze bijna altijd niet langer gebruiken. We vervangen ze dan door nieuwe T-shirts. De oude T-shirts recyclen, is goed echter voor je portemonnee en het milieu!

Het is helemaal niet nodig om ze gewoon te laten liggen. We hoeven ze ook echt niet weg te gooien, want we kunnen dit materiaal nog op een heel handige manier gebruiken. Met een beetje tijd en creativiteit kunnen we ze omvormen tot interessante accessoires en hulpmiddelen die we altijd kunnen hergebruiken.

Ben je er klaar voor?

1. Oude T-shirts recyclen als winkeltassen

We moeten er echt mee ophouden plastic zakken te gebruiken wanneer we naar de supermarkt gaan. Tassen van stof zijn dan een milieuvriendelijke keuze. Ze zullen binnenkort het materiaal vervangen dat vervuilend is en al veel schade berokkend heeft aan het milieu.

Je hoeft echter geen stoffen tas te kopen. Wat denk je van het idee om de stof te gebruiken waarvan je oude T-shirts gemaakt zijn?

Het is erg gemakkelijk!

 • Knip de mouwen af. Naai dan het shirt aan de onderkant dicht met de naaimachine. Als je dat wenst, kan je de bovenkant wat wijder maken om de tas gemakkelijker te kunnen vullen.
 • Natuurlijk ben je vrij om de stof te knippen zoals je wil. Alles hangt af van je creativiteit.

2. Een haarband

Een oud T-shirt recyclen als haarband

In de winkel vind je allerlei soorten haarbanden. Je kan ze gebruiken om je haarstijl te verzorgen of je look te veranderen.

Besteed echter eens een paar minuten aan dit handwerk. Je kan een mooie haarband maken met de katoenen stof van je oude T-shirts.

 • Knip een stuk van het shirt. Vouw het nu op en maak meerdere stroken.
 • Voeg ze dan samen en maak een vlecht of een knot.
 • Pas daarna de grootte aan de vorm van je hoofd aan.
 • Gemakkelijk toch!

3. Kussens

Oude T-shirts recyclen als kussens

Misschien is de stof van het T-shirt wat verkleurd of versleten. Het materiaal is echter dun en goed te hanteren. Dat maakt het dus een geweldige stof om kussens mee te maken.

Je kan de stof knippen zoals je wil. Kies een vorm die jij leuk vindt. Het enige wat je daarna nog moet doen, is de zijkanten dichtnaaien met de naaimachine.

Deze kussens kan je dan gebruiken om je meubels te decoreren, of als bed voor je huisdier, of wat je ook maar wil.

 • Probeer om kussens in verschillende vormen te maken. Teken de vorm op het T-shirt en knip het dan uit.
 • Je kan het kussen met watten, vodjes of ander zacht materiaal vullen.

4. Oude T-shirts recyclen als sjaals

Oude T-shirts recyclen als sjaals

Met een leuke sjaal kan je je look veranderen. Je hoeft niet veel geld uit te geven om dit doel te bereiken. Het enige wat je nodig hebt, is een klein beetje tijd. Je kan van een oud T-shirt een prachtig accessoire maken.

5. Tapijtjes

Oude T-shirts recyclen door er een tapijtje van te maken

Met stroken van T-shirt kan je tapijtjes maken. Ze zijn een handig decoratief element dat je bij de ingang van een kamer of aan de voet van je bed kan leggen.

Dit is eigenlijk een oude vorm van handwerk. Waarschijnlijk heb je ooit wel eens gezien hoe je grootouders dit deden.

 • Knip het shirt in kleine stukjes.
 • Bind ze dan samen tot je een tapijt hebt dat groot genoeg is.

6. Riemen

Riem van oude T-shirts

Wat moet je eerst doen? Knip verschillende stroken uit de katoenen stof van je oude T-shirt. Hiermee kan je een interessante en mooie riem maken. Je kan deze riem op meerdere manieren gebruiken, als broekriem of als riem voor je portemonnee of handtas.

 • Met de stroken van het shirt maak je een vlecht.
 • Daarna hecht je er een gesp aan vast, zodat je de breedte kan aanpassen.

7. Een keukenschort

Gekleurde keukenschorten

Ben je het ook beu steeds weer vlekken te maken op je kleding tijdens het koken? Haal dan nu die oude T-shirts uit je kleerkast. Gebruik ze om enkele mooie en handige schorten te maken.

 • Uit de voorkant van het shirt knip je de vorm van de schort uit. Met wat extra stof maak je de banden en de zakjes.
 • Je kan het versieren zoals je wil. Voeg knoopjes toe of gebruik decoratieve tekeningen.

8. Een sporttopje

Oude T-shirts hergebruiken als sporttopje

Ben je handig met een naaimachine? Dan zal het je waarschijnlijk wel lukken om enkele oude T-shirts te recyclen en om te vormen tot gemakkelijk zittende sporttopjes.

 • Teken het patroon uit op een stuk papier. Teken het dan over op de stof en knip het uit.
 • Zorg dat je het wat ruimer knipt waar de naad moet komen. Naai het dan dicht.

9. T-shirts recyclen als schoonmaakdoeken

Schoonmaakdoek

Ongetwijfeld is dit de meest eenvoudige manier om oude T-shirts te gebruiken! Je kan heel snel je shirts recyclen en tegelijkertijd geld uitsparen.

Maak er een reinigingsdoek van. Het materiaal is dun, absorberend en ideaal om stof en andere bestanddelen te verwijderen. Je kan ze overal in je huis gebruiken om schoon te maken, in de slaapkamer, de badkamer en in de keuken.

 • Knip de T-shirts in vierkanten en rechthoeken. Als je wil, kan je de randen afzetten met de naaimachine, zodat ze niet zo snel versleten raken.

Nu weet je hoe het leven van je oude kleding verlengen en T-shirts recyclen kan. Je draagt ze toch niet langer. In plaats van ze te laten liggen, kan je ze dus op een handige manier gebruiken. Laat je creativiteit de vrije loop en maak deze interessante handwerkjes! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
 • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
 • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.
 • L Chase N, Dominick GM, Trepal A, Bailey LS, Friedman DB. “This is public health: recycling counts!” Description of a pilot health communications campaign. Int J Environ Res Public Health. 2009;6(12):2980–2991. doi:10.3390/ijerph6122980

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.