Gooi nooit een oude jeans weg

Zakken van een oude jeans kunnen gebruikt worden om handige opbergvakjes te maken waarin je rondslingerende spulletjes kwijt kunt.
Gooi nooit een oude jeans weg

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Van welk merk ze ook zijn, jeans behoren tot een van de meest gedragen en nuttige kledingsstukken in ieders garderobe. Ze lijken wel onverslijtbaar en soms rijst dan ook de vraag: “Wat doe je met je oude jeans?”

Soms is die oude broek of rok nog in zeer goede staat, maar is het model volledig uit de mode. Waarschijnlijk geef je dan ook regelmatig de broeken die je niet meer draagt aan een goed doel of doe je familieleden een plezier met kledingstukken die jij niet langer draagt.

Wist je dat er nog heel wat andere toepassingen bestaan voor oude jeans die je niet langer meer draagt? Methodes die je uitdagen je creativiteit te testen en die je motiveren om milieuvriendelijk met je spullen om te gaan.

Je hoeft niet altijd alles onmiddellijk weg te gooien, je kunt immers voor zo veel spullen in huis een tweede leven creëren waar je nog jarenlang plezier aan kunt beleven.

Het klinkt misschien een tikkeltje ongeloofwaardig, maar met een oude jeans kan je nog heel wat interessante dingen ontwerpen, zoals leuke ideeën om je woning te decoreren of om al je moderne technologie mooi in op te bergen.

Lees gauw verder en ontdek hieronder 10 verrassende ideeën waarmee je een oude jeans nieuw leven kunt inblazen. Je doet vast en zeker inspiratie op om meteen aan de slag te gaan!

1. Een leuke tas of buideltje gemaakt van je oude jeans

Tas van Jeans

Er bestaan heel wat fantastische ontwerpen om van je oude jeans een leuke tas of buideltje te maken.

Knip de jeans in de gewenste afmeting en model van je tas. Gebruik parels, siersteentjes en vrolijke stofjes om je tas te pimpen en een persoonlijke draai mee te geven. Heb je veel tijd, gebruik dan je fantasie om uit verschillende stukken jeansstof een verrassend moderne en hippe handtas te maken.

En waarom niet als het perfecte verjaardagsgeschenk voor je zus of goeie vriendin?

2. Handig tasje om je mobieltje op te laden

Tasje voor Mobiel

Ben je ook altijd op zoek naar een geschikte plek om je mobieltje op te laden? Het is alsof je nooit genoeg plaats hebt op het aanrecht of ergens in de hoek van de kamer om je mobiel met een gerust hart achter te laten.

Een praktische en leuke manier om dit probleem op te lossen, is een handig hangertje maken uit een oude achterzak van je jeans. Je hoeft er enkel voor te zorgen dat je een stevige ophanglus bevestigt en je kan meteen je telefoon veilig opladen.

Dus nooit geen rondslingerende mobiel meer:

  • Op het aanrecht in de keuken
  • Op de rand van een tafeltje in de slaapkamer
  • Of in de hal

3. Decoratieve muurorganizer

Muuropberger

Heb je jarenlang je oude jeans opgespaard, dan kun je aan de slag om deze originele muurorganizer te maken waar je vast en zeker heel wat bewondering mee oogst. Je krijgt een leuk effect als je verschillende modellen en kleuren door elkaar heen gebruikt. Naai de verschillende zakken op een effen en stevig stuk textiel.

Je hoeft dan enkel nog een grote lus te bevestigen om de organizer op te hangen boven je bureau, in de hal of in je hobbykamer. Je hebt er meteen een hippe opbergplaats bij waar je heel wat kleine spullen en pennen kunt in opbergen.

4. Flessenhoes van jeans

hoes

Wil je de traditionele fles lekkere wijn verpakken op een nieuwe en originele manier? Ga dan aan de slag met je oude jeans en verras iedereen met deze moderne en leuke verpakking voor een traditioneel geschenk. Vooraan in het kleine zakje is er bovendien nog ruimte voor een leuke attentie, zoals een flessenopener of een hartige snack.

5. Een schort van je oude jeans

Schort van Jeans

Van een oude afgewassen jeans die groot genoeg is, maak je een heel leuk huishoudschort.

Knip eerst de jeans in stukken en ontwerp een mooi huishoudschort naar keuze. Houd in de gaten of je de gepaste maat maakt als je de jeans in stukken knipt. Heb je geen jeans die groot genoeg is, dan kun je ook makkelijk verschillende stukken stof aan elkaar vastnaaien tot je de gewenste maat hebt.

Is het ontwerp van het voorpand zoals je in gedachten had? Werk dan het schort verder af met een lint en versier hem met oude knoppen, lintjes en vrolijke stukken textiel.

6. Gepimpte notitieboekjes

Notitieboekje met Jeans

Een jeansmotief is altijd hip en modern en daarom een ideale hoes om je schriften en notitieblokjes mee te versieren en beschermen. Knip eerst het gepaste formaat stof uit je oude jeans en gebruik een goede kwaliteit lijm om je schriften een persoonlijke draai te geven.

7. Organizer voor multifunctioneel gebruik

Opbergmand

Gebruik je oude broeken om verschillende formaten opbergmanden te maken. Je gebruikt ze in de badkamer om gastendoekjes in op te bergen of op je bureau om rondslingerende pennen en spullen een plekje te geven. En waarom geen extra groot formaat om je slipjes of sokken netjes op te bergen?

Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om meer ruimte in je badkamer te creëren

8. Minitasje voor je iPod of mobieltje

Hoes voor Mobiel

Door stukjes broekspijp los te knippen, maak je in een snel tempo handige kleine zakjes waarin je spullen kwijt kunt die je anders zo makkelijk verliest. Ze zijn in een oogwenk klaar: het onderste gedeelte dicht zomen en dan hoef je enkel nog een draaglusje te bevestigen.

9. Portemonnee

Portemonnee van Jeans

Uit de zakken van je jeans of kleine lapjes stof maak je de leukste portemonnees. Je kan er al je muntstukken in kwijt en het is makkelijk op te bergen, zodat je het altijd bij de hand hebt.

Laat je fantasie dus de vrije loop en bedenk de mooiste versieringen met pareltjes, knopen, gekleurde ritsen of geborduurde bloemen die je met het strijkijzer kunt bevestigen.

10. Jeans voor je huisdier

Hond met Pakje van Jeans

Wat denk je ervan om je jeans aan je geliefde huisdier te geven? Het vraagt iets meer naaiwerk, maar ga aan de slag met je naaimachine op een regenachtige zondag en ontwerp een uniek jasje voor je hond of kat.

11. Kussens

Jeanskussen

Vernieuw je oude kussens door ze in een nieuw jeansjasje te stoppen. Naai lapjes stof met verschillende tinten aan elkaar. Combineer dit met andere leuke motiefjes of gelijk welke soort decoratie bij je interieur past.

Ben je er klaar voor om met je oude jeans aan de slag te gaan? Kies dan uit een van deze vele creatieve ideeën en laat je huisgenoten en vrienden versteld staan van je verrassende ontwerpen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Muñoz, G. (2017). 3 manualidades fáciles para Halloween.
  • cositasconmesh@gmail.com, C. © 2016 cositasconmesh. (2015). Manualidades ingeniosas con tapas de botellas.
  • Bermudez, S. (1994). Tijeras, aguja y dedal: elementos indispensables en la vida del bello sexo en el hogar. Historia Crítica.
  • García, M. A., & Hombrados, M. I. (2002). Intervención psicosocial con personas mayores: los talleres de ocio como recurso para incrementar su apoyo social y control percibidos. Intervención Psicosocial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.