Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou?

In dit artikel zullen we je de betekenis laten zien van de kleuren van je kleding en hoe dit eenvoudige aspect veel over jou kan zeggen.
Wat zeggen de kleuren die je draagt over jou?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De betekenis van de kleuren die je draagt heeft veel meer effect op ons dagelijks leven dan je misschien denkt. Geloof het of niet, iedereen associeert elke kleur en tint met bepaalde gevoelens en ideeën. 

De psychologie van kleur

Dit onderzoeksgebied onderzoekt hoe kleuren ons beïnvloeden. Ze kunnen immers onze perceptie, onze gevoelens en zelfs onze emoties veranderen.

Bovendien hebben kleuren de kracht om ons geheugen en onze aandacht te verbeteren. Ze hebben ook grote invloed op ideeën en voorstellingen die we van bepaalde dingen hebben.

De psychologie van kleur is een vakgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is. Als je de achtergrond van de betekenis van kleuren echter kent kun je hiervan profiteren.

Het is belangrijk dat je weet hoe je je voelt of wat het is dat je iedere dag wil bereiken. Op die manier kun je bepalen welke kleuren die je draagt het beste zijn voor jou!

Gebruik kleuren en doe er je voordeel mee

Wat zeggen de kleuren die je draagt

Hoewel het misschien vreemd lijkt dat we niet alleen verbaal communiceren, door hoe we ons kleden en met de kleuren die we kiezen communiceren we ook indirect.  Door middel van kleding laten we onze emoties zien en wie we werkelijk zijn.

Laten we eens kijken naar de betekenis achter verschillende kleuren.

De betekenis van kleuren

Kleuren beïnvloeden je emoties en mentale toestand. Daar komt bij dat ze ook inwerken op je geheugen. Ze maken bepaalde gevoelens wakker en begeleiden deze.

 • Geel is de kleur van de zon, licht, geluk, optimisme, wijsheid, intelligentie, mentale behendigheid en succes.
 • Rood staat voor vuur, opwinding, passie, betovering, aantrekkingskracht, fixatie en emoties.
 • Lichtblauw weerspiegelt rust en kou, netheid, vriendschap, loyaliteit, ontspanning van de geest en kalmte. Als je deze kleur draagt dan voel je je zekerder en betrouwbaarder.
 • Groen staat voor versheid, vrijheid, genezing, hoop, welzijn en vrede. Alle positieve dingen worden geassocieerd met groen. Dit geldt ook voor geluk. Met de kleur groen kun je jezelf ontwikkelen, vooruitgang boeken en positiever worden.
 • Wit staat voor puurheid, onschuld, licht en vrede. De kleur wit helpt je om alles wat donker en onduidelijk lijkt te verhelderen. Wat deprimerend is wordt opgeheven.
 • Roze is een liefdevolle kleur en wordt geassocieerd met naïviteit en vrouwelijkheid.
 • Grijs staat voor berusting, ouderdom en nuchterheid. Het kan je ook herinneren aan grijze materie of elegantie.
 • Goud is de kleur van rijkdom, glamour, helderheid, wijsheid en luxe.
 • Zilver weerspiegelt adel, onderscheid en geld.
 • Oranje laat stabiliteit, geboorte, ontwikkeling, uitbreiding en rust zien.
 • Paars, de kleur van veranderingen, renovatie, spiritualiteit, meditatie en concentratie. Dit is de kleur die negatieve energie omzet in iets positiefs.
 • Zwart staat voor verleiding, macht, luxe, kracht, mysterie, verdriet en pijn. Zwart is niet altijd een negatieve kleur. Het is ook een prachtige kleur om te dragen en te combineren met andere kleuren.
 • Bruin staat voor luiheid, traagheid en lelijkheid. Hoewel de betekenis niet zo positief is, is bruin een kleur die veel om ons heen voorkomt. Het kan worden geassocieerd met veel dingen.

De kracht van de kleuren die je draagt

Kleuren beïnvloeden ook hoe we gewone en eenvoudige beslissingen nemen. Sinds onze geboorte hebben we allemaal wel een favoriete kleur. Bijna alle dingen zijn er in verschillende kleuren. Dit is een groot voordeel!

Houd er echter rekening mee dat je favoriete kleuren die je draagt niet altijd de kleuren zijn die je voor een bepaald object zou kiezen. Wees er ook van bewust dat de kleur niet altijd goed bij alles past.

De kracht van de kleuren die je draagt

Context is belangrijk om kleuren te interpreteren en te kiezen. Stel je voor dat je een advocaat in een fluorescerend groen pak ziet. Dit zou niet kloppen. We kunnen echter altijd proberen te innoveren en te experimenteren met extravagante en gedurfde kleurencombinaties.

Combineer kleuren volgens je eigen voorkeuren, maar houd rekening met de harmonie van de kleuren. Bijvoorbeeld bruin, goud, geel en oranje staan voor de herfst. Maar bruin gecombineerd met grijs en zwart wordt juist heel conservatief en niet erg expressief.

Er zijn kleuren die beter bestand zijn tegen vuil worden, andere kleuren zijn meer geschikt bij hitte, en weer andere zijn perfect als je niet opgemerkt wilt worden.

Als je deze ideeën in gedachte houdt zul je er meer van begrijpen. Door de psychologie van kleuren te gebruiken bij de kleuren die je draagt zal het je helpen benadrukken wat je wilt uitstralen. Het zal betekenis aan kleur geven.

Het is belangrijk te bepalen welk beeld je wilt overbrengen. Dit is helemaal belangrijk als je een bedrijf hebt. Daarom, met behulp van een professionele ontwerper die deze concepten heel goed kent, kun je je bedrijf vertegenwoordigen zoals jij dat wilt. Met kleur kun je mooie dingen bereiken. Misschien zou je een voorlopige analyse kunnen uitvoeren om het doel te bereiken dat jij wilt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.