Zeer strakke kleding dragen brengt gevaren met zich mee

Zeer strakke kleding dragen
Zeer strakke kleding dragen brengt gevaren met zich mee

Laatste update: 09 april, 2018

We weten allemaal dat het dragen van zeer strakke kleding ons figuur beter laat uitkomen. Het geeft ons ook een gevoel van zekerheid over onszelf.

Toch mogen we niet vergeten dat bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ontstaan wanneer we zeer strakke kleding dragen. In dit artikel bespreken we de soorten kleren die we dragen en hoe dit een effect op het lichaam hebben.

De risico’s van zeer strakke kleding

We denken misschien dat dit alleen maar voor vrouwen een probleem is. Maar steeds meer mannen maken zich zorgen om hun uiterlijk en kiezen voor zeer strakke kleding.

Deze strakke kleren kunnen een risico vormen voor onze houding, de bloedcirculatie en de vruchtbaarheid.

We geven je enkele voorbeelden van de gevaren van deze gewoonte.

Infecties

Het meest voorkomende probleem zijn vaginale infecties.

Dit is te wijten aan het materiaal dat gebruikt wordt om lange broeken en ondergoed te maken. Deze soorten stof laten de huid onvoldoende ademen.

Wanneer de hoeveelheid bacteriën en de vochtigheidsgraad hoger zijn dan normaal veroorzaakt dit een verandering in het vaginale zuurgehalte. Het gevolg is dat er zich een infectie ontwikkelt.

Onvoldoende bloedcirculatie

Wanneer kleren erg strak zitten wordt een normale bloedcirculatie belemmerd. Dit probleem treedt meestal op in de benen. Dat komt omdat we urenlang strakke lange broeken dragen.

Het kan ook gevaarlijk zijn om zeer strakke kleding dragen die de buikzone omvat. Problemen die dan erg vaak optreden zijn een prikkend en jeukend gevoel, vermoeidheid en het opzwellen van de ledematen.

Spataderen

kledij

Als we gedurende een lange tijd de gewoonte hebben om “skinny jeans” of andere strakke kleren te dragen, dan worden de aderen zelfs nog meer aangetast. Het resultaat is dat de aderen niet meer in staat zijn om hun taak uit te voeren. Ze kunnen dus het bloed niet naar het hart pompen. Dit veroorzaakt spataderen.

Bovendien krijg je zo benen die bedekt zijn met spinnenaderen.

Problemen met de houding

Sommige vrouwen dragen kleren in een kleinere maat dan ze eigenlijk zouden moeten aantrekken. Ze doen dit om er slanker uit te zien of omdat ze van deze stijl houden.

Jurkjes, bloezen of BH’s die te klein zijn, zorgen voor pijn in de rug en tasten de ruggengraat aan. Bovendien kunnen ze een onjuiste houding van de schouders, de nek en het hoofd veroorzaken.

Slechte spijsvertering

Als je zeer strakke kleding draagt, is de kans groot dat je je na het eten ongemakkelijk zal voelen. Want we moeten toch vaak één of twee knopen van onze broek losmaken. Anders “barsten” we uit de gestikte naden van de stof!

Uiteraard is het beter om niet zo veel te eten. Maar het is ook beter dat je losser zittende kleding draagt. Op die manier wordt je spijsvertering niet aangetast.

Vergeet ook niet dat de maag zich tijdens het eten uitzet en dus meer ruimte nodig heeft. Zit de maag samengeknepen, dan kan je last krijgen van maagzuur, reflux of misselijkheid.

Moeilijk ademhalen

Als je kleding te strak zit, dan zal dit ook de borstkas, de longen en het middenrif erg beïnvloeden. De reden is dat ze zich niet voldoende kunnen uitzetten als nodig is om een goede ademhaling mogelijk te maken.

Wanneer het ademhalingssysteem niet juist werkt, dan kan het lichaam de kooldioxide niet verwijderen. Het gevolg is dat de lichaamscellen vroegtijdig verouderen.

Daarom is het dus echt beter om geen strakke BH’s, bloesjes of T-shirts te dragen die de romp samenpersen.

Cellulitis

kledij

Zeer strakke kleding zal misschien niet rechtstreeks cellulitis veroorzaken. Maar de waarheid is dat deze gewoonte het probleem flink kan verergeren.

Cellulitis vormt zich wanneer vet zich opstapelt in de voornaamste weefsels van de billen en de benen. Wanneer de huid onvoldoende ruimte heeft om op een gemakkelijke manier te bewegen kan het de gifstoffen niet verwijderen.

Let dus goed op welke lange broeken je draagt, als je last hebt van cellulitis.

Problemen met de zenuwbanen

Skinny jeans kunnen een syndroom veroorzaken met de naam meralgia paraesthetica. Je ervaart dan een intens gevoel van prikken en jeuken in de benen. Deze zone zal ook uitermate gevoelig zijn. Meestal treedt dit probleem op in de billen en de spieren.

Het is geen goed idee om gedurende vele uren dezelfde strakke pantalon te dragen. Wees voorzichtig met dit soort zeer strakke kleding.

Spierpijn

Bepaalde kleren belemmeren ons in de vrijheid om sommige bewegingen te maken. Ze kunnen ons een ongemakkelijk gevoel geven.

Als gevolg daarvan lopen we misschien als robotten of we hebben een slechte houding. Na verloop van tijd kan dit spierpijn veroorzaken. Een ander gevolg is spanning of een zwaar gevoel in verschillende lichaamsdelen.

Constipatie

Vaak leggen we de schuld voor constipatie bij de zware maaltijden waarvan we genieten. Maar dat is niet de enige oorzaak.

De kleren die je draagt, maken de situatie nog erger. Wanneer je lange broek of rok te strak zit, dan zijn de darmen niet in staat om goed te werken. Dit veroorzaakt gasvorming en constipatie.

Dit artikel is ook interessant: 8 fruitsmoothies tegen constipatie

Vochtophoping

kledij

Kleren die veel te strak zitten zorgen dat de kuiten en de benen opzwellen. De reden daarvoor is dat het lymfesysteem niet naar behoren kan werken.

Vochtophoping is niet alleen een gevolg van te veel zoutgebruik of onvoldoende water drinken. Ook de strakke lange broeken waarin mensen zich persen kunnen dit veroorzaken.

Enkele tips om het dragen van zeer strakke kleding te vermijden

Je weet nu wat de gevolgen zijn van zeer strakke kleding. Het is dus tijd dat je je kledingkast eens controleert. Je kan zelf deze gezondheidsproblemen vermijden.

We geven je enkele adviezen:

  • Draag je graag strakke lange broeken, kies dan voor leggings. Ze zijn lichter van stof en knellen minder rond de benen.
  • Koop kleren die je passen. De maat van de kleding is niet belangrijk. Vaak is het zelfs beter om niet naar de maat te kijken.
  • Wat betreft ondergoed kan je het best katoenen ondergoed gebruiken. Deze stof zorgt ervoor dat de lichaamszone goed kan ademen zonder infecties te veroorzaken.
  • Soms moet je gedurende vele uren dezelfde kleren dragen (bijvoorbeeld op het werk). Kies in dit geval voor gemakkelijke kleren die niet strak zitten. Je zal je tijdens de dag veel aangenamer voelen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.