8 signalen dat je niet genoeg water drinkt

Je zou 6 tot 8 glazen water per dag moeten drinken om je lichaam in optimale conditie te houden en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Onze lichamen bestaan voor een schokkende 75 tot 80% uit water. Het is daardoor niet verrassend dat water essentieel is voor het grootste deel van onze lichamelijke functies. Leer hoe je kunt vaststellen of je genoeg water drinkt en ontdek 8 veelvoorkomende symptomen van uitdroging.


Genoeg water drinken is een van de belangrijkste gewoontes die je kunt hebben. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is het essentieel voor een goede levenskwaliteit. Als je niet genoeg water drinkt, falen je lichamelijke hoofdsystemen. Dit veroorzaakt op zijn beurt een domino-effect van negatieve reacties.

Geloof het of niet, tussen de 75 en 80% van je lichaam bestaat uit deze vitale vloeistof. Water is essentieel voor een gezond brein en een gezonde bloedsomloop.

Gelukkig is het een natuurlijke bron die altijd binnen ons bereik is en die we zelfs kunnen binnenkrijgen door het eten van verschillende soorten groenten en fruit.

Alhoewel, veel mensen letten niet op hun dagelijkse gebruik en realiseren niet hoe belangrijk het is voor het fysieke en mentale welzijn. Vroeg of laat zullen er symptomen van uitdroging verschijnen, samen met de daaraan verbonden schadelijke effecten.

1. Droge mondDroge Mond

En plakkerig en oncomfortabel gevoel in je mond is een gevolg van een gereduceerde speekselontwikkeling veroorzaakt door uitdroging.

Water drinken werkt als een smeermiddel voor het slijmvlies in de mond en keel, wat essentieel is om deze gezond en ontstekingsvrij te houden.

Lees ook: 7 tekenen dat je onmiddellijk water moet drinken

2. Dorst hebben

Oké, deze lijkt misschien een beetje vanzelfsprekend. Het hebben van dorst is namelijk het meest voor de hand liggende signaal van een lage vochtconsumptie. Het is vaak een symptoom van een kater, omdat alcoholische versnaperingen het lichaam uitdrogen en het energieniveau verlagen.

Je hersenen sturen deze waarschuwingen om het vocht te krijgen dat het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

3. Droge ogenDroge Ogen

Dagelijkse consumptie van water draagt niet alleen bij aan het smeren van de mond en keel, maar ook aan die van de ogen en andere belangrijke delen van het lichaam.

Het tekort aan vocht kan de effectieve zuurstofvoorziening doen afnemen en droogt de traanbuisjes uit.

4. Gewrichtspijn

Ons kraakbeen en onze ruggenwervels, die de gewrichten beschermen, bestaan voor 80% uit water. Hierdoor is je dagelijkse consumptie van water onmisbaar voor het voorkomen van botwrijving en beschadiging van gewrichten.

Wanneer het lichaam van vocht is voorzien, worden je gewrichten gesmeerd en zijn ze gereed om de klappen op te vangen tijdens het dagelijkse leven. Een tekort aan water vergroot het risico op trauma, voortijdige slijtage en chronische aandoeningen zoals artrose.

5. Afname van de spiermassaSpierpijn

Spieren bestaan ook voornamelijk uit deze essentiële vloeistof. Dit betekent dat hoe minder water er in het lichaam aanwezig is, hoe meer verlies in spiermassa er optreedt.

Inname van water, gedurende en na het sporten is essentieel om uitdroging en het verlies van spiermassa te voorkomen. Het houdt de omloop gaande en voorkomt beschadiging als een gevolg van ontstekingen door overbelasting.

6. Toenemend risico op afwijkingen

Het drinken van water is daarnaast een essentiële gewoonte om zuiveringsprocessen te ondersteunen die bijdragen aan het verwijderen van gifstoffen. Zonder deze vloeistof kunnen organen niet goed functioneren. Het immuunsysteem verzwakt zelfs aanzienlijk. Als gevolg is het lichaam vatbaarder voor aanvallen door bacteriën en andere kiemen die serieuze aandoeningen kunnen veroorzaken.

Neem een kijkje naar het volgende artikel: 6 redenen om elke dag komkommerwater te drinken

7. Gevoelens van vermoeidheidVermoeidheid

Het is ook van vitaal belang voor een goede bloedsomloop en optimale zuurstofvoorziening voor cellen door het hele lichaam.

Uitdroging beïnvloedt niet alleen de bloedstroom in de slagaders. Het belemmert ook de zuurstofvoorziening van de hersenen. Dit leidt tot constante aanvallen van vermoeidheid, mentale zwakte en andere gerelateerde symptomen die ervoor zorgen dat je je werk niet gedaan krijgt.

8. Afwijkingen in de spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel leidt onder verstoringen als het niet van genoeg vocht wordt voorzien gedurende de dag.

Water draagt bij aan een goede ontlasting en is nodig voor het verwijderen van afvalstoffen. Het werkt als een bevochtiger voor ingeslikt voedsel en helpt om afvalstoffen te verwerken die het lichaam niet nodig heeft.

Zonder goede vochtvoorziening neemt de dikte van de slijmlaag van de maag af. Dit zorgt voor een verhoogd risico op maagzuur, reflux en gastritis.

Zoals je ziet, speelt water een belangrijke rol in het lichaam. Genoeg water drinken is een gezonde manier om jezelf te beschermen tegen allerlei problemen. Over het algemeen moet je proberen om 6 tot 8 glazen water te drinken, of geniet ervan in je smoothies, thee en biologische maaltijden.

Bekijk Ook