Mentaal sterke mensen en hun 7 karaktereigenschappen

Ondanks dat ze misschien omringd bent zijn slechte persoonlijkheden, geldt voor mensen die mentaal sterk zijn, dat ze vertrouwen in zichzelf hebben en in staat zijn om zichzelf niet te laten beïnvloeden door slechte personen en hun negatieve instelling.
Mentaal sterke mensen en hun 7 karaktereigenschappen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mentaal sterke mensen kennen zichzelf zo goed, dat ze zich niet laten beïnvloeden door anderen. Ze zijn ook degenen die in staat zijn om slim om te gaan met het confronteren van problemen.

Niet iedereen is er klaar voor om verantwoordelijkheid te nemen gedurende zijn leven. Mentaal sterke mensen zijn bestand tegen vele stimuli die hen een richting op duwen waarin ze niet willen gaan.

Eigenschappen van mentaal sterke mensen

schilderij van een vrouw

Je bent misschien zelf wel een mentaal sterk persoon, of je wilt het zijn. Dat is waarom we vandaag ingaan op de 7 karaktereigenschappen van mentaal sterke mensen. Je identificeert je wellicht met enkele daarvan.

Het maakt niet uit in welke levensfase je zit en of je relatief weinig of veel ervaring hebt. Wat ertoe doet, is het verlangen om een beter persoon te zijn, en om te stoppen om omstandigheden, of mensen om je heen, je in een negatieve bui te laten brengen.

1. Ze weten hoe ze ‘nee’ moeten zeggen

Het woord ‘nee’ heeft een erg negatieve lading, en een hoop mensen hebben het er moeilijk mee om ‘nee’ te zeggen tegen diensten of verzoeken die mensen bij ze doen. Dit zorgt ervoor dat mensen zichzelf slecht voelen, wat ze ertoe dwingt om toe te geven aan iets wat ze niet willen doen.

Het is belangrijk dat je leert om ‘nee’ te zeggen, ook al is dat moeilijk. Weigeren om iets te doen maakt geen slecht persoon van je, omdat we allemaal het recht hebben om ‘nee’ te zeggen tegen iets wat we niet willen doen.

2. Falen is de weg naar succes

tekening zwemmende vrouw met duif

Mentaal sterke mensen snappen dat om te leren lopen, je eerst zult moeten vallen, strompelen, kruipen. En dan na veel inzet, zweet en tranen… leer je om te rennen! Dat is waarom je je fouten niet moet ontkennen, of hoe je strompelt en valt. Weet dus dat dit je allemaal naar succes zal leiden.

Ze weten ook hoe ze hun zwakheden kunnen herkennen en ze kunnen iets positiefs zien in alles wat hen tot de persoon die ze zijn maakt. Ze zijn zich ervan bewust dat als ze geen fouten maken, ze niet weten waar het falen in zit en hoe ze moeten verbeteren.

Elk falen is een mogelijkheid.

3. Hun geluk hangt van henzelf af

Een hoop mensen leggen hun geluk in de handen van anderen. Het hebben van een partner laat ons soms denken dat die andere persoon je gelukkig zal maken. Als gevolg zal je nooit gelukkig worden als je alleen bent, omdat je deze grote verantwoordelijkheid altijd in de handen van anderen legt.

Mensen die mentaal sterk zijn, weten dat een individu gelukkig moet zijn met zichzelf en dat de weg naar geluk nooit door anderen moet worden geplaveid. Dat eindigt namelijk nooit goed.

4. Ze zijn niet bang voor angst

Er zijn veel dingen waar we bang voor zijn. We zijn bang voor onder andere:

Angsten die nooit overkomen worden, omdat we niet het lef hebben om ze te confronteren. Als je mentaal sterk bent, weet je dat de enige manier om angst te overwinnen, is om het te confronteren, kijk het recht in de ogen en zet je er overheen. Het negeren levert niets op. De angst zal daar blijven zoals hij is.

5. Ze zijn emotioneel intelligent

Vrouwenhart

Mensen die emotioneel intelligent zijn, gaan niet gewoon akkoord om het met iemand eens te zijn, omdat ze weten hoe ze hun emoties op een correcte manier kunnen uiten. Het is normaal voor mensen om niet te weten hoe ze hun emoties moeten identificeren en dat ze daarom niet weten hoe ze deze moeten uiten.

Dit gebeurt niet bij mensen die mentaal sterk zijn. Ze erkennen dat ze hun emoties herkennen en ze weten hoe ze deze moeten laten zien, in plaats van ze te verstoppen. Dit zorgt er dus voor dat ze erg empathische personen zijn. Ze zijn zeer goed in staat om de gevoelens en emoties van anderen te observeren en te begrijpen.

6. Ze neutraliseren giftige mensen

Giftige mensen komt iedereen tegen in zijn of haar omgeving. Ze nemen anderen hun energie af om zichzelf beter te voelen. Als je echter mentaal sterk bent, weet je hoe je ze kunt neutraliseren, ook al bevinden ze zich in jouw omgeving.

Som kan je simpelweg niet om giftige mensen heen, maar je kunt voorkomen dat hun giftigheid jou beïnvloedt. Dus jezelf leren kennen, op jezelf vertrouwen, leren om ‘nee’ te zeggen en weten hoe je je angsten moet confronteren, zal het moeilijk maken voor giftige mensen om je negatief te beïnvloeden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes soorten giftige relaties die je moet vermijden

7. Veranderingen zijn positief

tekening vrouw met vlinder

We hebben allemaal een diep geïntegreerde angst voor veranderingen, die er dus voor zorgt dat je binnen je comfortzone blijft. Een zeer comfortabele zone, die je niet voorwaarts of achterwaarts brengt, maar die ervoor zorgt dat je op dezelfde plek blijft.

Mentaal sterke mensen weten dat veranderingen altijd positief zijn, ook al ben je nog zo bang. Het moeilijkste deel is altijd om de eerste stap te nemen. Al het andere valt uiteindelijk vanzelf op zijn plek.

Ben jij een mentaal sterk persoon? Zou je het willen zijn?

Deze karaktereigenschappen zijn slechts een paar voorbeelden die je kunt gebruiken om je leven vanaf vandaag te veranderen. Als je geest sterk is, ben jij dat ook. Dit zal alles zoveel beter voor je maken.

Denk aan het feit dat heel vaak niet zo is dat het leven oneerlijk is of dat je simpelweg slechte mensen om je heen hebt. Soms moet de verandering namelijk van binnenuit komen. Een andere kijk op het leven en het voorkomen van sommige dingen kan dus een groot verschil maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Conner, C. S. (2013). Mentally strong people: The 13 things they avoid.
  • Morin, A., & Morin, A. (2015). 13 Things Mentally Strong People Don’t Do. Harper Audio.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.