Zes soorten giftige relaties die je moet vermijden

Als de persoon van wie je houdt ervoor zorgt dat je je de hele tijd schuldig voelt of je niet respecteert, kun je maar beter afstand nemen.
Zes soorten giftige relaties die je moet vermijden

Laatste update: 24 maart, 2017

Laten we het eens hebben over giftige relaties. Je hebt vast wel een idee over wat dat zijn. Het is zelfs mogelijk dat je er een of meer hebt ervaren, dus je weet de enorme emotionele schade die het toe kan brengen aan je gezondheid als je in een relatie terechtkomt met iemand die zijn eigen wensen belangrijker vindt dan die van jou.

Er is iets vreemds dat altijd gebeurt als het gaat om giftige relaties: je weet wat het is, maar je ziet het niet als je er zelf in verstrikt bent geraakt. Waarom niet? Je bent emotioneel te diep betrokken. Liefde en affectie kunnen soms zijn alsof je een blinddoek om hebt, waardoor je de waarheid niet kunt zien.

Dat is waarom we het vandaag willen hebben over zes soorten giftige relaties die iedereen moet kunnen onderscheiden om ze te kunnen vermijden en grenzen te kunnen stellen om zichzelf te kunnen beschermen. We moeten er ook voor zorgen dat we het niet alleen over romantische relaties hebben als het gaat om giftige relaties, want het kan ook voorkomen binnen vriendschappen en familie.

Laten we beginnen.

1. Relaties waarbij alleen één persoon beslist

Huilen

Soms is het makkelijk om je mee te laten slepen in het moment en je partner alle belangrijke beslissingen te laten nemen. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de dingen die jij doet. Je denkt dat ze goed voor je zorgen, maar wees voorzichtig. Als je iemand anders alles laat beslissen, zou het kunnen gebeuren dat zij keuzes voor jou gaan maken.

Laat dit niet gebeuren, of het nu om vriendschap gaat of je romantische partner. Je moet altijd een balans hebben tussen interesses en persoonlijke investeringen. Als een van jullie meer dan de ander doet of voor jullie beiden begint te beslissen, kunnen er problemen ontstaan.

2. Mensen die hun eigen wensen voor die van jou plaatsen

Schreeuwen

“Zo vind ik het gewoon prettiger, dit is wat ik leuk vind, ik hoop dat je…” Mensen die de hele tijd het persoonlijke voornaamwoord “ik” gebruiken, kunnen zeker een van de meest schadelijke personen zijn die je in je leven kunt hebben, wat leidt tot klassieke giftige relaties.

Zij die alleen maar hun eigen wereld zien, kunnen iemand anders nooit gelukkig maken en ze kunnen je ook niet het respect geven dat je verdient. Denk hieraan!

3. Mensen die geen vertrouwen in je hebben

Handen Vasthouden

Mensen die wantrouwen of geen begrip tonen, beschikken ook niet over de emotionele openheid om iemand anders te respecteren en om compassie en empathie te hebben voor anderen. Relaties die gebaseerd zijn op wantrouwen zullen altijd eindigen met jaloezie en misverstanden, waardoor je de hele tijd ruzie blijft maken, wat ten koste zal gaan van je zelfvertrouwenHet is een vicieuze cirkel en het is het niet waard om daar in te blijven hangen.

4. Relaties gebaseerd op dwang

Tranen

“Na alles wat ik voor jou heb gedaan, weiger je nu om dit te doen voor mij?!”
“Als je echt van me hield, zou je nu bij me zijn, dus dit betekent dat je me haat.”
Als je ooit zo’n soort zin hebt gehoord, weet je zonder twijfel hoe verschrikkelijk het voelt, hoeveel pijn het doet om die woorden uit de mond van de persoon die je zogenaamd van je houdt te horen.

Laat je niet voor de gek houden. Mensen die afhankelijk zijn van manipulatie en dwang, die dit soort technieken gebruiken om hun relatie te misbruiken, voelen geen liefde en ze respecteren of begrijpen je ook niet. Het is een duidelijk teken van een giftige relatie.

5. Relaties gebaseerd op leugens

Ruzie

Sommige mensen kunnen niet stoppen met liegen. Ze doen dit om hun doel te bereiken, om de wereld die ze om hen heen hebben gebouwd naar hun hand te zetten en om altijd de baas te zijn in hun relatie, die gebaseerd is op deceptie.

Ze zeggen misschien dat ze van je houden, dat jij het beste bent wat ze ooit is overkomen, maar ze laten die liefde niet zien. In plaats daarvan gedragen ze zich op een manier die schadelijk en vernederend is. Hun leugens zullen op een gegeven moment uitkomen en sommige zou je nog wel kunnen vergeven, maar op de lange duur gaat je relatie eraan kapot. Laat dit niet met je gebeuren.

6. Relaties gebaseerd op victimisatie

Afwijzing

Dit is een veel voorkomende giftige relatie, zowel als het gaat om romantische partners als familieleden. Door het slachtoffer te spelen, krijgt iemand veel voordelen, bijvoorbeeld het verkrijgen van je aandacht of zorgen dat je je schuldig voelt om zo de baas over je te kunnen spelen.

“Je verlaat me altijd als ik je het meeste nodig hebt!”
“Ik was het hele weekend ziek en je hebt me niet eens gebeld. Ik ben dus niet belangrijk voor je.”
Als dit je bekend voorkomt, weet je hoe pijnlijk dit is en hoe ze ervoor zorgen dat je je kwaad en bang voelt en je schaamt.

Als conclusie kunnen we zeggen dat iedereen wel weet dat giftige relaties bestaan, maar dat ze nog steeds veel voorkomen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet in zo’n situatie terecht komt? Zorg ervoor dat je voor jezelf grenzen opstelt. Articuleer wat je wensen zijn en wat de ander van je kan verwachten. Ze moeten begrijpen dat jouw liefde niet iets is dat van je geëist kan worden en je zal ook niet toelaten dat ze jou domineren. Om van iemand te houden, moet je diegene ook respecteren.

Als je jezelf in een van deze voorbeelden herkent of je partner gedraagt zich op die manier, is het misschien tijd om afstand te nemen. Doe het voor je lichamelijke en emotionele gezondheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.