Zes kenmerken van een psychopaat

Hoewel het erop lijkt dat ze net als ons zijn en empathie kunnen voelen, zal een psychopaat altijd alleen maar handelen vanuit eigenbelang zonder ook maar een seconde te denken aan iemand anders.
Zes kenmerken van een psychopaat
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 17 mei, 2024

Je hebt het vast al regelmatig op het nieuws gezien en gehoord, hoe een heel normaal persoon een misdaad pleegde waarvan niemand dacht dat hij daartoe in staat was. Een psychopaat ziet er niet anders uit dan anderen. Een psychopaat is het soort persoon dat door velen wordt omschreven als vriendelijk, erg charismatisch en zelfs een goed persoon. Dit is echter alleen maar schijn.

Al deze vriendelijkheid kan opeens verdwijnen, want een psychopaat voelt geen emoties zoals een ander. Ze doen alleen maar alsof, zodat ze je beter kunnen manipuleren.

Eigenschappen van een psychopaat

Een psychopaat zal anderen manipuleren om te krijgen wat hij of zij wil. Hij/zij is niet in staat om spijt, verdriet of andere natuurlijke emoties te voelen en kan anderen zonder weerstand gebruiken. Dit is waarom het zo belangrijk is om te weten hoe je ze kunt herkennen.

1. Het zijn pathologische leugenaars

Iedereen liegt wel eens. Maar als een psychopaat liegt, is het geen leugentje om bestwil of een leugen die te rechtvaardigen is. Een psychopaat vertelt de ene leugen na de andere.

Een psychopaat liegt continu om iemand anders te manipuleren en te gebruiken. Soms liegen ze ook om iemand anders te kwetsen. Hoewel psychopaten doelen hebben net als ieder ander, willen ze deze niet op een positieve manier bereiken.

2. Ze hebben geen verantwoordelijkheidsgevoel

Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als je met niets of niemand een emotionele band hebt? Psychopaten voelen zich niet verplicht om hun beloften na te komen, zowel thuis als op het werk, dus ze doen niets van wat ze zeggen dat ze zouden doen. Normaal gezien zal een psychopaat dan ook vaak van baan wisselen of verhuizen naar een andere stad. Ze voelen zich nergens thuis. zelfs niet in hun eigen huis.

Dit geldt ook voor mensen, want ze kunnen een jarenlange vriendschap zomaar verbreken, waarbij ze mensen kwetsen en diegene die hen ooit vertrouwden verlaten.

3. Ze lokken je met hun valse charme

Ze lokken je met hun valse charmes

Psychopaten zetten een charme-offensief in tegenover andere mensen, waarbij ze hun ware aard goed verborgen houden. In werkelijkheid vertrouwen ze niemand behalve zichzelf.

Aan de andere kant geven ze je het idee dat ze iemand zijn die je kan vertrouwen en aan wie je al je geheimen kan vertellen. Wat je je niet realiseert, is dat je hen door deze openheid juist in de hand speelt. Hoe meer je hen vertrouwt, hoe kwetsbaarder je bent. Hun valse charme lokt je naar hen toe.

4. Een moeilijke jeugd

De psychopaat lijkt misschien normaal, maar als je naar hun jeugd kijkt, zou je een onthullende geschiedenis kunnen zien. Zelfs als ze betrokken waren bij een paar kleine woordenwisselingen, maakt het feit dat ze erbij betrokken waren het waard om wat verder in hun verleden te wroeten.

Dit komt doordat ze de maatschappelijke regels niet accepteren, ook al lijkt dat wel zo te zijn, en datzelfde geldt voor mensenrechten.

5. Ze manipuleren en zijn afhankelijk van anderen

Ze manipuleren anderen

Psychopaten manipuleren anderen om aan hun wensen te voldoen. Ze weten echter dat niet iedereen gemanipuleerd kan worden, dus omringen ze zich het liefst met mensen die onderdanig zijn.

Voor een psychopaat is een persoon geen mens, maar een voorwerp om te krijgen wat ze willen hebben. Een psychopaat zal altijd proberen om van anderen te leven. Ze geloven dat anderen alleen bestaan om hen te dienen, dat anderen degenen zijn die moeten worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen.

6. Ze voelen geen empathie

Omdat ze niet in staat zijn om emoties als verdriet en angst te voelen, kunnen ze zich niet in de schoenen van iemand anders verplaatsen.

Het kan wel lijken alsof ze het begrijpen, want dat maakt deel uit van hun valse charme waarmee ze jouw vertrouwen winnen, maar in werkelijkheid hebben ze geen idee hoe jij je voelt. Hierdoor hebben ze een voordeel tegenover jou. Ze voelen geen schaamte, schuld of een andere emotie die bij andere mensen voorkomt dat ze zich zo gedragen.

Ze leven ook niet met anderen mee. Een psychopaat handelt alleen maar uit eigenbelang.

De joker is een voorbeeld van een psychopaat

Het is belangrijk om eraan te denken dat het aantal psychopaten in de wereldbevolking niet erg hoog is. We ontmoeten er dus niet vaak een. Desondanks is het nooit goed voor je als je met een psychopaat kennismaakt. Het is dus belangrijk dat je weet waar je dat aan kunt zien.

Ken jij iemand met deze eigenschappen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Edens, J. F., Marcus, D. K., Lilienfeld, S. O., & Poythress Jr, N. G. (2006). Psychopathic, not psychopath: Taxometric evidence for the dimensional structure of psychopathy. Journal of abnormal psychology, 115(1), 131.
  • Endres, J. (2004). The language of the psychopath: characteristics of prisoners’ performance in a sentence completion test. Criminal Behaviour and Mental Health, 14(3), 214-226.
  • Glannon, W. (2008). Moral responsibility and the psychopath. Neuroethics, 1(3), 158.
  • Rauthmann, J. F., & Kolar, G. P. (2013). Positioning the Dark Triad in the interpersonal circumplex: The friendly-dominant narcissist, hostile-submissive Machiavellian, and hostile-dominant psychopath?. Personality and Individual Differences, 54(5), 622-627.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.