Hoe stomme ruzies met je partner voorkomen

Een goede communicatie binnen je relatie kan stomme ruzies voorkomen. We moeten over alles kunnen praten en onze gevoelens niet opkroppen.
Hoe stomme ruzies met je partner voorkomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ruzies komen voor in elke relatie, maar wat doen we met al deze ruzies die voortkomen uit iets kleins? Kleine ruzies kunnen een relatie vernietigen, dus moeten we leren hoe we ze kunnen vermijden.

Ooit gehoord van de uitdrukking “van een mug een olifant maken”? Dit gebeurt vaak bij ruzies tussen partners. Hoe dan ook, de reden voor hun onenigheid is een gebrek aan communicatie en niet luisteren naar elkaar.

Praten en luisteren zijn even belangrijk in een relatie. Elkaar goed verstaan en dingen duidelijk maken is fundamenteel. Als je dit niet doet, stapelen kleine ruzies zich op en zullen ze vroeg of laat je relatie aantasten.

Daarom is het belangrijk dat we ze op een effectieve manier leren vermijden.

Sociale netwerken en communicatie met je partner

Sociale Media

Het gebruik van sociale netwerksites kan een fantastische manier zijn om in contact te blijven met je partner, maar het kan ook tot serieuze conflicten leiden. Misverstanden, woorden die jij op een andere manier bedoelt als dat de ander ze begrijpt, jaloezie, vriendschapsaanvaardingen etc. kunnen allemaal zorgen voor kleine ruzies, terwijl ze vermeden konden worden.

Het is beter om op een directe manier met je partner te communiceren, of zelfs via Skype. Bel hem/haar en vermijdt het versturen van berichten die tot misverstanden kunnen leiden.

Als er problemen of twijfels opduiken met betrekking tot sociale media, moeten die in elk geval zo snel mogelijk uitgepraat worden. Het slechtste wat je kan doen binnen een relatie is dingen voor jezelf houden.

Praten is altijd de beste oplossing. Natuurlijk niet via het versturen van berichtjes, maar wel face to face. Dit is de beste vorm van communicatie om twee mensen echt elkaar te laten begrijpen.

Opgelet met het opkroppen van gevoelens

Woedeuitbarsting

Vele ruzies ontstaan wanneer een van de partners eindelijk naar buiten brengt wat hij of zij al een tijd lang opkropte. Wanneer dit gebeurt, moeten verschillende oorzaken aangepakt worden.

Als we ons niet kunnen duidelijk maken in een woordenwisseling, vergeten we dit niet, maar we kunnen het wel negeren. Het probleem is dat onze gevoelens op een bepaald moment uit hun voegen barsten en uiteindelijk een ruzie zullen veroorzaken.

Weet je wat een goede oplossing zou zijn om dit te vermijden? Reserveer tijd om te praten met elkaar binnen de relatie. Dit zal ervoor zorgen dat je partner over alles kan praten wat hij of zij normaal opkropt, omdat je er zorgvuldig de tijd voor kunt nemen.

Het is uiterst noodzakelijk om over de belangrijke dingen die door je hoofd spoken te vertellen, ook al is dit soms niet eenvoudig. Het mag stom klinken, maar door dit niet te doen, geef je zelf aanleiding tot stomme ruzies.

Het grote probleem waarmee vele koppels vandaag de dag te kampen hebben, is dat hun communicatie binnen de relatie niet volledig vrij en open is, waardoor we vaak dingen uitstellen tot later. Doe dit dus niet. Wees niet bang om te zeggen wat je denkt en voelt.

Laat problemen uit het verleden niet opnieuw de kop opsteken

Knuffel

Dit is iets dat erg verbonden is met het opkroppen van onze gevoelens. We doen dit omdat we continu terugblikken naar het verleden en dus naar situaties of momenten waarin of waarop we ons gekwetst voelden. Het is een harde en wrede manier om de huidige realiteit te vergelijken met een probleem uit het verleden, dat waarschijnlijk toen opgelost is, maar nu weer de kop opsteekt.

Daarom moeten we leren om van dit pad af te stappen en richting een positieve toekomst te gaan, in plaats van vast te blijven zitten in ervaringen uit het verleden die ons verhinderen vooruit te gaan.

Vele mensen slagen er helaas niet in om volop in het heden te leven, omdat ze de dingen uit het verleden niet hebben kunnen verwerken. Angsten, twijfels, traumatische ervaringen… We moeten er ons zo snel mogelijk leren overheen te zetten.

Men zegt vaak “beter laat dan nooit”, dus waarom lossen we nu niet al die vervelende problemen op? Krop je gevoelens niet op in je relatie en los de problemen op.

Koppigheid

Aan een relatie moet je hard werken, elke dag opnieuw. En daarom moeten we onze gevoelens vrij laten om verwijten tegenover elkaar te vermijden. We moeten onze partner vergeven en bovenal met hem of haar communiceren.

Voorkom kleine ruzies

Praat met je partner, op een direct manier, zonder schaamte en zonder bang te zijn om bepaalde dingen te vermelden. In een relatie zijn betekent dat je vrij moet kunnen zijn om te zeggen wat je denkt en voelt. Dit voorkomt stomme ruzies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.