4 negatieve effecten van je mobiele telefoon die je nog niet kende

Hoewel er geen twijfel bestaat over dat de mobiele telefoon ons leven makkelijker heeft gemaakt, is het ook mogelijk dat we hem soms te veel gebruiken, wat direct van invloed is op onze gezondheid.
4 negatieve effecten van je mobiele telefoon die je nog niet kende

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Mobiele telefoons zijn schadelijker dan we ons kunnen voorstellen. De negatieve effecten van het gebruik van je mobiele telefoon blijven tegenwoordig echter volledig onopgemerkt. Daarom is het noodzakelijk dat we ze ontdekken en ons licht opsteken om bewust te worden van wat het betekent om een mobiele telefoon te gebruiken.

De laatste jaren zijn mobiele telefoons ontwikkeld op een zodanige manier dat we zouden kunnen zeggen dat ze nu kleine laptops zijn.

Hoewel ze veel positieve elementen bevatten die ons leven makkelijker maken, zijn er ook andere effecten die niet zo positief zijn.

De negatieve effecten van het gebruik van je mobiele telefoon

Hoewel er vandaag de dag verschillende negatieve effecten bekend zijn van het gebruik van mobiele telefoons, zullen we ons richten op slechts vier hiervan. Dit zijn de effecten die wij het belangrijkst vinden en die een duidelijkere uitleg nodig hebben.

1. Ze zorgen ervoor dat we dingen uitstellen

Je gaat dingen uitstellen

Waar is jouw mobiele telefoon als je werkt of studeert? Waarschijnlijk dichtbij, in je zak of op tafel.

Dan, als je een oproep, een bericht of een e-mail krijgt… heb je hem zo bij de hand. Dit is echter zeer ongezond.

Een van de negatieve effecten van het gebruik van je mobiele telefoon is dat we ons minder goed kunnen concentreren en maakt ons altijd alert op een mogelijke onderbreking die zich kan voordoen.

Het maakt niet uit hoe geconcentreerd we werken of studeren. Wanneer de mobiele telefoon geluid maakt, voelen we ons gedwongen om het onze volledige aandacht te geven.

Dit kan betekenen dat we onze tijd niet optimaal benutten en dat we, tussen wat we zien en wat we hebben ontvangen, afgeleid raken door een sociaal netwerk. Dan zullen we uiteindelijk de echt belangrijke taak uitstellen.

Je mobiele telefoon op stil zetten en in je tas laten zitten, in een andere kamer of in je rugzak is een veel beter alternatief. Op deze manier voorkom je dat je je er altijd van bewust bent.

2. Ze verhinderen ons om meer van de ogenblikken te genieten

Dit is erg belangrijk, want telkens als we op reis gaan of genieten van een leuk moment (een festival, een verjaardag…) is het eerste waar we aan denken het maken van een foto of een video.

Vaak hebben we de gedachte om deze ook direct op sociale media te plaatsen en de ‘likes’ te laten binnenstromen. Maar is dit echt zo belangrijk?

We hebben geleerd om de mooiste dingen alleen te zien en te ervaren via een scherm. In plaats van onze mobiele telefoon op te bergen en te genieten van het moment, denken we na over het maken van een foto en het delen ervan om te zien hoeveel van onze vrienden het leuk vinden. Dit is een van de grootste en verdrietigste nadelen van mobiele telefoons.

3. Er zijn enkele reële risico’s voor je welzijn

Het is slecht voor ons welzijn

Samen met de bovengenoemde effecten, is een ander negatief effect van het gebruik van je mobiele telefoon dat het onze gezondheid in gevaar brengt.

Op televisie zien we mensen tegen een lantaarnpaal aanlopen omdat hun ogen vastgeplakt zitten aan hun mobiele telefoon. Anderen krijgen een ongeluk in het verkeer omdat ze op hun mobiele telefoon blijven kijken tijdens het rijden.

Dit brengt dus niet alleen je eigen gezondheid in gevaar, maar ook die van anderen.

Laten we niet vergeten dat iemand die tijdens het rijden naar zijn telefoon kijkt, makkelijk een voetganger aan kan rijden. Veroorzaken mobiele telefoons echt zoveel afhankelijkheid dat we ze geen seconde met rust kunnen laten?

4. Het is slecht voor je sociale relaties

Het is slecht voor je sociale relaties

Het laatste van de negatieve effecten van je mobiele telefoon is dat het niet alleen een risico voor je gezondheid, maar ook voor je sociale relaties vormt.

Velen van ons hebben vast wel eens gezien dat een gezin van vier mensen in een restaurant, in stilte typend, zoekend en plezier hebbend met hun mobiele telefoon. Het is een scène die voor veel mensen verdriet en wanhoop kan veroorzaken over wat er kan gebeuren in de toekomst. Waarom gaan mensen naar een restaurant om te eten als ze niet met elkaar praten?

Mobiele telefoons zorgen ervoor dat we zo veel prachtige momenten missen, zoals persoonlijke interactie met een ander.

Er zijn mensen die zeggen dat ze een mobiele telefoon-verslaving hebben. Ze kunnen geen moment zonder dit apparaat. Denk je dat je deel uitmaakt van deze groep? Wat denk je dat er zal gebeuren als de negatieve effecten van deze mobiele telefoon niet worden opgelost en na verloop van tijd erger worden? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.